| |     español | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - četvrtak: 8:30 – 15:30 časova
Petak: 8:30 – 15:00 časova

Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 10:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Av. Montañas Rocallosas no. 515, ote.
Lomas de Chapultepec
11000 Ciudad de México,
México

Telefon: + 5255 / 5520-05-24, 5520-25-23 Lokacija/Mapa
Faks:      + 5255 / 5520-99-27 Konzularna nadležnost

E-mail: embajadaserbia@alestra.net.mx

Konzularno odeljenje: cons.serbia.mex@gmail.com

Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.mexico.mfa.gov.rs  

 


 
Režim ulaska u R. Srbiju - promena Odluke Vlade RS

U skladu sa Odlukom Vlade  RS o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju, odnosno mogućnosti ulaska svih stranih državljana u R. Srbiju bez dozvola, stvoreni su uslovi za prijem zahteva za vize stranih državljana u svim DKP R. Srbije, uz primenu preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja bolesti COVID-19 (nošenje maski i rukavica, držanje odstojanja, zakazivanje termina poseta i dr.)


PONOVLJENI KONKURSI za sufinansiranje projekata

Obaveštavamo da su ponovljeni konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu.

Konkursi su otvoreni od 18. maja do 1. juna 2020. godine.

Sve informacije o konkursima i procedure prijavljivanja se mogu pronaći na linku:

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

Uvid u donete odluke možete izvršiti na sledećim linkovima:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf

 

 

 

 

 


 
 
Obaveštenje o režimu ulaska u uslovima pandemije u zemljama centralne Amerike

Meksiko: Državljani Srbije mogu, uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja da uđu u Meksiko. Meksiko nije usvojio ograničenja ulaska stranaca u zemlju, ali se preduzimaju odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na korona virus.

Gvatemala: Gvatemala je zatvorila sve granice i zabranila ulazak stranaca. Po otvaranju granica, stranci koji žele da uđu u Gvatemalu će morati da prođu testiranje.

El Salvador: Ne dozvoljava se ulazak u zemlju stranim državljanima. Zabrana ne važi za državljane El Salvadora i diplomatsko osoblje, uz meru samoizolacije.

Kostarika: Granice Kostarike će biti zatvorene do, kako je najavljeno, 1. avgusta. Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kostariku, osim lica koja su napustila Kostariku pre 25. maja 2020. a imaju regulisan boravak. Obavezna je izolacija u trajanju od 14 dana. Navedeno važi za sve strane državljane.

Nikaragva: Državljani Srbije mogu da uđu u Nikaragvu. Neophodan je negativan rezultat testa, ne stariji od 72 sata pre ulaska u zemlju, a ako se dolazi iz Azije, Afrike i Okeanije, negativan rezultat testa ne stariji od 96 sati. Aerodromi su zatvoreni, izuzev za humanitarne letove.

Panama: Ulazak stranih državljana u Panamu je ograničen. Dozvoljen je samo licima sa regulisanim boravkom uz obavezan karantin u trajanju od 14 dana. Svi dolazni međunarodni letovi su obustavljeni najmanje do 21. avgusta.

Honduras: Državljani Srbije ne mogu da uđu u Honduras osim lica koja imaju regulisan boravak.  Navedeno važi za sve strane državljane. Aerodromi su zatvoreni izuzev za humanitarne letove.

 


Premijera srpske serije "Senke nad Balkanom" u Latinskoj Americi

Obaveštavamo da će večeras, 15. juna, TV kanal "eurochannel" započeti premijerno emitovanje srpske serije "Senke nad Balkanom" za područje Latinske Amerike. Za više informacija možete pogledati OVDE.


IZBORI 2020

 

Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije 10.05.2020. godine doneo Odluku o Izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike ("Službeni glasnik RS", broj 68/20), kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020.

Republička izborna komisija (RIK), kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela je rešenje 11.05.2020. o godine o nastavku izbornih radnji. Takođe, RIK je donela Rokovnik za vršenje izbornih radnji prema kojem je utvrđeno da se zahtevi državljana R. Srbije za glasanje u inostranstvu primaju najkasnije do 30.05.2020. godine (do ponoći, lokalno vreme u R. Srbiji).

Rešenje RIK i Rokovnik mogu se naći na sledećem linku:

https://www.rik.parlament.gov.rs/tekst/1553/izborna-dokumenta.php

Državljani Republike Srbije sa boravkom u Meksiku i drugim zemljama centralne Amerike (Gvatemala, Honduras, Kostarika, El Salvador, Panama, Nikaragva) mogu da se prijave Ambasadi Republike Srbije u Meksiku radi upisa u birački spisak za glasače koji borave u inostranstvu - do 30. maja 2020. godine, do kada se, u skladu sa Zakonom, mogu primiti prijave za glasanje u inostranstvu. Formular za prijavu možete preuzeti OVDE.

Popunjeni i potpisani formular, zajedno sa kopijom važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije i kontakt podacima, potrebno je dostaviti na e-mejl Ambasade Republike Srbije u Gradu Meksiku - embajadaserbia@alestra.net.mx.

Provera da li je lice upisano u Jedinstveni birački spisak se može izvršiti elektronskim putem preko sledećeg linka:

https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak se može podneti preko Ambasade Republike Srbije u Gradu Meksiku. Obrazac zahteva možete preuzeti OVDE.

U tom slučaju, potrebno je istovremeno podneti zahtev za upis u Jedisntveni birački spisak u Republici Srbiji i zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu.

Šire informacije za birače sa boravištem u inostranstvu možete dobiti OVDE.

                                            VAZNO UPOZORENJE

                           LAŽAN SAJT ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA

Obaveštavamo da nijedan organ države ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kom se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za glasanje za predstojeće izbore.

Zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu prebivališta u inostranstvu propisana je Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. 

 

 

 

 

Opširnije...
Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova