Printer Friendly Version Дани српске културе у Гванахуату @ 28 June 2024 08:56 PM

27. јун 2024. године

У последњој седмици јуна 2024. године су, у оквиру манифестације ,,Више света у Гванахуатуˮ, у сарадњи са Институтом за културу савезне државе Гванахуато, организовани Дани српске културе, на којима се наша земља представила изложбама, књижевношћу и музиком.

Дани српске културе у Гванахуату су започели 25. јуна 2024. године, концертом нашег сопрана Марије Јелић, у Центру за уметност савезне државе Гванахуато у Саламанки, на коме се, у пратњи пијанисте Луиса Хермана Миранде, публици представила најлепшим оперским аријама. Марија Јелић је, 27. јуна 2024. године, наступала у Театру Сервантес у граду Гванахуату.

 

Дани српске културе у Гванахуату су настављени 26. јуна 2024. године, када је амбасадорка Србије у Мексику Татјана Цонић отворила изложбе посвећене српским средњовековним манастирима уписаним на Листу светске баштине UNESCO-а односно заштићеним подручјима и биодиверзитету Србије. Порет поменутих, у Главној библиотеци савезне државе Гванахуато је постављена изложба посвећена Милици Милетић Томић, претечи феминизма у Србији. Заинтересовани поменуте изложбе могу посетити до 26. септембра 2024. године.

 

У оквиру Дана српске културе у Гванахуату је, 27. јуна 2024. године, уприличено Српско књижевно вече, на коме су амбасадорка Татјана Цонић и преводилац Дубравка Сужњевић, између осталих, говориле о животу и делу недавно преминулог познатог српског књижевника Горана Петровића. На овој књижевној вечери су, такође, учествовали и директорка Института за културу савезне државе Гванахуато Адријана Камарена де Обесо и представник издавачке куће Sexto Piso Фелипе Росете. 

Амбасадорка Татјана Цонић је, том приликом, Институту за културу савезне државе Гванахуато уручила већи број књига познатих српских писаца које су преведене на шпански језик, у нади да ће пронаћи пут до руку и срца читалаца у овом делу Мексика.