Printer Friendly Version У Морелији отворена изложба „Калеидоскоп Србије“ @ 21 June 2024 05:51 PM

20. јуни 2024. године

Изложба о пиротском ћилиму „Калеидоскоп Србије“ свечано је инаугурисана 20. јуна 2024. године на шеталишту Calzada Fray Antonio de San Miguel у Морелији, главном граду савезне државе Мићоакан. Отвориле су је градска секретарка за културу др Фатима Ћавес и амбасадор Србије у Мексику Татјана Цонић, уз присуство неколико десетина званица.

У својим обраћањима током свечаности инаугурације, амб. Татјана Цонић и градска секретарка др Фатима Ћавес су истакле одличну сарадњу у области културе и пројекте за наредни период. Обе говорнице су истакле значај управо постављене изложбе „Калеидоскоп Србије“, која грађанима Морелије представља један од симбола наше земље – пиротски ћилим.

После свечаног отварања и пресецања врпце, српски амбасадор је повела све присутне у обилазак изложбе, објаснивши детаљно сваки постављени пано, са посебним освртом на историјат, карактеристике и симболе пиротског ћилима.

Градска секретарка за културу др Фатима Ћавес и амб. Татјана Цонић су договориле реализацију наредних пројеката у развоју сарадње између Србије и Морелије, међу којима се издвајају учешће наше земље на Међународном сајму књига у Морелији и изложба о српским средњевековним манастирима, која ће бити отворена октобра 2024. године.