| |     español | english  
Naslovna
Посета делегације Београдског зоолошког врта Мексику

09. април 2024. године

Директор Београдског зоолошког врта Славољуб Алексић и ветеринар у тој установи Милан Видаковић допутовали су у посету Мексику 04. априла ове године, ради формализације сарадње са Секретаријатом за заштиту животне средине и историју природе државе Ћиапас и зоолошким вртом ZOOMAT.

Током првог дана боравка у Тукстли Гутјерес, српску делегацију је пратила и амбасадор Србије у Мексику Татјана Цонић. Том приликом смо одржали састанак са секретарком за заштиту животне средине Ћиапаса Маријом дел Росарио Бонифас и директором зоолошког врта ZOOMAT Џоом Мицелијем, када је изражена обострана жеља за даљи развој сарадње у смислу размене искустава и знања стручњака ове две институције.

Такође, истога дана је потписан Споразум о сарадњи између Београдског зоолошког врта и Секретаријата за заштиту животне средине Ћиапаса. 

  


Opširnije...
Гостовање у Мексику Културно уметничког друштва „Абрашевић“ из Краљева

31. март 2024. године

Културно уметничко друштво „Абрашевић“ из Краљева борави на турнеји по Мексику од 22. марта до 07. априла ове године, учествујући на три значајна фолклорна фестивала у Кордоби (Веракруз), Тулансингу (Идалго) и Тали (Халиско).

Амбасадор Републике Србије Татјана Цонић и аташе Милош Марковић присуствовали су свечаном дефилеу и концерту који је одржан на Међународном фолклорном фестивалу „Уметност и традиција“ у Тулансингу 30. марта ове године. Фестивал је окупио фолкорне групе из 7 земаља – поред Мексика и Србије, учествовале су групе из Индонезије, Грчке, Италије, Перуа и Чилеа.

Наступ КУД „Абрашевића“, изузетног уметничког нивоа, је био врло лепо примљен од стране многобројне присутне публике.

Амбасадор Србије је такође имала прилике да поздрави руководство општине Тулансинго, као и да обави разговор са директором Фестивала Хосе Фиделом Хименесом.

   


Opširnije...
Учешће Амбасаде Србије на Сајму идентитета, науке и будућности у Толуки

21. март 2024. године

Амб. Татјана Цонић и аташе Милош Марковић су 21. марта 2024. године учествовали на Сајму идентитета, науке и будућности у Толуки, представљањем изложбе „Енергија за будућност: Никола Тесла и развој хидроелектричне енергије“ и конференцијом о науци у Србији.

Изложбу су, поред српског амбасадора, свечано отвориле Соња Лира Инјеста, координаторка за културу и туризам Толуке и Ерика Ернандес, директорка за међународну сарадњу града.

Током конференције, која је одржана одмах након инаугурације изложбе, амбасадор Србије је најпре говорила о историји српске науке, посебно се осврнувши на њено „златно доба“ крајем 19. и почетком 20. века, представивши три значајна српска научника: Николу Теслу, Михајла Пупина и Милутина Миланковића.

   


Opširnije...
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону

20. март 2024. године

Обавештавамо да је расписан Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону.

Детаљније информације су доступне овдеУчешће амбасадора Србије у ТВ програму „Парламент и дипломатија“

20. март 2024. године

Амбасадор Татјана Цонић је данас учествовала у програму „Парламент и дипломатија“ ТВ Конгреса Мексика, на позив новинара Федерика Ламонта. Поред српског амбасадора, у програму је учествовао и сенатор Хосе Рамон Енрикес.

Теме разговора биле су, пре свега, значај парламентарне дипломатије и сарадње између региона и градова, академска сарадње, размена искустава у социјалној области и бризи о старијима, као и област здравства.

Амбасадор Србије је обавестила о одличној сарадњи између два парламента, нарочито имајући у виду редовно формирање парламентарних група пријатељстава у оба законодавна дома. Такође, говорила је о интензивној активности наше Амбасаде на пољу братимљења градова, као и о реализацији академске сарадње и програму „Свет у Србији“. Обавестили смо о успесима наше Владе на пољу старања о старијима, али и о демографској политици, која је за нас од изуетног значаја.

 

   


Opširnije...
Посета амбасадора Србије Морелији

14. март 2024. године

Амбасадор Татјана Цонић посетила је данас Морелију, главни град савезне мексичке државе Мићоакан. Том приликом, реализован је сусрет са градоначелником Алфонсом Мартинес Алкасаром и секретарком за културу града др Фатимом Ћавес.

У разговорима, истакнут је обострани интерес за интензивирање контаката између Амбасаде Републике Србије у Мексику и општине Морелија, али и за успостављање конкретних видова сарадње са Краљевом, једним од најзначајнијих српских гродова, пре свега у историјском смислу.

    


Opširnije...
Отворена изложба о Милици Милетић Томић у Гвадалахари

08. март 2024. године

Данас је свечано отворена изложба о Милици Милетић Томић у Музеју новинарства и графичких уметности у Гвадалахари, једном од најпрестижнијих и најпосећенијих музеја у главном граду мексичке савезне државе Халиско.

Ова изложба је постављена паралелно са изложбом „Жене и демократија: глас пионирки“, посвећена историји борбе за право гласа жена у Мексику, коју је припремио горе поменути Музеј и Институт за изборе и грађанско учешће савезне дражве Халиско.

Током обраћања присутнима, амбасадор Татјана Цонић је нагласила значај историјског сећања на личности које су, својим радом и активизмом, дорпинеле јачању положаја жена у дрштву, а међу којима Милица Милетић Tомић свакако заузима врло значајно место.

   


Opširnije...
Министар Дачић са генералном директорком за Европу у МИП Мексика

04. март 2024. године

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се са генералном директорком за Европу Секретаријата спољних послова Сједињених Мексичких Држава Џенифер Фелер, која у Београду борави поводом одржавања VII састанка Механизма билатералних политичких консултација, 4. марта 2024. године.

У срдачном и пријатељском разговору обострано је изражено задовољство високим нивоом билатералних односа и сарадње две земље које повезује традиционално пријатељство, међусобно поштовање, разумевање и подршка.

Посебно је издвојена интензивна сарадња у оквиру међународних организација заснована на заједничком залагању за поштовање принципа међународног права и Повеље УН.

Министар Дачић је дубоко захвалио Сједињеним Мексичким Државама на доследној подршци суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије.

(Преузето са сајта МСП)


Opširnije...
Одржан пријем поводом Дана државности Републике Србије

28. фебруар 2024. године

Амбасада Републике Србије у Мексику је 28. фебруара 2024. године организовала пријем поводом Дана државности Републике Србије, у простору Морнаричког клуба Мексика.

У име министарке спољних послова Мексика Алисије Барсене, пријему је присуствовала генерална директорка за Европу у МИП Џенифер Фелер.

Својим присуством су нас такође почаствовали многобројни амбасадори акредитовани у Мексику и други представници дипломатског кора, представници многобројних мексичких институција, велики број наших колега који су допутовали на наш пријем из свих крајева Мексика, културни и медијски радници, као и уметници. Посебно значајно је било присуство великог броја наших грађана који живе и раде у Мексику.

   


Opširnije...
Сарадња између Србије и Мексика у области кандидатура

27. фебруар 2024. године

Имајући у виду изузетно висок степен сарадње коју Србија и Мексико имају у мултилатералној области, данас смо се сусрели са министром саветником Маурисиом Торес Кордобом, замеником генералног директора за Уједињене нације у Министарству спољних послова Мексика, и његовим колегама.

Размотрили смо текуће захтеве за подршке кандидатурама наше две земље, констатујући да се ради о области у којој наше две земље имају беспрекорну сарадњу.

Разменили смо мишљења о актуелним мултилатералним темама, а посебно о питању високих технологија и науке, у ком смислу је изражено посебно задовољство због усвајања, на предлог Србије, Резолуције УН о проглашењу Декаде науке за одрживи развој 2024-2033. године.

 Билатерални односи између Србије и Мексику у успону

27. фебруар 2024. године

Амбасадор Србије Татјана Цонић одржала је данас врло конструктивни и срдачан радни састанак са генералном директорком за Европу у Министарству иностраних послова Мексика Џенифер Фелер.

Том приликом размотрени су основни аспекти наше актуелне билатералне сарадње и констатован изузетно висок ниво односа који постоје између наше две земље.

Посебно задовољство је изражено због редовног и интензивног политичког дијалога и међусобне подршке по најзначајнијим питањима за две земље. Такође, висок ниво односа се бележи у области економије, пољопривреде, културе, просвете, сарадње између градова и региона, између осталог.

Изражена је обострана спремност да наставимо да заједнички улажемо напоре у правцу даљег јачања свеукупне сарадње.

 Мексичка премијера музичког комада српског композитора Небојше Јована Живковића

18. фебруар 2024. године

Амбасадор Србије у Мексику Татјана Цонић имала је част да присуствује мексичкој премијери изванредног музичког комада српског композитора Небојше Јована Живковића, под називом "Tales from the center of the earth". Комад је изведен од стране Националног симфонијског оркестра Мексика, под диригентском палицом Лудвига Караска.

Извођење овог комада је доживело овације пуне сале Палате лепих уметности у Мексику, због изузетног квалитета композиције и врхунског извођења овог угледног мексичког оркестра.

По окончаном концерту, имали смо прилику да лично честитамо диригенту Лудвигу Караску на успеху, којом приликом смо изразили обострану жељу да у наредном периоду размотримо могућности за даље јачање сарадње Националног симфонијског оркестра Мексика са Србијом.

    


Opširnije...
Честитка поводом Дана државности Србије

15. фебруар 2024. године 

Свим грађанима Србије, у земљи и иностранству, од срца честитамо Дан државности.

 

 

 Гвадалахара у бојама српске тробојке

13. фебруар 2024. године

Вечерас су, уочи Дана државности Србије, бојама српске тробојке осветљени најзначајнији споменици и знаменитости Гвадалахаре, главног града савезне државе Халиско.

Црвено, плаво и бело српске заставе су носили, између осталог, Ротонда истакнутих личности Халиска, Градска већница Гвадалахаре, Трг Гвадалахара, Врата Гвадалахаре, Трг ослобођења, Споменик младим херојима, Трг маријаћија...

Градским властима Гвадалахаре захвљујемо на овом пријатељском чину, који нас подсећа да су српски и мексички народ, упркос географској удаљености, одувек гајили дубоко пријатељство и поштовање.Мексико Сити у бојама српске тробојке

13. фебруар 2024. године

Најзначајнији споменици и знаменитости Мексико Ситија су вечерас, у част предстојећег Дана државности Србије, осветљени бојама српске тробојке.

Тиме су црвено, плаво и бело рухо понели, између осталог, Анђео независности и споменици Револуцији, Кватемоку, Куитлауаку, Младићу из Амахака, Нафтној индустрији Мексика, Симону Боливару и Дијани, богињи лова.

Градским властима Мексико Ситија захваљујемо на овом дивном чину уочи Дана државности Србије, којим су још једном потврђене дуготрајне и чврсте пријатељске везе између наших земаља и народа.Сарадња између Србије и Костарике у области спорта

07. фебруар 2024. године

Министар спорта Републике Србије господин Зоран Гајић разговарао је данас са националним директором за спорт и рекреацију Костарике господином Доналдом Ројас Фернандесом. Том приликом, размотрене су могућности за успостављање сарадње у области спорта између Србије и Костарике, пре свега имајући у виду чињеницу да су принципи развоја спорта и рекреације у наше две земље врло слични. 

Саговорници су разменили информације о модалитетима образовања и развоја спорта, као и о законским оквирима који регулишу ову материју у обе земље. Министар Гајић је посебно обавестио саговорника о значају који у нашој земљи има Завод за спорт и медицину спорта, са традицијом постојања од пуних 70 година. Такође је известио о спортској инфраструктури, као и о организацији и финансирању спортских савеза и удружења у Србији.  

Изражена је обострана жеља да се, у наредном периоду, размене искуства и знања по питањима од заједничког интереса, као и да се интензивирају контакти између Министарства спорта Србије и Националног института за спорт и рекреацију Костарике.Посета секретарке за културу Морелије др Фатиме Ћавес изложби о Николи Тесли

02. фебруар 2024. године

Др Фатима Ћавес Алкарас, секретарка за културу Морелије, главног града савезне државе Мићоакан, посетила је данас изложбу "Енергија за будућност: Никола Тесла и развој хидроелектричне енергије", која је постављена у галерији на отвореном "Paseo de las Culturas Amigas" у авенији Реформа.

Секетарку су дочекали амбасадор Србије у Мексику Татјана Цонић и аташе Милош Марковић, који су јој детаљно презентовали ову изложбу, припремљену од стране Музеја Никола Тесла у Београду.

Др Фатима Ћавес је изложбу оценила изузетном, изразивши жељу да се она, у тренутку када је то могуће, прикаже и у Морелији.

У потоњем разговору, амб. Татјана Цонић и др Фатима Ћавес су размотриле могућности за успостављање сарадње у области културе и туризма, посебно у смислу реализације заједничких културних пројеката, презентације српске културе у Морелији, али и братимљења престонице Мићоакана са неким од сродних градова у Србији, што смо са задовољством прихватили.

    

 Инаугурација изложбе ,,Енергија за будућност: Никола Тесла и развој хидроелектричне енергијеˮ у Мексико Ситију

1. фебруар 2024. године

У галерији на отвореном Paseo de las Culturas Amigas, у авенији Реформа, најпрометнијој у Мексико Ситију, данас је уприличена инаугурација изложбе ,,Енергија за будућност: Никола Тесла и развој хидроелектричне енергијеˮ, коју је ово дипломатско-конзуларно представништво припремило и поставило у сарадњи са Министарством културе Србије, Музејом Николе Тесле у Београду и Владом Мексико Ситија. Отварању изложбе су присуствовали представници дипломатског кора и мексичких институција, као и припадници српске дијаспоре у Мексику.

 

Овом изложбом ће грађани Мексико Ситија и шире поново имати прилику да се упознају са ликом и изумима Николе Тесле, једног од најзнаменитијих српских научника. Изложбу су отворили амбасадор Србије у Мексику Њ. Е. гђа Татјана Цонић и генерални координатор за међународну сарадњу у Влади Мексико Ситија гдин Данијел Товар Ерера, који су у својим говорима истакли да наука и технолошка достигнућа, посебно комуникациона, која данас имамо не би били замисливи без бриљантних изума Николе Тесле.


Opširnije...
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је расписан Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону.

Предметни конкурс ће бити отворен од 1. фебруара до 12. фебруара 2024. године. 

Детаљније информације су доступне овде.Два амбасадора о јачању билатералних односа између Србије и Мексика

24. јануар 2024. године

Амбасадор Мексика у Србији Карлос Феликс Корона, који се налази у Мексико Ситију ради учешћа на Годишњој конференцији мексичких амбасадора и генералних конзула, и амбасадор Србије у Мексику Татјана Цонић, сусрели су се данас како би размотрили актуелно стање билатералних односа између наше две пријатељске земље, као и будуће кораке у правцу јачања сарадње у свим областима од обостраног интереса.

У врло пријатељској и конструктивној атмосфери, која је одувек карактерисала сусрете двоје колега, сачињен је преглед свих текућих питања, пре свега у области политичког дијалога, економске, културне, академске и сарадње између локалних самоуправа. Посебно је наглашен значај одржавања динамике механизма политичких консултација између министарстава спољних послова две земље, као и наставак рада на приближавању привредних заједница Србије и Мексика.Јачање сарадње између Србије и Мексика у конзуларној области

24. јануар 2024. године

Амбасадор Републике Србије у Мексику Татјана Цонић сусрела се данас са генералним директором за конзуларне послове у Секретаријату спољних послова Мексика Хаиме Васкесом Браћо Торесом.

Током врло отвореног и конструктивног разговора, размотрене су могућности унапређења сарадње у овој области између Србије и Мексика, пре свега у миграторној области, као и на пољу олакшања мобилности наших грађана.

Констатовали смо висок степен сарадње са надлежним институцијама у овој области, што је у континуитету даје резултате при решавању конкретних питања везаних за положај српских држављана у Мексику. Председник Народне Скупштине Србије др Владимир Орлић на инаугурацији председника Гватемале Бернарда Аревала де Леона

14. јануар 2024. године

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић присуствовао је 14. јануара 2024. године свечаности инаугурације новог председника Републике Гватемале Бернарда Аревала де Леона.

Том приликом, др Владимир Орлић је новом гватемалском председнику пренео срдачне честитке председника, Владе и народа Србије, пожелевши му пуно успеха у раду, и изразивши нашу пуну спремност да, у наредном периоду, наставимо да снажно развијамо и јачамо већ изванредне билатералне односе који постоји између две државе.

Током боравка у Гватемали, председник Народне скупштине Републике Србије је имао прилике да честитке на избору лично пренесе, током садржајних билатералих сусрета, и потпредседници Гватемале Карин Ерера, као и министру спољних послова те земље Карлосу Рамиру Мартинесу.


Opširnije...
Конкурси Министарства културе Републике Србије за подршку програмима и пројектима у области културе у 2024. години

25. децембар 2023. године

Министарство културе Републике Србије је расписало шест конкурса за програме и пројекте промовисања српске културе у свету, у 2024. години.

Детаљније информације о конкурсима су доступне овде.СРЕЋАН БОЖИЋ!

Свим хришћанима који данас славе, Амбасада Републике Србије у Мексико Ситију од срца жели СРЕЋАН БОЖИЋ!Продужава се трајање изложбе о Милици Милетић Томић у Толуки

07. децембар 2023. године

Амбасада Републике Србије у Мексику с великим задовољством обавештава да ће трајање изложбе о Милици Милетић Томић у Уметничкој галерији Гонсалес Аратија у Толуки, бити продужено до 07. јануара 2024. године, услед великог интереса публике. Сви сте више него добродошли!Донација књига савремене српске књижевности Универзитетској библиотеци Аутономног универзитета у Пуебли

4. децембар 2023. године

Аташе у Амбасади Србије у Мексику Милош Марковић је данас Универзитетској библиотеци Аутономног универзитета у Пуебли уручио донацију књига истакнутих писаца савремене српске књижевности.

Њени посетиоци ће, тиме, имати прилику да се упознају са књижевним стваралаштвом писаца попут Милорада Павића, Горана Петровића, Ивана Лалића и наших песникиња, који ће им приближити српску културу и историју.

Аташе Милош Марковић је, у пратњи њеног директора Алфреда Авендања Аренасе и вицеректора Аутономног универзитета у Пуебли Хосеа Карлоса Бернала Суареса, такође имао прилику да обиђе ову Универзитетску библиотеку и упозна се са њеним иновативним концептом одрживе, инклузивне јавне библиотеке за све.Радна посета амбасадора Србије Ел Салвадору

02. децембар 2023. године

Амбасадор Србије у Мексику Татјана Цонић, која је нерезидентно акредитована у Ел Салвадору, посетила је 30. новембра - 01. децембра ове године ту земљу, којом приликом се сусрела са замеником министра спољних послова Адријаном Миром, замеником генералног директора за културну и спортску промоцију Хектором Рохелом, као и председником Привредне и индустријске коморе Ел Салвадора Хорхеом Хасбуном.

Поред врло срдачних и продуктивних разговора са својим саговорницима, амбасадор Србије је искористила прилику да уручи донацију од неколико наслова српске књижевности за нову Националну библиотеку Ел Салвадора, као и да лично посети ову престижну културну установу.

  

 

 


Opširnije...
Учешће Амбасаде Србије на Другом међународном форуму агроиндустрије

29. новембар 2023. године

На позив Националне индустријске коморе Мексика (CANACINTRA), у простору Central de Abasto у Мексико Ситију, дана 29. новембра 2023. године смо учествовали на Другом међународном форуму агроиндустрије.

Том приликом, амбасадор Србије у Мексику Татјана Цонић је одржала детаљну презентацију о капацитетима српске пољопривреде и агроиндустрије, у присуству великог броја пољопривредних произвођача из свих крајева Мексика.

Посебно смо нагласили значај одржавања Међународног пољоприведног сајма у Новом Саду, који ће и наредне године бити одржан током маја месеца, а на коме су излагачи из Мексика увек добродошли.

  Учешће Амбасаде Србије на Петом међународном симпозијуму о климатским променама у Толуки

24. новембар 2023. године

Амбасадор Републике Србије у Мексику Татјана Цонић учествовала је на Петом међународном симпозијуму о климатским променама под називом „Од науке до друштва“, који је одржан у Толуки 24. новембра 2023. године на Аутономном универзитету Државе Мексико. Скуп је организовала Влада Државе Мексико и Национални институт за екологију и климатске промене.

Током свог обраћања скупу, амбасадор Србије је истакла основне правце деловања Републике Србије у области заштите животне средине и борбе против климатских промена. Обавестила је присутне о законском оквиру у Србији у овој области, као и о последњем Национално утврђеном доприносу Републике Србије до 2030. године. Информисала је даље детаљно о питањима енергетске ефикасности, коришћења обновљивих видова енергије, циркуларној економији, као и Стратегији нискоугљеничног развоја Србије.


Opširnije...
Амбасада Републике Србије у Мексику донира књиге Гвадалахари

23. новембар 2023. године

На позив посланика Хамлета Гарсија Алмагера, амбасадор Републике Србије у Мексику Татјана Цонић посетила је 23. новембра 2023. године Посланички дом Мексика, којом приликом је уручила донацију од седам наслова српске савремене књижевности, чиме је српскa Амбасада пружила подршку у поступку опремања нове Општинске читаонице у Гвадалахари, за дистрикте 9 и 11.

Овом приликом, поздравили смо племениту иницијативу коју је покренуо управо посланик Гарсија Алмагер, нагласивши нашу спремност да у сваком тренутку подржимо овакве пројекте.

У разговору са послаником, амбасадор је изразила наду да ће ова донација допринети приближавању српске књижевности што већем броју читалаца у Мексику, као и даљој изградњи традиционалног пријатељства између наше две земље.

 


Opširnije...
Посета групе студенткиња међународних односа на Високој школи за трговину и администрацију у Мексико Ситију Амбасади Србиje

13. новембар 2023. године

Амбасаду Србије у Мексику је данас, у склопу припреме стручног рада, посетила група од четири студенткиње завршне године међународних односа на Високој школи за трговину и администрацију у Мексико Ситију.

Студенткиње Габријела Дарија Веласкес Бетансос, Алехандра Намбо Веласкес, Касандра Олвера Торес и Натали Рамирес Нери су са аташеом Милошем Марковићем разговарале о билатералним односима Србије и Мексика и активностима овог дипломатско-конзуларног представништва у циљу приближавања наших земаља и народа, посебно у области културе и економије.

Поред тога, интересовале су се за специфичности рада и живота једног дипломате у иностранству.Отварање изложбе о Милици Милетић Томић у Толуки

9. новембар 2023. године

Изложбом у новоотвореној Уметничкој галерији на Тргу Гонсалес Аратија у Толуки, савезна држава Мексико, Амбасада Србије у Мексику наставља да представља лик и дело Милице Милетић Томић, која се сматра једном од претеча феминизма у Србији.

Изложбу су отворили амабасадор Србије у Мексику Татјана Цонић и координатор за културу и туризам у Општини Толука Хорхе Фуентес Сепеда, који су у својим обраћањима присутнима истакли велики допринос који је Милица Милетић Томић, крајем XIX и почетком XX века, дала свеобухватном јачању права и положаја жена у друштву, у Србији и остатку Европе.

 

 


Opširnije...
Изванредни билатерални односи између Србије и Мексика

09. новембар 2023. године

Подсекретарка за спољну политику Мексика амб. Кармен Морено Тоскано примила је данас амбасадора Србије у Мексику Татјану Цонић. Током врло пријатељског и конструктивног сусрета, разговарано је о даљем јачању политичког дијалога између две пријатељске земље, те о даљим корацима ка унапређењу свеукупне сарадње у областима од заједничког интереса.

Констатован је и висок ниво сарадње у мултилатералној области, а посебно у односу на питање узајамних подршки нашим кандидатурама.

Тема разговора је била и актуелна ситуација на Косову и Метохији, о којој је српски амбасадор детаљно информисала саговорницу. 

Амб. Кармен Морено је током разговора захвалила српском амбасадору на солидарности пруженој након што је ураган Отис опустошио савезну мексичку државу Гереро.

 Посета Национаној школи занатства у Мексико Ситију

07. новембар 2023. године

Амбасадор Татјана Цонић је реализовала посету Школи занатства у Мексико Ситију, која делује у оквиру Националног института за лепе уметности и књижевност Министарства културе Мексика. Српског амбасадора је примила директорка ове високошколске установе Марија Хулијета Рамирес Родригес са својим сарадницима.

Овом приликом, српски амбасадор се упознала са деловањем ове значајне образовне институције, која негује мексичку занатску традицију и припрема студенте за примену занатских техника из области текстила, накита, графике, дрводељства, израде витража, обраде метала, емајлирања и керамике. Амбасадор је имала прилику да посети радионице свих поменутих одсека.

     


Opširnije...
Сусрет са председником Владе Мексико Ситија Мартијем Батресом

4. новембар 2023. године

Амбасадорка Србије у Мексику Татјана Цонић и аташе Милош Марковић су данас присуствовали традиционалном годишњем дефилеу поводом Дана мртвих, једном од најважнијих културних догађаја у Мексико Ситију, који је ове године, према проценама организатора, посматрало више од милион грађана.

Окупљање и заједничко праћење дефилеа је за дипломатски кор организовала Влада Мексико Ситија, чији је председник Марти Батрес дипломатски кор почаствовао својом посетом, задржавши се са амбасадорима у дужем разговору.

Амбасадорка Србије Татјана Цонић је, такође, имала прилику да лично поздрави председника Владе Мексико Ситија Мартија Батреса и да са њиме разговара о дугој и богатој традицији обележавања Дана мртвих у Мексику, по којој је ова земља, између осталог, позната широм света.


Opširnije...
Амбасада Србије уручила хуманитарну помоћ савезној држави Гереро

03. новембар 2023. године

Стравичне последице које је недавно оставио ураган Отис у савезној држави Гереро и посебно у емблематичном мексичком туристичком центру Акапулку, дубоко су потресле грађане и Владу Републике Србије.

Стога, у духу традиционалог пријатељства, солидарности и међусобне подршке, Амбасада Републике Србије у Мексико Ситију је данас уручила хуманитарну помоћ за Гереро у храни и хигијенским потрепштинама, у складу са актуелним потребама угроженог становништва.

Уручење хуманитарне помоћи смо организовали у координацији са Мексичком агенцијом за међународну развојну сарадњу Министарства спољних послова и са Министарством за морнарицу Мексика, којима срдачно захваљујемо.

Надамо се да ће се Гереро и Акапулко убрзо опоравити и натавити да се развијају још снажније, на добробит свог становништва, у чему увек могу рачунати на подршку Републике Србије.  

    


Opširnije...
Парламентарни избори у Србији, 17. децембра 2023. године

2. новембар 2023. године

Обавештавамо грађане Србије на конзуларном подручју Амбасаде Србије у Мексику да ће се парламентарни избори одржати 17. децембра 2023. године.

Заинтересовани грађани захтев за остваривање бирачког права у Амбасади Србије у Мексику могу поднети најкасније до 25. новембра 2023. године, до поноћи по времену у Србији односно до 17:00 часова по времену у Мексико Ситију. Истичемо да захтеви поднесени након назначеног датума и часа неће моћи да буду обрађени, због чега се заинтересовани грађани моле да своје захтеве поднесу благовремено.

Држављани Србије могу, на основу ЈМБГ и броја пасоша или личне карте, проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак, који је доступан на следећем линку: https://upit.birackispisak.gov.rs/ , што је нужан услов за остваривање бирачког права. Грађани који нису уписани у Јединствени бирачки списак захтев за упис могу поднети преко овог дипломатско-конзуларног представништва.

Попуњени и потписани захтев за остваривање бирачког права у иностранству, уз који је неопходно приложити копију важеће личне карте или пасоша, је потребно послати на e-mail адресу cons.serbia.mex@gmail.com . Уколико подносилац захтева има личну карту са чипом, пожељно је да приложи копију очитане личне карте, уколико је поседује.

Детаљне информације о условима за подношење захтева за остваривање бирачког права у иностранству су доступне на следећем линку: https://mfa.rs/mediji/saopstenja/izbori-prijavljivanje-za-glasanje-u-inostranstvu

Образац захтева за упис у Јединствени бирачки списак можете преузети овде.

Образац захтева за остваривање бирачког права у иностранству можете преузети овде.Бескпрекорна сарадња између Србије и Мексика у мултилатералној области

31. октобар 2023. године

Амбасадорку Србије у Мексику Татјану Цонић данас је примио помоћник министра за мултилатерална питања и људска права у Министарству спољних послова Мексика амб. Хоел Ернандес Гарсија са својим сарадницима.

У срдачном и конструктивном разговору, саговорници су размотрили најзначајније теме у области мултилатералне сарадње. Српски амбасадор је детаљно упознала амбасадора Ернандес Гарсију о актуелној ситуацији у јужној српској покрајини Косову и Метохији, наглашавајући неопходност поштовања основних принципа међународног права, Резолуције СБ УН 1244, као и свих преузетих обавеза. Захвалила је Мексику на чврстом ставу непризнавања једнострано проглашене независности тзв. "Републике Косово".

Такође, размотрено је и актуелно стање кандидатура за међународне организације које су истакле две земље, обострано констатујући изванредну билатералну сарадњу у овој области.

 

 Објављена збирка поезије Ивана В. Лалића у Мексику

30. октобар 2023. године

Амбасада има част да обавести да је, у издању издавачке куће "Vaso Roto" из Монтереја, у Мексику управо објављена збирка песама чувеног српског песника Ивана В. Лалића, под насловом „Enlaces interrumpidos”, у преводу Дубравке Сужњевић.

Ово је једна у низу књига српске поезије која је објављена у издању горе поменуте издавачке куће, међу којима је дело Васка Попе и збирка песама 17 савремених српских песникиња.

Позивамо све љубитеље српске књижевности да искористе ову прилику и упознају се са ванвременском поезијом великог Ивана В. Лалића.

 Представљање Амбасаде Србије у Мексику у Павиљону нација у Толуки

19. октобар 2023. године

Амбасада Србије у Мексику се и ове године представила у Павиљону нација, организованом у склопу Међународног културног фестивала алфењикеа 2023. године у Толуки, изложивши слике и занатске рукотворине које дочаравају културно-историјску баштину, природне лепоте и гастрономске посебности Србије. Организован је квиз у коме су посетиоци Павиљона нација, за тачне одговоре на једноставна питања о Србији, добијали симболичне награде.

Аташе Милош Марковић је дао изјаву за локалну радио-телевизијску станицу, у којој је говорио о представљању Србије у овогодишњем Павиљону нација и његовом значају за упознавање и приближавање нација.


Opširnije...
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону у области образовања

13. октобар 2023. године

Обавештавамо да је расписан Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, који за циљ имају употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, као и неговање и чување српског културног, етничког и верског идентитета, у области образовања.

Предметни Конкурс ће бити отворен у периоду од 13. до 23. октобра 2023. године.

Све информације о условима и начинима пријављивања на предметни Конкурс су доступне на следећем линку: www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023.phpСастанак амбасадорке Татјане Цонић са замеником министра спољних послова Хондураса Херардом Торесом Селајом

6. октобар 2023. године

Амбасадорка Србије у Мексику и нерезидентна у Хондурасу Татјана Цонић се данас у Мексико Ситију сусрела са замеником министра спољних послова Хондураса амбасадором Херардом Торесом Селајом.

Током срдачног разговора, амбасадори Т. Цонић и Х. Торес Селаја су разменили мишљења и предлоге за наставак јачања политичког дијалога и сарадње између Србије и Хондураса, у областима попут економије, пољопривреде, културе и просвете.Интервју амбасадорке Србије Татјане Цонић за часопис ''Dinero & Negocios''

7. септембар 2023. године

Амбасадорка Србије у Мексику Татјана Цонић је дала интервју за последње издање часописа ''Dinero & Negocios'', у склопу хуманитарног пројекта ,,Жене амбасадоркеˮ.

У свом интервјуу, амбасадорка Т. Цонић је говорила о свом родном граду, својој породици, својој дипломатској каријери, сличностима између српског и мексичког народа... Такође, дотакла се теме родне равноправности у Србији и послала снажну поруку подршке младим женама које изграђују своју каријеру.

Предметни интервју је доступан на следећем линку: https://dineroynegocios.mx/Представљање српске поезије на Међународном сајму књига савезне државе Мексико (FILEM)

31. август 2023. године

Амбасадор Србије у Мексику Татјана Цонић учествовала је на конференцији под називом „Српска књижевност: женска поезија“, у оквиру званичног програма Међународног сајма књига савезне државе Мексико (FILEM).

Поред српског амбасадора, учесници на конференцији су били Карем Санта Крус Бретон, директорка Градског института за родну равноправност Толуке, потом Хавиер Естрада Аријага, хроничар и писац, као и др Марија де лас Мерседес Портиља, координатор за културну сарадњу Факултета друштвених наука Аутономног универзитета државе Мексико. Модератор је била Ерика Ернандес Ћаморо, координатор међународне сарадње општине Толука.

Амбасадор је исцрпно говорила о историји српске женске књижевности, са акцентом на поезију, прочитавши неколико песама објављених у збирци „Лагана лети сенка“, у издању Vaso Roto. Посебно је детаљно говорила о неколико српских песникиња које су обележиле историју наше књижевности, почев од Јефимије, преко Милице Стојадиновић Српкиње до Десанке Максимовић.

     


Opširnije...
Јача билатерална сарадња између Србије и Костарике

26. август 2023. године

Амбасадор Србије у Мексику Татјана Цонић, која нерезидентно покрива Костарику, боравила је од 23. до 25. августа 2023. године у службеној посети тој земљи.

Током посете, амб. Цонић се сусрела са председником Костарике Родригом Ћавес Роблесом, министром спољних послова и вера Арнолдом Андре Тиноком, министром пољопривреде и сточарства Виктором Карвахал Порасом, генералним директором Костариканског института за спорт и рекреацију Доналдом Рохас Фернандесом, генералном директорком система костариканских библиотека Лидиет Кирос, као и  координаторком у PROCOMER Лилом Џонсон.

       


Opširnije...
Премијера опере „Свадба“ Ане Соколовић у Мексико Ситију

11. август 2023. године

Премијера опере „Свадба“ српско-канадске композиторке Ане Соколовић, у изведби мексичког вокалног ансамбла „Tuumben Paax“, одржана је 10. августа 2023. године у „Teatro de la Ciudad Esperanza Iris” у Мексико Ситију.

Амбасадор Србије Татјана Цонић је присуствовала премијери, која је било изутетно добро примљена од стране присутних.

У разговору са уметничким директором и диригентом „Tuumben Paаx”, као оснивачем те групе Лусијом Олмос, амбасадор Србије у Мексику им је захвалила на великом труду који је евидентно уложен у припрему ове оперске представе, а посебно на напору да се овај музички комад у потпуности изведе на српском језику.

Следеће изведбе ове опере се очекују 26. и 27. августа 2023. године, у Националном центру за уметност у Мексико Ситију.

     

 Посета амбасадорке Србије Татјане Цонић мексичкој савезној држави Гванахуато

3. август 2023. године

Амбасадорка Србије Татјана Цонић је, од 31. јула до 3. августа 2023. године, боравила у посети савезној држави Гванахуато.

Са гувернером савезне државе г. Дијегом Синуеом Родригесом Ваљехом, генералном директорком Института за културу савезне државе Гванахуато гђом Адријаном Камареном де Обесо и градоначелником града Гванахуата г. Алехандром Наваром Салдањом је размотрила могућности за јачање сарадње између Амбасаде Србије у Мексику и институција савезне државе Гванахуато и истоименог града, који се налази на Листи светске баштине УНЕСКО, посебно у областима културе, просвете и туризма.

 


Opširnije...
Инаугурација изложбе о Николи Тесли у Посланичком дому Мексика

31. јул 2023. године

У Посланичком дому Мексика данас је свечано отворена изложба ,,Енергија за будућност: Никола Тесла и развој хидроелектричне енергијеˮ, која је постављена у сарадњи Амбасаде Србије у Мексику и Културног центра Сан Ласаро.

Ову изложбу, којом грађане Мексика и шире настављамо да упознајемо са ликом и изумима славног српског научника Николе Тесле, је отворила амбасадор Србије у Мексику Њ. Е. гђа Татјана Цонић. Свечаном отварању изложбе су, између осталих, присуствовали и координатор посланичке групе Покрета за националну обнову у Посланичком дому Мексика гђа Алеида Алавес Руис, председник Одбора за науку, технологију и иновације Посланичког дома Мексика г. Хавијер Лопес Касарин, генерални секретар Посланичког дома Мексика гђа Грасијела Баес Рикардес и генерални директор Културног центра Сан Ласаро Исмаел Карваљо Робледо.


Opširnije...
Потписан Споразум о братимљењу између Лесковца и Оахаке де Хуарес

15. јул 2023. године

Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић и градоначелник Оахаке де Хуарес г. Франциско Мартинес Нери су, у присуству амбасадорке Србије у Мексику Њ. Е. гђе Татјане Цонић и градских већника Оахаке де Хуарес, потписали Споразум о братимљењу између овог српског и мексичког града.

Овај Споразум представља основу за размену искустава и сарадњу између Лесковца и Оахаке де Хуарес, превасходно у областима по којима су ова два града препознатљива широм својих земаља, као што су занатство, гастрономија, туризам и текстилна индустрија. Поред тога, градоначелници Лесковца и Оахаке де Хуарес су, у срдачном разговору, изразили спремност и размотрили конкретне модалитете за предстојећу сарадњу, у областима попут одрживог развоја, економије, културе, образовања и заштите животне средине.

       

 


Opširnije...
Последњи број часописа "Buzos" посвећен питању Косова и Метохије

10. јули 2023. године

Познати мексички политички часопис "Buzos" посветио је своје издање од 10. јула ове године комплексном и болном питању Косова и Метохије, односно нелегалном и једностраном проглашењу "независности" ове јужне српске покрајине и њеним импликацијама.

У часопису је објављен најпре уводник, под насловом "Србија, још један удар империјализма у свету", потом чланак угледне новинарке и политичке аналитичарке Нидије Егреми "Црна рука Запада на Косову", као и интервју амбасадора Србије Татјане Цонић на ту тему.Велика посета изложби о српским средњевековним манастирима током Ноћи музеја

28. јуни 2023. године

Изложба „Светска баштина Србије – Средњевековни српски манастири на Листи светске баштине УНЕСКО“, која се у галерији Torre de Reloj налази од 16. јуна 2023. године, отворила је прву Ноћ музеја у Општини Мигел Идалго, изазвавши велики интерес посетилаца.

Амбасадор Татјана Цонић и аташе Милош Марковић су пристуним грађанима говорили о настајању и златном добу српске средњевековне државе, те о великим достигнућима не само у изградњи државних структура, већ и развоју архитектуре, културе и уметности.

        


Opširnije...
Отварање изложбе о Милици Милетић Томић у Музеју Министарства спољних послова Мексика

19. јун 2023. године

У Музеју Министарства спољних послова Мексика, у сарадњи са Институтом Матијас Ромеро, данас је свечано отворена изложба о Милици Милетић Томић, првој жени која је била власник једног часописа у Србији и једна од првих жена у Европи која је освојила посланички мандат.

Изложбу су отворили амабасадор Србије у Мексику Татјана Цонић, генерални директор "Института Матијас Ромероˮ Министарства спољних послова Мексика Алехандро Алдај Гонсалес и вршилац дужности генералног директора за Европу у Министарству спољних послова Мексика Џенифер Фелер.

  

 

 


Opširnije...
Сарадња у области спорта између Србије и Мексика

19. јуни 2023. године

Будући да је спорт једна од области која снажно повезује Србију и Мексико, у Амбасади Србије је одржан врло користан састанак између амбасадора Татјане Цонић и координатора за спортску дипломатију у Министарству спољних послова Мексика Ерика дел Анхела.

Саговорник је честитао Србији на изванредним успесима у области врхунског светског спорта, а пре свега Новаку Ђоковићу и Николи Јокићу на сјајним оствареним резултатима. Констатован је обострани интерес да се ојачају везе и контакти између спортских институција Србије и Мексика, а пре свега између Министарства спорта Србије и Националне комисије за спорт и физичку културу Мексика. 

Потврђена је спремност обе стране да се, у најкраћем могућем року, припреми за потпис већ усаглашени Меморандум о сарадњи у области спорта, који ће свакако дати значајан импулс даљој сарадњи између наше две земље. 

 

  Одлична билатерална сарадња између Србије и Мексика

17. јуни 2023. године

Амбасадор Републике Србије у Мексику Татјана Цонић се сусрела са генералном директорком за политичко планирање и вршиоцем дужности генералног директора за Европу у МИП Мексика министром саветником Џенифер Фелер, ради разговора о наредним корацима у развоју већ изванредне билатералне сарадње између Србије и Мексика.

Билатералне односе наше две земље, који трају већ пуних 77 година, одликују висок степен разумевања и међусобног поштовања. Обавестивши саговорницу о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, српски амбасадор је још једном захвалила Мексику на недвосмисленој подршци територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије.

Договорен је наставак редовне динамике политичког дијалога, као и убрзавање процедура припреме за потпис усаглашених билатералних споразума.

 Инаугурација изложбе о српским средњовековним манастирима на Листи светске баштине UNESCO-a у општини Мигел Идалго у Мексико Ситију

16. јун 2023. године

У галерији Torre del Reloj, у општини Мигел Идалго, једној од туристички најатрактивнијих у Мексико Ситију, данас је свечано инаугурисана изложба о српским средњовековним манастирима уписаним на Листу светске баштине UNESCO-a.

Ову изложбу су заједнички организовале Амбасада Републике Србије у Сједињеним Мексичким Државама и Канцеларија општине Мигел Идалго за међународну сарадњу и везу са страним дипломатско-конзуларним представништвима. Преко 90% дипломатско-конзуларних представништава у Мексико Ситију се налази у општини Мигел Идалго, међу њима и Амбасада Републике Србије.


Opširnije...
Инаугурација изложбе ,,Заштићена подручја и биодиверзитет Републике Србијеˮ у Мексико Ситију

  

8. јун 2023. године

У галерији на отвореном Paseo de las Culturas Amigas, у авенији Реформа у Мексико Ситију, данас је уприличена инаугурација изложбе ,,Заштићена подручја и биодиверзитет Републике Србијеˮ, коју је ово дипломатско-конзуларно представништво припремило и поставило у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије и Владом Мексико Ситија, уз подршку Министарства спољних послова и Министарства заштите животне средине Србије.

Изложба ,,Заштићена подручја и биодиверзитет Републике Србијеˮ представља природне лепоте Србије и разноврсност њене флоре и фауне, са посебним акцентом на ендемске врсте. Изложба је постављена на 40 паноа великог формата, на којима се налази око 200 фотографија укупно 32 заштићена подручја у Републици Србији, са одговарајућим објашњењима. Изложба обухвата националне паркове, паркове природе, пределе изузетних одлика, специјалне резервате природе, као и споменике природе Србије.

 

 


Opširnije...
Концерти сопрана из Србије Марије Јелић у Мексику

8. јун 2023. године

У организацији Амбасаде Србије у Мексику, познати српски сопран Марија Јелић је, током своје посете Мексику, одржала два изузетно успешна и посећена концерта, на којима је извела најлепше оперске арије и дела српских композитора.

Дана 6. јуна 2023. године је одржала концерт у Цркви Сан Хосеа у Толуки, уз подршку Владе тог града, док је наредног дана одржала концерт у здању "Casa de la Bóveda" у Пуебли, у сарадњи са универзтитетом BUAP, а у контексту поновног отварања овог емблематичног простора, који је претрпео велика општећења приликом разорног земљотреса 2017. године.

nn  Уручене награде на мексичком националном студентском такмичењу за израду и примену Теслиног трансформатора

02. јуни 2023. године

У Музеју историјског памћења Аутономног универзитета у Пуебли данас су уручене награде на националном студентском такмичењу за израду и примену Теслиног трансформатора, организованом од стране Мексичког друштва за физику, Аутономног универзитета у Пуебли и Амбасаде Републике Србије у Мексику, уз несебичну подршку Музеја Николе Тесле у Београду.

Приликом свечаности уручења награда, студентима су се обратили Елса Ернандес, директорка Музеја историјског памћења, др Игнасио Мартинес, проректор Аутономног универзетета у Пуебли, др Артуро Фернандес Тељес, шеф Катедре за физику на поменутом Универзитету, и амбасадор Србије у Мексику Татјана Цонић. Захваливши на учешћу на овом такмичењу, амбасадор Цонић је пожелела свима много успеха у даљем току студија и изразила задовољство због доброг познавања проналазака Николе Тесле, односно његовог огромног доприноса који је оставио човечанству.


Opširnije...
Интервју амбасадорке Татјане Цонић за дневни лист Екселсиор

31. мај 2023. године

Мексички дневни лист Excélsior је, у броју од 28. маја 2023. године, објавио краћи интервју са амбасадорком Татјаном Цонић, у сусрет Великом финалу у коме је учествовао фудбалски клуб Chivas, чији је тренер Вељко Пауновић из Србије.

У интервјуу насловљеном ,,Цонић: Срби фудбал имају у крвиˮ, амбасадорка Т. Цонић је истакла да ,,није први пут да један српски тренер има тако важну улогу у мексичком фудбалуˮ, подсећајући на Бору Милутиновића као тренера фудбалске репрезентације Мексика. Додала је да спортски медији у Србији ,,прате Пауновићев рад и славе његове успехеˮ, које је делом објаснила сличношћу између наших нација, ,,која је тренеру омогућила да се зближи са играчима и навијачимаˮ.

Истом приликом, амбасадорка Т. Цонић је констатовала да билатералне односе између Србије и Мексика ,,током читавих 77 година од њиховог успостављања [...] одликују међусобно поштовање и разумевање.ˮ

 

 Конференција о Србији у Културном центру Сан Лазаро Конгреса Мексика

23. мај 2023. године

На позив директора Исмаела Карваљо Робледа, амбасадор Татјана Цонић је данас одржала конференцију о Србији у Културном центру Сан Лазаро у Посланичком дому Мексика.

Српски амбасадор је присутнима говорила о историјском развоју Србије, као и о садашњости наше земље, са посебним акцентом на питање економског и институционалног развоја, европских интеграција, питања КиМ, мултилатерализма и одлучности Србије да у међународним односима брани став стриктног поштовања међународног права.

Присутни су, у делу питања и одговора, посебно били заинтересовани за период распада Југославије, али и за разлоге изванредног економског успеха Србије последњих година.

    


Opširnije...
Посета савезној држави Сонори

21. мај 2023. године Амбасадор Татјана Цонић учинила је службену посету савезној држави Сонори 18-19. маја ове године. Том приликом, сусрела се са гувернером државе др Алфонсом Дурасо Монтањом, као и са градоначелником Ермосиља Антониом Астиазараном.

У разговорима је изражена обострана спремност за јачање сарадње, пре свега имајући у виду да у Сонори живи велики број грађана српског порекла, који су значајно допринели развоју ове савезне државе. Отуда и важан историјски податак да је управо у Ермосиљу 30-тих година прошлог века био отворен први Почасни конзулат Југославије у Мексику.

Посебна пажња током посете је посвећена могућностима развоја сарадње у академској области, имајући у виду интерес студената са универзитета у Сонори да се школују у српским академским установама. 

  


Opširnije...
Учешће делегације Србије на Деветом самиту Асоцијације карипских држава у Гватемали

13. мај 2023. године

Делегација Републике Србије, коју је предоводио државни секретар у Министарству спољних послова амбасадор Горан Алексић, учествовала је на Деветом самиту шефова држава и влада земаља чланица Асоцијације карипских држава, одржаном 11-12. маја у Ла Антигви, Гватемала. 

Самит је био посвећен кључним темама за развој овог региона, а посебно борби против негативних ефеката климатских промена, јачању улоге Асоцијације у свету, економском опоравку, развоју туризма, заштити океана.

Делегација Србије, која у Асоцијацији карипских држава има статус посматрача, имала је прилике да обави низ билатералних састанака са земљама чланицама и посматрачима ове организације, међу којима су били домаћин Гватемала, потом Хондурас, Мексико, Никарагва, Костарика, Панама, Куба, Република Кореја, Саудијска Арабија, Доминиканска Република, Венецуела, Тринидад и Тобаго, Суринам, Белизе, Света Луција, Сент Винсент и Гренадини, Барбадос, Бахами, и многи други. Размењена су мишљења о актуелном стању билатералних односа и могућностима за унапређење како на билатералном, тако и на мултилатералном плану.

  

 


Opširnije...
Инаугурисана изложба о Николи Тесли у Пуебли

У Музеју историјског универзитетског сећања Аутономног универзитета у Пуебли је, у присуству професора, студената и угледних грађана Пуебле, свечано инаугурисана изложба ,,Енергија за будућност: Никола Тесла и развој хидроелектричне енергијеˮ.

На инаугурацији изложбе су, између осталих, говориле ректорка Аутономног универзитета у Пуебли Лилија Седиљо Рамирес, вицеректор Игнасио Мартинес Лагуна, амбасадорка Србије у Мексику Татјана Цонић и генерална директорка
Музеја историјског универзитетског сећања Марија Елса Ернандес и Мартинес, које су истакли неоспоран гениј Николе Тесле и његов кључни допринос развоју човечанства, без кога би бројна савремена технолошка достигнућа била незамислива.

Инаугурација ове изложбе је започела минутом ћутања за жртве масакра у основној школи ,,Владимир Рибникарˮ у Београду.

Изложба ,,Енергија за будућност: Никола Тесла и развој хидроелектричне енергијеˮ ће у Музеју историјског универзитетског сећања Аутономног универзитета у Пуебли бити отворена до 3. јуна 2023. године.Посета студената међународних студија на Националном аутономном универзитету Мексика (UNAM) Амбасади Србије у Мексику

24. април 2023. године

Амбасаду Србије у Мексику је посетила група студената који похађају другу годину међународних студија на Националном аутономном универзитету Мексика (UNAM), која је, у склопу предмета Дипломатско и конзуларно право, добила задатак да посете дипломатско-конзуларно представништво једне државе и да се упознају са најосновнијим у његовом раду.

Аташе Милош Марковић је одговорио на општа питања студената која су се тицала основних података о Србији, историјату и садашњици билатералних односа између Србије и Мексика, спољнополитичкој служби Србије, начину ступања у спољнополитичку службу и профилу српског дипломате, организацији рада у овом дипломатско-конзуларном представниптву и утисцима о раду и животу у Мексику. Поред тога, аташе М. Марковић је овој групи студената приказао видео клип о богатом културо-историјском наслеђу и природним лепотама Србије.

Ову групу студената је, потом, поздравила амбасадорка Татјана Цонић, која им је говорила о значају и улози дипломатије у савременим међународним односима.

 Политички дијалог између Србије и Мексика

19. април 2023. године

Амбасадор Татјана Цонић сусрела се данас са г-дином Бернардом Агилар Калвом, генералним директором за Европу у Министарству спољних послова Мексика.

Том приликом, констатован је висок ниво билатералних односа наше две земље, које ове године обележавају 77 година од њиховог успостављања.

Такође, размотрени су наредни кораци у јачању политичког дијалога и свеукупне сарадње, у свим областима од заједничког интереса. Посебан акценат је стављен на наставак јачања сарадње у области економије и трговине.Održan seminar za nerezidentne ambasadore u Gvatemali

 

13-14. april 2023 godine

Ministarstvo inostranih poslova Gvatemale uspešno je, 13. i 14. aprila 2023. godine, organizovalo Semiinar za ambasadore nerezidente akreditovane u toj zemlji. Seminaru je prisustvovao veliki broj ambasadora koji pokrivaju Gvatemalu iz Meksika, Kostarike, Kube, Panama, SAD i drugih zemalja. Među učesnicima je bila i ambasadorka Srbije u Meksiku Tatjana Conić.

Ovaj važan događaj, realizovan u Nacionalnoj palati u Gvatemala Sitiju, otvorio je ministar spoljnih poslova ambasador Mario Bukaro Flores.


Opširnije...
Сарадња са Културним центром „Сан Лазаро“

04. април 2023. године

Амбасадор Татјана Цонић и аташе Милош Марковић примили су 04. априла 2023. године директора Културног центра „Сан Лазаро“ Исмаела Карваљо Робледа, заменицу директора Веронику Ескобар Грахеу, као и Карлосa Техедо Касаубонa из Спољнополитичког одељења Посланичког дома Конгреса Мексика, са којима су разговарали о могућностима успостављања сарадње и презентације српске културне баштине, односно историје и актуелног тренутка у Србији.

У разговору је констатован обострани интерес да се у наредном периоду организују предавања, изложбе и презентације српске литературе, у сарадњи са нашом Амбасадом.

Центар „Сан Лазаро“ је културни простор Посланичког дома Конгреса Мексика, који је до сада врло активно и ангажовано третирао разне теме од интереса за мексичке грађане, у ком смислу је констатовано да ће презентација Србије у том простору свакако завредити велику пажњу.Посета Амбасади студената из Заморе, Мићоакан

30. март 2023. године

Данас смо у просторијама Амбасаде примили групу од 20 студената права и међународне трговине високих школа у Замори, савезна држава Мићоакан.

Студентима смо одржали презентацију најпре о историји и садашњости Србије, као и о српској економији, тржишту и могућностима инвестирања. Посебан сегмент предавања смо посветили билатералним односима између Србије и Мексика, као и значају мултилатерализма у међународним односима.

Гости су се посебно интересовали за најистакнутије привредне секторе у Србији, као и за могућност туристичких путовања, али и студирања, у нашој земљи.


Opširnije...
Сарадња Србије и Мексика у мултилатералној области

27. март 2023. године

У оквиру редовних контаката Амбасаде Републике Србије и Министарства спољних послова Мексика, данас је одржан састанак са г-дином Родолфом Осоријем, генералним директором за везу са организацијама цивилног сектора, Бланком Мендес, шефом Одсека за кандидатуре у Генералној дирекцији за УН, као и њиховим колегама у Сектору за мултилатералну сарадњу и људска права тог Министарства.

Током разговора је констатован висок ниво билатералне сарадње у области мултилатерале и људских права, а посебно међусобне размене подршки за кандидатуре две земље у међународним форумима.

Разменили смо информације о актуелним кандидатурама Србије и Мексика, изразивши наду да ће наша сарадња и у будућности бити беспрекорна, као и до сада. Посета граду Сан Луис Потосију

24. март 2023. године

Амбасадор Србије у Мексику Татјана Цонић боравила је 23. и 24. марта 2023. године у Сан Луис Потосију, где је имала прилике да одржи предавање ученицима средњих школа у овом граду, организовано од стране Instituto Real de San Luis Potosi.

Ученицима школа у овом граду је говорила о историји и садашњости Републике Србије, о значају који за нас има политика мира и стабилности, као и о родној равноправности у нашој земљи, посебно у дипломатској служби Србије.

Такође, амбасадор Т. Цонић је имала прилике да се сусретне и са председником општине Сан Луис Потоси, господином Енрикеом Галиндом Себаљосом, који је указао част амбасадорима Србије, Мађарске и Обале Слоноваче да присуствују церемонији презентације туристичког бренда "San Luis Capital".Сарадња Србије и Мексика у области миграција

22. март 2023. године

Данас је одржан виртуелни састанак између представника Министарства унутрашњих послова и Канцеларије за избеглице и миграције Србије, с једне стране, и Националног института за миграције Мексика, с друге.

Током продуктивног и срдачног разговора, размењена су искуства на пољу борбе против илегалних миграција, потом миграторних токова у две земље, збрињавања избеглица, као и услова за улазак и боравак странаца.

Изражена је обострана жеља да институције Србије и Мексика, које се баве питањима миграција и избеглица, наставе да у наредном периоду развијају своју сарадњу и комуникацију. 

Састанку су присуствовали и представници Амбасаде Републике Србије у Мексику.Сарадња са савезном државом Оахака

17. март 2023. године

Приликом посете Оахаки де Хуарес, амбасадор Србије у Мексику Татјана Цонић се сусрела са представницима савезне државе Оахака, са којима је разговарала о могућностима сарадње у разним областима од обостраног интереса.

Разматране су могућности успостављања сарадње у областима културе, пољопривреде, економије, занатства, између осталог.

Марибел Крус Рохас, генерални координатор за међународну сарадњу Оахаке, нас је обавестила о спремности те савезне државе да успостави сарадњу са Србијом, посебно у горе поменутим областима, али је изразила и жељу да Оахака буде представљена у Србији, што смо са задовољством прихватили.Посета амбасадора Србије општини Оахака де Хуарес

17. март 2023. године

Амбасадор Србије у Мексику Татјана Цонић посетила је данас општину Оахака де Хуарес, којом приликом се сусрела са градоначелником Франсиском Мартинес Неријем.

У срдачном разговору, констатована је обострана жеља за успостављање институционалне сарадње између локалних самоправа Србије и Мексика, имајући у виду традиционалне пријатељске односе између наше две земље, као и неоспорну обострану корист коју би, јачањем сарадње између градова и региона, имали наши грађани.

Градоначелник Франсиско Мартинес Нери нас је информисао о предностима и карактеристикама Оахаке де Хуарес, ван сваке сумње једног од најлепших градова Мексика, чији историјски центар се налази на листи светске баштине УНЕСКО.


Opširnije...
Универзитетска сарадња са Аутономним универзитетом у Пуебли (BUAP)

10. март 2023. године

Амбасадор Татјана Цонић и аташе Милош Марковић посетили су данас Аутономни универзитет у Пуебли (Benemérita Universiadad Autónoma de Puebla), са чијим руководством су размотрили могућности сарадње ове престижне академске установе са Републиком Србијом.

Том приликом, договорена је сарадња у области културе, пре свега имајући у виду могућности реализације едукативних изложби, потом презентација српске књижевности, музике, филма...

Такође, изражена је обострана спремност за успостављање сарадње између Аутономног универзетета у Пуебли и једног од угледних српских универзитета.


Opširnije...
Учешће Србије на Осмој конференцији Our Ocean у Панами

3. март 2023. године

Осма конференција Our Ocean, под називом “Our Ocean, Our Connection”, одржана је 2. и 3. марта 2023. године у Панами, уз учешће око 600 гостију како из владиног, тако и цивилног сектора.

Тематски сегменти конференције били су: одржив риболов, „плава“ економија, тризам и његова улога у „плавој“ економији, активности у правцу обезбеђења сигурне пловидбе, учешће младих, заштићена океанска подручја, еколошка повезаност, финансирање и економија, глобална акција против загађења океана пластиком, наука и иновација, ефекти климатских промена по здравље океана.


Opširnije...
Српска сликарка Татјана Поповић награђена у Мексику

28. фебруар 2023. године

Српска сликарка Татјана Поповић награђена је данас, на свечаности приликом отварања изложбе „Морелос: уметност, земља и слобода“ у Сенату Мексика, за своје дугогодишње успешно уметничко деловање.

Отварању изложбе је, у име Амбасаде Републике Србије, присуствоао аташе Милош Марковић, који је нашој уметници честитао на признању и пожелео много успеха у даљем раду.Директорка Института за омладину Соноре Ребека Валенсуела у Амбасади Србије

27. фебруар 2023. године

Директорка Института за омладину савезне државе Сонора Ребека Валенсуела посетила је данас Амбасаду Србије у Мексико Ситију, којом приликом је амбасадорки Татјани Цонић изразила интерес те установе за успостављање сарадње са нашим дипломатско-конзуларним представништвом и надлежним институцијама у Србији.

Обострано је изражена жеља да се у наредном периоду реализују предавања, изложбе и остали културни догађаји, у сарадњи са Институтом за омладину Соноре, као и да се размотре могућности сарадње у области образовања.Сарадња дипломатских академија Србије и Мексика

27. фебруар 2023. године

Данас је одржана видео конференција између руководиоца Дипломатске академије МСП Србије амб. Марине Јовићевић и генералног директора Института „Матијас Ромеро“ МИП Мексика Алехандра Алдаја, чија основна тема разговора је била разматрање наредних корака у развоју сарадње између ове две академско-дипломатске институције у наредном периоду.

Констатујући да смо у протеклом периоду остварили одличну сарадњу, на основу Меморандума о разумевању који је потписан 2020, договорене су наредне активности које би се могле реализовати током ове и следеће године. У том контексту, размотрена је могућност размене предавача, организације саминара на теме од обостраног значаја, као и изложби из области културе, политике и историје наше две земље.Јачање билатералних односа између Србије и Мексика

22. фебруар 2023. године

Амбасадор Татјана Цонић и саветник Ирена Ковачевић Кузмановић сусреле су се данас са генералним директором за Европу у МИП Мексика, Бернардом Агилар Калвом.

Заједнички констатујући да је ниво билатералних односа између Србије и Мексика врло висок, размотрили смо могућности за даљи развој сарадње између наше две земље, у свим областима од заједничког интереса.

Истакнута је потреба интензивирања динамике размена посета на високом и радном нивоу, као и убрзане припреме текућих споразума за потпис.

Размењене су информације о унутрашњој политичкој и економској ситуацији у две земље, као и о актуелним глобалним темама.Сарадња Србије и Мексика у области туризма

21. фебруар 2023. године

Министар за туризам у Влади Мексика, господин Мигел Торуко Маркес, примио је данас амбасадора Србије Татјану Цонић и саветника Ирену Ковачевић-Кузмановић, ради заједничког разматрања модалитета даљег развоја сарадње између наше две земље у овој важној области.

Амбасадор Татјана Цонић је обавестила министра Торуко Маркеса о значају Међународног сајма туризма у Београду, који ће ове године бити одржан од 23. до 26. фебруара 2023. године, изразивши наду да ће мексички министар наредне године бити у прилици да га посети.


Opširnije...
Гвадалахара у бојама српске заставе у част Дана државности Србије

  

15. фебруар 2023.

У част Дана државности Републике Србије, 15. фебруар, бојама српске заставе осветљена је и Гвадалахара, главни град савезне мексичке државе Халиско.

Бојама српске заставе се оденуo Трг Минерва - La glorieta Minerva, као и Kапија града - Los arcos de Guadalajara.

Амбасада Републике Србије у Мексику од срца захваљује Влади града Гвадалахара и градоначелнику Паблу Лемус Навару на овом дивном гесту пријатељства.

За видео снимак кликните овдеЈачање билатералне сарадње у области пољопривреде

 

15. фебруар 2023. године

Амбасадорка Србије у Мексику Татјана Цонић сусрела се данас са секретаром за пољопривреду и рурални развој Мексика др Виктором Мануелом Виљалобос Арамбулом, којом приликом су размотрени предстојећи конкретни кораци у развоју билатералне сарадње у области пољопривреде.

У разговору је изражен посебан интерес за јачањем научно-техничке сарадње, посебно у фитосанитарној области, сточарству и системима наводњавања. Амбасадор Татајна Цонић је детаљно обавестила саговорника о предстојећем 90-том Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, који ће бити одржан од 20. до 26. маја 2023. године.Мексико Сити у бојама српске заставе!

   

14. фебруар 2023.

Уочи Дана државности Републике Србије, дана 14. фебруара 2023. године, а у организацији Амбасаде Републике Србије у Мексику и Владе Града Мексико Ситија, најзначајнији објекти мексичке престонице били су осветљени бојама српске заставе.

Поред Споменика револуцији, испред кога је одржана пригодна церемонија, бојама српске заставе били су осветљени Трг устава (Zocalo), потом симбол Мексико Ситија - споменик Анђео независности, и фонтана Дијана, сви смештени у самом центру града.

Амбасада овим путем срдачно захваљује Влади Мексико Ситија на овом изузетном гесту пријатељства према нашој земљи.

СРЕЋАН ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ!

Видео можете погледати ОВДЕ
 Церемонија осветљења Споменика револуцији у Мексико Ситију бојама српске заставе

15. фебруар 2023. године

У сарадњи Амбасаде Републике Србије у Мексику и Владе Града Мексико Ситија, уочи Дана државности Републике Србије 14. фебруара 2023. године, одржана је церемонија осветљења бојама српске тробојке чувеног Споменика револуцији, у центру Мексико Ситија.

Током свечаности, амбасадор Татјана Цонић је упутила честитку поводом Дана државности свим грађанима Републике Србије, уз захвалност Влади Мексико Ситија на пријатељском гесту осветљења мексичке престонице бојама српске заставе.

Свечаности осветљења Споменика револуцији присуствовали су, поред представника Амбасаде Србије у Мексику, и српски грађани који живе и раде у овој земљи.

За видео снимак, клинкните ОВДЕИнсталирање мобилне апликације за приступ порталу еУправе

Обавештавамо све грађане да ће, од 1. фебруара 2023. године, моћи да се обрате Амбасади Републике Србије у Мексику за захтевом за регистрацију на порталу еУправе, односно за издавање параметара и QR кодова за инсталирање мобилне апликације ConsentID. Овим ће грађани, преко мобилног телефона, имати директан приступ порталу и појединим услугама из система еУправе.

Параметри ће моћи да се издају држављанима Републике Србије који имају важећи идентификациони документ (пасош или личну карту), као и страним држављанима, уколико имају привремени боравак или стално настањење у Републици Србији и поседују евиденцијски број странца (ЕБС) који издаје Министарство унутрашњих послова Републике Србије.

Напомињемо да је за издавање параметара и QR кода неопходно лично присуство.Јачају билатерални односи између Србије и Костарике

23. јануар 2023. године

Данас је, у Амбасади Костарике у Мексико Ситију, одржан састанак амбасадора Србије и Костарике, Татјане Цонић и Пабла Ерберта Абарка Море, са циљем дефинисања наредних конкретних корака у развоју билатералне сарадње између две земље.

Амб. Татјана Цонић је најпре обавестила свог колегу о успесима оствареним у сарадњи Србије и Костарике током протекле две године, нагласивши посебно посету министра спољних послова Србије августа 2022. године, као и потписивање неколико значајних билатералних споразума.

Обе стране су изразиле спремност за наставак дијалога на високом и радном нивоу, уз предузимање конкретних корака у правцу приближавања институција две земље, посебно у области пољопривреде, спорта, туризма, заштите животне средине, између осталих.

 Билатерална сарадња између Србије и Гватемале

17. јануар 2023. године

Амб. Татјана Цонић сусрела се данас са амбасадором Гватемале у Мексику Марком Ћикас Сосом, који је недавно ступио на ту дужност.

Обавестили смо саговорника о активностима које смо, у сарадњи са Министарством иностраних послова Гватемале, реализовали у протеклом периоду, оценивши их изузетно успешним.

Посебно смо нагласили прошлгодишње обележавање 140 година од успостављања билатералних односа између две земље, којом приликом је наша Амбасада релизовала две значајне изложбе у Гватемали.

Изразили смо интерес да заједнички наставимо интензиван рад на даљем јачању билатералних односа, укључујући и реализацију посета на високом нивоу.Saradnja Srbije i Meksika u oblasti migracije

12. јануар 2023. године

Амбасадор Татјана Цонић и саветник Ирена Ковачевић Кузмановић сусреле су се данас са комесаром Националног института за миграције Франсиском Гардуњо Јањесом и његовим сарадницима.

Том приликом, размотрена су актуелна питања везана за кретање и боравак странаца, а посебно српских држављана у Мексику. Обострано смо констатовали да српски држављани који живе и раде у Мексику нису многобројни, али да све више има наших сународника који туристички бораве у овој земљи.

Саговорници су нас обавестили о актуелним проблемима са којима се Мексико суочава у поступку регулисања и сузбијања нелегалне миграције, изразивши жељу да о томе у наредном периоду размене искуства са миграционим институцијама Србије.Сарадња са Општином Оахака де Хуарес

30. децембар 2022. године

Саветник Ирена Ковачевић Кузмановић сусрела се данас са Дејамиром Алтамирано и Фридом Лајл, званичницама Општине Оахака де Хуарес, главног града Савезне државе Оахака.

Том приликом, размотрене су могућности јачања контаката наше Амбасаде са овом општином, те реализација пројеката сарадње пре свега у области културе. Тема разговора такође је била и могућност успостављања веза између Оахаке де Хуарес и локалних самоуправа у Србији, с чим у вези је изражен обострани интерес.

Ирена Ковачевић Кузмановић је упознала саговорнице са конкретним предлозима за презентацију српске културе у овом емблематичном мексичком граду, који су прихваћени са интересом и одобравањем.

 СРЕЋНА НОВА 2023!

30. децембар 2022. године

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У МЕКСИКУ ВАМ ОД СРЦА ЖЕЛИ СВЕ НАЈЛЕПШЕ У НОВОЈ 2023. ГОДИНИ!

                              Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja

22. novembar 2022. godine

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić doneo je odluku (br. 361/30-2022-01 od 16. novembra) kojom se raspisuje javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Predlog za dodelu nacionalnog priznanja može podneti:

- Organizacija dijaspore i organizacija Srba u regionu
- Udruženja čije su delatnosti ili deo delatnosti usmerene na oblast za koju se predlaže dodela nacionalnog priznanja
- Diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije
- Crkve i verske zajednice
- Jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji mogu podneti predlog za dodelu nacionalnog priznanja “Majka Srbija”

Detaljnije informacije o raspisanom javnom pozivu mogu se dobiti na sledećim linkovima:
https://www.mfa.gov.rs/
https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 Представљање Србије у Павиљону нација у Толуки, главномграду савезне државе Мексико

21. октобар 2022. године

Амбасада Србије у Мексику је, 21. октобра 2022. године, започела представљање Србије у Павиљону нација, који је у оквиру Међународног културног сајма и фестивала алфењикеа 2022. године, организован на централном градском тргу Толуке, главног града савезне државе Мексико. Поред Србије, у Павиљону нација су представљене и Гватемала, Јапан, Колумбија, Костарика, Турска и Француска.

Током трајања Павиљона нација, грађани Толуке ће имати прилику да се упознају са ћириличним писмом, макетама манастира и цркава широм Србије, деловима мушке и женске народне ношње, народним рукотворинама и фотографијама Драгана Боснића и фотографијама и постерима културно-историјског наслеђа и природних лепота Туристичке организације Србије.

Привремена отправница послова Амбасаде Србије И. Ковачевић Кузмановић је, током свог говора на церемонији свечаног отварања Павиљона нација, присутне упознала са богатим културно-историјским и верским наслеђем Србије, као и њеним природним лепотама, и подсетила на братимљење Новог Сада и Толуке.

Представљање Србије у Павиљону нација је један од сегмената учешћа Србије на Међународном културном сајму и фестивалу алфењикеа 2022. године, будући да је у општинској библиотеци ,,Хосе Марија Ередија и Ередијаˮ, 7. октобра 2022. године, свечано отворена изложба о српским средњовековним манастирима на листи Светске баштине UNESCO-а.Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК

18. октобар 2022. године

Поштовани председниче Савета безбедности,
Уважени чланови Савета безбедности,
Поштована специјална представнице,

Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији.

Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену.

И овом приликом желим да нагласим да Република Србија високо уважава активности УНМИК на Косову и Метохији, формиране Резолуцијом СБ УН 1244. Залажемо се за њено континуирано деловање у неизмењеном и несмањеном обиму и капацитету, a посебно имајући у виду да Мисија још увек није испунила основни циљ свог мандата - миран и нормалан живот свих грађана наше јужне Покрајине.

Даме и господо,

Нажалост, морам да констатујем да последњи месеци нису донели више стабилности на Косову и Метохији и да ситуација у Покрајини није баш онаква каква је представљена у извештају. Једностраним потезима руководство у Приштини наставља да свесно и систематично продубљује етничке разлике изазивајући дискриминацију и ниподаштавања неалбанског становништва. Према нашим сазнањима од почетка ове године забележено је 105 етнички мотивисаних напада. Поред тога, Приштина активно ради на постављању административних и бирократских препрека, предузимањем потеза и мера који нису усаглашени у дијалогу две стране, као основном механизму за преговоре и постизање решења између Београда и Приштине. Њихов однос и постављање је у том смислу вишеструко проблематично. Својим неодговорним понашањем, привремене институције самоуправе свесно саботирају напоре не само Београда, већ и ЕУ и других инволвираних страна у међународној заједници, са очигледном намером спровођења два циља – први је избегавање спровођења преузетих обавеза. Други, крајњи и далеко алармантнији циљ је застрашивање, маргинализација и прогон Срба.


Извор/Фото: www.mfa.gov.rs
 


Opširnije...
Свечано отварање изложе „Српски средњовековни манастири на Листи Светске баштине UNESKO” у Толуки, савезна држава Мексико

07. октобар 2022. године

Дана 7. октобра, у општинској библиотеци ,,Хосе Марија Ередија и Ередијаˮ у Толуки, престоници савезне државе Мексико, у оквиру Међународног културног сајма и фестивала алфењикеа, који се традиционално обележава током октобра и новембра у овом мексичком граду, свечано је отворена изложба ,,Српски средњовековни манастири на Листи светске баштине UNESCOˮ. 

Изложба ће бити отворена за јавност до 4. новембра 2022. године.

На свечаној инаугурацији изложбе, присутнима се обратила привремена отправница послова ове Амбасаде И. Ковачевић Кузмановић, шеф Одсека за међународне послове општине Толука Ерика Ернандес Ћаморо, потом техничка координаторка за културу и туризам Сусана Викторија Урибе, која је говорила у име Хорхеа Фуентеса Сепеде, координатора за културу и туризам општине Толука, као и Бренда Кастелан Контрерас, представница универзитета Grupo ISIMA.

Инаугурација изложбе је била изузетно посећена, будући да је била отворена за јавност, те се, поред општинских званичника, отварању изложбе одазвао велики број студената са различитих универзитета у Толуки, као и други угледни грађани овог мексичког града. 
 Помоћник министра спољних послова за билатералну сарадњу амбасадор Владимир Марић на 52. редовном заседању Генералне скупштине Организације америчких држава

5-7. октобар 2022. године

Помоћник министра спољних послова за билатералну сарадњу амбасадор Владимир Марић, представљао је Србију на 52. заседању Генералне скупштине Организације америчких држава.

У оквиру дијалога са државама посматрачима у ОАД, 5. октобра, амб. Марић се обратио учесницима скупа и истакао значај који Србија придаје овом форуму, који дефинише агенду западне хемисфере у области демократије, мира, људских права, безбедности, поштовања приниципа УН и међународног права, суверенитета држава, сарадње и солидарности. Амб. Марић је истакао и интерес Србије за развој пријатељских односа и сарадње са државама чланицама Организације америчких држава.

Поред обраћања учесницима скупа, амбасадор Владимир Марић је на маргинама заседања имао бројне билатералне сусрета, међу којима је сусрет са министром спољних послова Гватемале Мариом Адолфом Букаром Флоресом, вицеминистарком спољних послова Перуа Аном Сесилијом Херваси, замеником министра спољних послова Аргентине Паблом Анселмом Тетамантијем и замеником министра спољних послова Хондураса Херардом Торесом Селајом.

У разговорима су размотрена актуелна питања билатералних односа и сарадње у међународним организацијама и истакнут обострани интерес за даље јачање и интензивирање политичког дијалога.
 Учешће Србије на Светској конференцији UNESCO о културним политикама и одрживом развоју “MONDIACULT 2022”

    

28-30. септембар 2022. године

У Мексико Ситију је, од 28. до 30. септембра 2022. године, одржана Светска конференција Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (UNESCO) о културним политикама и одрживом развоју (MONDIACULT 2022), на којој је учествовало, према подацима организатора, више од 160 држава.

Делегацију Републике Србије je предводио помоћник министра за међународне односе и европске интеграције у области културе Станко Благојевић, који је, у име Србије, говорио у оквиру тематске целине ,,Обновљене и оснажене културне политикеˮ.

 


Opširnije...
Учешће КУД „Копаоник“ на Међународном фестивалу латиноамеричког фолклора „Идалго 2022“

15. септембар 2022.

Културно уметничко друштво „Копаоник“ из Лепосавића је, од 9. до 19. септембра, боравило у Мексику, где је, на позив Међународног удружења за латиноамерички фолклор, учествовало на Међународном фестивалу латиноамеричког фолклора ,,Идалго 2022ˮ.

Током учешћа на овом фестивалу, представници КУД „Копаоник“ из Лепосавића су, на најлепши начин, представили народне игре/песме и народне ношње из различитих крајева Србије.

На представљању наше групе, на месном тргу у општини Сан Агустин Тлашијака, дана 15. септембра, присуствовали су и представници ове Амбасаде који су, заједно са представницима КУД „Копаоник“ обележили Дан српског јединства, слободе и заставе.

Наступ наше групе можете погледати ОВДЕIstraživanje o državljanima Republike Srbije koji žive u inostranstvu

Obaveštavamo da, u periodu od 1. do 31. oktobra, Republički zavod za statistiku sprovodi istraživanje o državljanima Republike Srbije koji žive u inostranstvu. Svrha ovog istraživanja je da se dobije potpunija slika o brojnosti i osnovnim demografskim, migratornim, obrazovnim karakteristikama naših građana u inostranstvu.

Pozivamo državljane Republike Srbije, koji sa članovima svog domaćinstva ili kao samačko domaćinstvo žive u inostranstvu, da učestvuju u ovom istraživanju.

Potrebno je da se registrujete i popunite link na sajtu Republičkog zavoda za statistiku: https://www.stat.gov.rs

 

 Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

24. септембар 2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.

Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.


Opširnije...
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација

22. септембар 2022. године

„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре,

Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.

Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.

Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација.

 


Opširnije...
Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан

02.09.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.

Отварајући Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан, Председник Вучић је поручио да никада није више пажње и енергије усмерено на успех овог пројекта од оснивања, те да од успеха Отвореног Балкана зависи и колико ће земље чланице успети да осигурају добру економску будућност својих земаља, као и учвршћивање мира и стабилности у региону.


Opširnije...
Отварање изложбе фотографија о Србији Д. Боснића у Антигви, Гватемала

12. август 2022. године

У Националном музеју уметности Гватемале у Антигви (MUNAG), 12. августа је свечано инаугурисана изложба фотографија о Србији нашег фотографа Драгана Боснића, у оквиру културног сегмента обележавања 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Гватемале.

На отварању изложбе, говорили су помоћник министра иностраних послова Гватемале, амбасадор Атсум Аревало де Москосо, директор Музеја и, уједно, представник Министарства културе и спорта Гватемале Синди Соса, као и Ирена Ковачевић Кузмановић, привремени отправник послова у овој Амбасади.


Opširnije...
Виртуелни састанак посвећен јачању економске сарадње између Србије и Ел Салвадора

11. август 2022. године

Данас је одржан виртуелни састанак посвећен јачању економске сарадње између Србије и Ел Салвадора. Српску страну је представљала в.д. помоћника министра спољних послова за економску дипломатију гђа Јагода Лазаревић, док је салвадорску страну представљала заменица министарке спољних послова гђа Адријана Мира.

Саговорнице су се упознале са структуром, циљевима и деловањем националних економских дипломатија, као и пословном климом и стратешким пројектима у обе државе. Поред тога, размотриле су могућности за јачање економских односа између Србије и Ел Салвадора.

Изнети су предлози и договорени наредни кораци у склопу јачања економске сарадње Србије и Ел Салвадора.Историјска посета министра спољних послова Србије Костарики

 

 

10.8.2022. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је обележавање 140 година успостављања дипломатских односа Србије и Костарике била одлична прилика за прву, историјску посету једног министра спољних послова Србије Сан Хозеу.

Министар Селаковић изразио је задовољсто што се током посете срео са неколико истакнутих функционера ове централноамеричке републике. Поред састанка са министром спољних послова и вера Костарике Арнолдом Тиноком, Селаковић је имао одвојене сусрете са министром спољне трговине, министром пољопривреде и сточарства, као и са министром енергетике и заштите животне средине.

Шеф српске дипломатије истакао је да је посета Костарики и централни састанак са костариканским колегом била прилика да, након више од 46 година, буду потписани одређени меморандуми и споразуми између наше две земље.

Селаковић и Тиноко потписали су Заједничку декларацију о проглашењу новог датума успостављања дипломатских односа Србије и Костарике, којим је усаглашен 27. октобар 1882. за дан започињања билатералних односа две државе, као и два меморандума о разумевању два министарства спољних послова - о успостављању механизма политичких консултација и о сарадњи дипломатских академија.

Такође, министар Селаковић и ресорни костарикански званичници потписали су Меморандум о сарадњи у области пољопривреде и Меморандум о разумевању у области спорта.
Селаковић је указао да је Костарика по површини нешто мања од централне Србије и да са 5,2 милиона становника има годишњи БДП од преко 100 милијарди долара. Посебно је напоменуо да у областима пољопривреде, заштите животне средине и модерних технологија можемо да остваримо изузетну озбиљну размену искустава.
"Имајући у виду да је ово је била прва посета министра спољних послова Србије, а да смо у последњих 20 година имали две посете министара спољних послова Костарике Србији, добили смо уверавање да ћемо у што скоријем периоду бити у прилици да угостимо министра Тинока у Београду, како бисмо наставили наш новоуспостављени политички дијалог, али и да трагамо за свим могућностима за успoстављање јачих економских веза између Србије и Костарике", рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије подсетио је да је Костарика међу првима у свету признала тзв. независност наше јужне покрајине, али је истакао да је ово била прва прилика да се у њиховој престоници разговара о питању Косова и Метохије.

"Ово је била прилика да разговарамо о разликама у нашим погледима на то питање, али и да укажемо на посвећеност Београда тражењу мирног, компромисног, обострано проихватљивог и одрживог решења за питање наше јужне покрајине Косова и Метохије", нагласио је Селаковић.

https://www.youtube.com/watch?v=DKbblfn66iI&t=3s

 Селаковић: Интензивирати политички дијалог и сарадњу са Костариком

  

09.08.2022. године

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас у Сан Хозеу са министром спољних послова и вера Костарике Арнолдом Андреом Тиноком.

Изразивши задовољство што је, у години када обележавамо 140 година билатералних односа две земље, реализована историјска, прва посета Костарики једног министра спољних послова Србије, Селаковић је поручио да је наша земља заинтересована за унапређење сарадње и оживљавање политичког дијалога са Костариком, истакавши да је потребно интензивирати контакте и сусрете званичника наше две земље.

Шеф српске дипломатије указао је и да присуство специјалног изасланика председника Србије на недавној церемонији инаугурације председника Родрига Чавеса Роблеса јасно показује нашу решеност да са Костариком ојачамо дијалог и сарадњу.

Такође, Селаковић је изразио наду да ће значајан јубилеј који наше земље ове године обележавају, 140 година од успостављања дипломатских односа, бити прилика и да министар Тиноко до краја године посети Београд.

www.youtube.com/watch?v=Qw7P9pCiqRQ&t=9s


Opširnije...
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић са потпредседником Републике Ел Салвадор Феликсом Уљоом

 

7. август 2022. године

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Боготи са потпредседником Републике Ел Салвадор Феликсом Уљоом.


Селаковић је Уљоа информисао о ситуацији на Косову и Метохији и посвећености Србије миру и стабилности у региону и решавању отворених питања дијалогом.


Саговорници су разговарали и о јачању политичког дијалога и свеукупних веза Србије и Ел Салвадора.

https://www.mfa.gov.rs/mediji/saopstenja/selakovic-s-potpredsednikom-republike-el-salvador

 

    

 

 Потписан Споразум о сарадњи у области спората између Србије и Хондураса

04. јул 2022.

Министар омладине и спорта Републике Србије Вања Удовичић и амбасадор Синди Родригес, заменица министра за међународну сарадњу и промоцију у Министарству спољних послова и међународне сарадње Републике Хондурас, потписали су Споразум о сарадњи у области спората између Србије и Хондураса.


Opširnije...
Помоћник министра Владимир Марић у званичној посети Мексику

16. јун 2022.

Помоћник министра спољних послова за билатералну сарадњу Владимир Марић боравио је у Мексику ради одржавања Шестих билатералних политичких консултација Министарства спољних послова Србије и Секретаријата за спољне послове Мексика.

Са мексичке стране, политичке консултације је водила подсекретарка за спољне послове Мексика, Кармен Морено Тоскано.

На састанку су разматрани најважнији аспекти билатералних односа две земље, а у срдачном и пријатељском разговору, констатовано је да има простора за даље унапређење сарадње у свим областима од заједничког интереса.

Посебно је истакнута сарадња у области економије и трговине, у ком контексту су разматране могућности њеног продубљивања и диверсификације.

Истакнута је важност одржавања континуитета у политичком дијалогу између две земље и размењени су званични позиви за реализацију посета на високом нивоу у наредном периоду.


Opširnije...
Помоћник министра Владимир Марић у званичној посети Панами

15. јун 2022.

Помоћник министра спољних послова за билатералну сарадњу Владимир Марић боравио је у званичној посети Републици Панами.

Током посете, Марић се састао са заменицом министра спољних послова Мартом Елидом Гордон, са којом је потписао Меморандум о разумевању о успостављању механизма политичких консултација између Републике Србије и Републике Панаме, a који представља основ за реализацију првих политичких консултација у наредном периоду.

У разговору је обострано констатовано да постоји значајан простор за унапређење билатералних односа и сарадње у областима од заједничког интереса, пре свега пољопривреде и спорта.


Opširnije...
Политичке консултације министарстава спољних послова Србије и Ел Салвадора

13. јуни 2022. године

Помоћник министра спољних послова Србије Владимир Марић боравио је у Ел Салвадору ради одржавања првих политичких консултација између министарстава спољних послова Републике Србије и Републике Ел Салвадор.

Са салвадорске стране, политичке консултације је водила заменица министра Андријана Мира, са којом је уприличена размена Меморандума о разумевању о успостављању механизма политичких консултација између Републике Србије и Републике Ел Салвадор, потписаних од стране министара Николе Селаковића и Александре Хил Тиноко.

У срдачном разговору заједнички је констатовано да постоје знатни потенцијали за унапређење билатералних односа и сарадње у областима од заједничког интереса, као што су економија, размена искустава у области трговине и инвестиција, пољопривреда, култура и просвета.

Саговорници су искористили прилику да се међусобно информишу о ситуацији у регионима Централне Америке и западног Балкана, као и да размене мишљења о темама од глобалног значаја.


Opširnije...
У Мексику објављена књига „Отровна огледала“ Милорада Павића

 

31. мај 2022. године

Угледна издавачка кућа „Sexo Piso” управо је објавила збирку од 25 прича и есеја чувеног српског писца Милорада Павића, у преводу Дубравке Сужњевић. Избор је сачинио и предговор написао познати српски списатељ Горан Петровић.

Ова књига садржи неке од најбољих прича Милорада Павића који, како је својевремено приметио „New York Times”, читаоцима нуди „алтернативне, и никада линеарне форме пловидбе кроз причу“. Павић је, како наводи овај угледни лист, „директни следбеник Сервантеса, Лоренса Стерна и Хорхе Луиса Борхеса“.

Међу причама садржаним у књизи, налази се насловна „Отровна огледала“, потом „Вечера у Дубовнику“, „Хлеб и вино“, „Блато“, Црвени календар“, „Плава џамија“ и многе друге.

Свим љубитељима српске књижевности, али и свима осталима, топло препоручујемо ову књигу, али и сва остала дела српских писаца, која су доступна у Мексику и осталим земљама Централне Америке.Председник Вучић положио заклетву

31.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.

"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.
 


Opširnije...
Пројекти у области културе између Србије и Мексика

27. мај 2022. године

Будући да област културе представља једну од најзначајнијих сегмената богате билатерлане сарадње између Србије и Мексика, амб. Татјана Цонић и саветник Ирена Ковачевић Кузмановић су се 27. маја 2022. године сусреле са др Пабло Рафаелом де ла Мадридом, генералним директором за културну промоцију у Министарству културе Мексика.

Основна тема разговора била је реализација актуелних пројеката у области културне сарадње, пре свега на пољу размене изложби, промоције књижевности, учешћа на фестивалима, подршке занатству као јединственом уметничком изразу.

Обострано је изражена нада да ће, и у наредном периоду, културна промоција наше две земље бити све видљивија, што ће свакако допринети јачању свеукупних односа између наше две традиционално пријатељске земље.Привредна и трговинска сарадња са савезном државом Халиско

       

25. мај 2022. године

Једна од кључних тема о којима је амб. Татјана Цонић разговарала са саговорницима у савезној држави Халиско била је економска сарадња. У том смислу, посебно су значајни били сусрети са секретаром за економски развој Халиска Луис Робертом Арећендером Паћеком и потпредседницом за међународне послове Привредне коморе Гвадалахаре Лауром Ромеро Зуек, са сарадницима.

На састанцима су обе стране размениле информације о могућностима пословања и јачања трговинске размене, као и о предностима својих тржишта, односно привреде. Посебан акценат је стављен на области пољопривреде и прехрамбене индустрије, као и сарадње у области ИТ индустрија и дигитализације.

Амб. Татјана Цонић је детаљно известила своје саговорнике о изузетним успесима Србије на пољу економије и могућностима које наше тржиште пружа, узимајући у обзир и регионални аспект, а посебно инцијативу Отворени Балкан.

Изражена је обострана жеља да пољопривредне компаније из Халиска наредне године узму учешћа на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, будући да се ради о изранредној платформи за јачање сарадње у овој привредној области.Посета делегације Амбасаде Републике Србије Халиску

25. мај 2022. године

Током боравка у Гвадалахари 25. маја 2022. године, амб. Татјана Цонић, саветник Ирена Ковачевић Кузмановић и почасни конзул Петар Јоксимовић су имали прилику да се сусретну са генералним секретаром Владе Халиска г-дином Хуан Енрикеом Ибара Педросом и његовим сарадницима, међу којима је била и секретарка за кулутуру г-ђа Лурдес Ариадна Гонсалес Перес.

Током врло срдачног и пријатељског разговора, уз изражавање задовољства што је амб. Србије Татјана Цонић реализовала посету овој савезној мексичкој држави, разматране су могућности приближавања Србије и Халиска у областима у којима постоји обострани интерес за успостављање сарадње.

Размењене су идеје о конкретним пројектима који би, у наредном периоду, требало покренути, пре свега у области културе, трговине, пољопривреде, образовања, здравства. У том смислу, изражено је очекивање да ће, пре свега култура Репубике Србије, ускоро бити представљена не само у Гвадалахари, већ и у осталим центрима савезне државе Халиско.Могућности сарадње Србије са Гвадалахаром

25. мај 2022. године

Амб. Татјана Цонић и саветник Ирена Ковачевић Кузмановић посетиле су 25. маја 2022. године Савезну државу Халиско и њену престоницу Гвадалахару, са намером јачања контаката и сарадње у областима од заједничког интереса. Састанцима је присуствовао почасни конзул Србије г-дин Петар Јоксимовић.

Током посете Гвадалахари, амб. Татјана Цонић је реализовала кратак куртоазни сусрет са председником општине Хесус Паблом Лемус Наваром, док је састанак на тему јачања сарадње одржала са шефом Кабинета Естебаном Петерсен Кортесом и његовим сарадницима.


Opširnije...
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

25.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиoje у швајцарском граду Давосу, где jеприсуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваoje на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.

Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости.
 


Opširnije...
Радни састанци у МИП Републике Гватемале

       

16-17. мај 2022. године

Током боравка амб. Татјане Цонић у Гватемали ради отварања изложбе „Српска културна баштина – средњовековни манастири на Листи светске баштине УНЕСКО“, одржано је више радних састанака са драгим колегама у МИП Гватемале.
 


Opširnije...
Састанак са помоћником министра спољних послова за културну дипломатију Републике Гватемале Ацум Аревало де Москосо

16. мај 2022. године

Амбасадор Татјана Цонић је одржала састанак са помоћником министра спољних послова за културну  дипломатију Републике Гватемале, амбасадором Ацум Аревало де Москосо са којом је разговарала о сарадњи Србије и Гватемале у области културе.

Гватемалска саговорница је поздравила отварање изложбе „Српска културна баштина – средњовековни манастири на Листи светске баштине УНЕСКО“ у Националној палати културе у Гватемала Ситију, у окриву обележавања 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Гватемале. Изразила је велико  задовољство и част да лично учествује у свечаној инаугурацији ове значајне изложбе, посебно имајући у виду да је ово прва изложба коју Србија организује у Гватемали.

 


Opširnije...
Izložba o srpskim srednjovekovnim manastirima na Listi svetske baštine UNESCO

17. maj 2022. godine

U Nacionalnoj palati kulture u Gvatemala Sitiju, danas je svečano otvorena izložba “Kulturna baština Srbije - srpski srednjovekovni manastiri na Listi svetske baštine UNESKO”.

Uz prigodne govore, izložbu su otvorili pomoćnik ministra inostranih poslova Gvatemale ambasador Atzum Arevalo de Moskoso, zamenik ministra kulture Gvatemale Mario Roberto Maldonado Samajoa i ambasador Srbije Tatjana Conić.

Ova izložba je organizovana u okviru obeležavanja važnog jubileja - 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedju Srbije i Gvatemale, koji proslavljamo ove godine.


Opširnije...
Jačanje bilateralnih odnosa između Srbije i Gvatemale

16. maj 2022. godine

Ministar inostranih poslova Gvatemale ambasador Mario Bukaro, primio je danas u Gvatemala Sitiju ambasadora Republike Srbije Tatjanu Conić. Tokom sastanka, konstatovana je odlična  bilateralna saradnja između Srbije i Gvatemale, koju karakterišu prijateljski odnosi i puno razumevanje.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo zbog ovogodišnjeg obeležavanja značajnog jubileja - 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dve zemlje.

Naglašena je spremnost obe strane da i u narednom periodu nastave da jačaju sveukupnu bilateralnu saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa.

U veoma srdačnom razgovoru, razmatrane su teme i iz oblasti multilateralne saradnje, kao i regionalna pitanja.Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма

 

11.5.2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Селаковић је поручио да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да Уједињене нације треба да буду кључни форум за међународну сарадњу на овом пољу.

Министар је навео да наша земља испуњава све међународне обавезе у контексту спровођења резолуција Савета безбедности УН, а посебно оних које се односе на увођење ембарга на извоз наоружања, укључујући и забране које се односе на недржавне актере, терористичке организације и са њима повезане појединце, посебно напоменувши и да је Србија потписница 15 међународних конвенција за борбу против тероризма.

 

 


Opširnije...
Посета Амбасади подсекрeтарке за међународну сарадњу и промоцију у МИП Хондураса, амб. Синди Ларисе Родригес

04. мај 2022. године

Подсекретарка за међународну сарадњу и промоцију у МИП Хондураса, амбасадор Синди Лариса Родригес, посетила је данас нашу Амбасаду, којом приликом се сусрела са амбасадором Татјаном Цонић.

Током срдачног и продуктивног састанка, размотрене су могућности јачања сарадње у области економије и трговине, потом пољопривреде, енергетике, здравља и спорта, уз изражену отвореност за даље интензивирање контаката на високом и радном нивоу.

Обострано је констатован врло повољан тренутак у развоју наших билатералних односа, имајући пре свега у виду потписивање Меморадума о успостављању механизма политичких консултација 2021. године, као и јучерашње закључење Меморандума о сарадњи између дипломатских академија министарстава спољних послова Србије и Хондураса, на управо одржаном Првом састанку механизма политичких консултација.Пријем поводом формирања Парламентарне групе пријатељства са Србијом

27. април 2022. године

У Амбасади Србије у Мексику је данас одржан пријем поводом формирања Парламентарне групе пријатељства са Србијом у Посланичком дому Мексика.


Opširnije...
Састанак амбасадорке Татјане Цонић са градским секретаром за културу и туризам Толуке Хорхеом Пуентеом Сепедом

13. април 2022. године

Амбасадорка Србије у Мексику Татјана Цонић је данас одржала састанак са градским секретаром за културу и туризам Толуке Хорхеом Пуентеом Сепедом и његовим сарадницима.

Саговорници су разговарали о могућностима за јачање веза и сарадње између побратимљених градова Новог Сада и Толуке, издвојивши области културе и туризма.

Градски секретар за културу и туризам Толуке Хорхе Пуенте Сепеда је изразио жељу да се грађани и посетиоци Новог Сада упознају за музичким талентима Толуке, директним преносом једног од наредних концерата који се приређују у градском позоришту ,,Морелос” у овом граду.


Opširnije...
Одлуке о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону

Поштовани суграђани увид у донете одлуке можете извршити на званичном сајту Министарства спољних послова и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону:

www.mfa.gov.rs и

www.dijaspora.gov.rsЧеститка председника и потпредседнице Никарагве

05.04.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је честитку председника Никарагве Хосеа Данијела Ортеге и потпредседнице Никарагве Росарије Муриљо поводом победе на председничким изборима. У честитки се каже:

„Упућујемо срдачне честитке поводом Ваше победе 3. априла на изборима за председника пријатељске нам земље.
 


Opširnije...
Унапређење сарадње између Србије и Панаме

29. март 2022. године

Приликом свог боравка у Панами, ради предаје акредитивних писама председнику Лаурентину Кортисо Коену, амбасадор Татјана Цонић се сусрела са генералном директорком за спољну политику у Министарству иностраних послова те земље, амбасадорком Исбет Киел.

У пријатељском и продуктивном разговору, саговорнице су потврдиле спремност својих земаља да предузму кораке у циљу јачања свеукупне билатералне сарадње, на добробит оба народа. 

Посебно је изражена спремност за јачање политичког дијалога, као и сарадње у областима попут економије, пољопривреде, културе и просвете. Србија и Панама - могућност сарадње између градова

29. март 2022. године

Амбасадор Татјана Цонић је, приликом свог боравка у Панами, имала задовољство да се сусретне са господином Хосе Луисом Фабрега Пољеријем, градоначелником Панама Ситија, једним од најзначајнијих транспортних центара у Латинској Америци и свету. 

У разговору су размотрене могућности сарадње између Београда и Панама Ситија, пре свега имајући у виду регионални значај који имају два града, као и спремност за разменом искустава у управљању тако значајним градским центрима. 

Размотрени су, такође, могући пројекти сарадње између Панама Ситија и Амбасаде Републике Србије у Мексику, пре свега у области културе. Предаја акредитивних писама председнику Панаме Лаурентину Кортисо Коену

29. март 2022. године

Амбасадор Татјана Цонић предала је 29. марта 2022. године акредитивна писма председнику Републике Панама Лаурентину Кортисо Коену, на свечаности која је уприличена у Панама Ситију, чиме је акредитована као изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Панами, нерезидентно из Мексика.

Амбасадор је пренела председнику Панаме спремност и отвореност Републике Србије за јачање билатералне сарадње у областима од обостраног интереса, као и за интензивирање контаката на свим нивоима. 

Председник Лаурентино Кортисо Коен је са задовољством примио поруку српског амбасадора и, са своје стране, потврдио жељу панамске стране за интензивирањем билатералне сарадње и свеукупних односа.Билатерални односи између Србије и Мексика

24. март 2022. година

На састанку са генералним директором за Европу у МИП Мексика Бернардом Агилар Калвом, амбасадор Татјана Цонић је разменила информације и ставове о актуелном стању билатералних односа између Србије и Мексика.

Констатовано је да је динамика развоја укупних билатералних односа две земље изванредна. Поздрављено је оснивање Посланичке групе пријатељства са Србијом у Представничком дому Мексика, будући да парламентарна сарадња заузима значајно место у укупној билатералној сарадњи. 


Opširnije...
Видео конференција „Могућности пословања између Мексика и Србије“

24. март 2022.

Дана 24. марта, одржан је вебинар између Мексичког пословног савета за спољну трговину, инвестиције и технологије (COMCE - Consejo Empresarial Mexicano de Comercio Exterior, Inversión y Tecnólogaía) и Привредне коморе Србије, на коме су учествовали и представници Министарства спољних послова и Министарства економије Мексика, Амбасада Р. Србије у Мексику, амбасадор Мексика у Србији Карлос Феликс Корона, као и бројни привредници и представници компанија из обе земље. Тема вебинера, чији је модератор била Пилар Пињеиро, директор за Европу COMCE, је била „Могућности пословања између Мексика и Србије“.


Opširnije...
Сарадња између Србије и Мексика у области спорта

22. март 2022.


Амбасадор Татјана Цонић је, 22. марта 2022. године, на радном ручку са Аном Габријелом Геваром, директорком Националне комисије за физичку културу и спорт (Comisión Nacional de Cultura Física y Deporte – CONADE), разговарала о развоју сарадње у области спорта између наше две земље.


У веома срдачном разговору, направљен је преглед стања у односима две земље у погледу сарадње у овој области. Договорено је да се интензивирају активности у правцу што брже реализације већ започетих иницијатива, уз изражену наду да се у наредном периоду остваре конкретни резултати из сарадње у области спорта између Србије и Мексика.Свечано конституисање Посланичке групе пријатељства са Србијом у Представничком дому Мексика

23. март 2022. године

Данас је у Представничком дому Мексика свечано и формално конституисана Посланичка група пријатељства са Србијом, која броји 18 чланова из свих посланичких група овог законодавног тела.


Opširnije...
Билатерална сарадња са Костариком

14. март 2022. године

Амб. Татјана Цонић и амбасадор Костарике у Мексику Марсело Прието Хименес сусрели су се данас ради разговора о корацима које у наредном периоду треба заједнички предузети, у правцу јачања свеукупне сарадње између две земље.

Амбасадори су изразили велико задовољство што ће ове године Србија и Костарика обележити 140. годишњицу од успостављања дипломатских односа, давног 27. октобра 1882. године.

Изражен је обострани интерес за јачањем првенствено политичког дијалога, као и економске, академске и парламентарне сарадње.Гласање у иностранству

Републичка изборна комисија подсећа да, уколико желите да гласате у иностранству на предстојећим изборима 3. априла, рок за пријаву истиче 12. марта, видео поруку можете погледати ОВДЕ . 

 Сарадња са општином Мигел Идалго у области културе

02. март 2022. године

Данас смо имали задовољство да у нашој Амбасади угостимо Лурдес Посо Пиетра Санту (Lourdes Pozo Pietra Santa), координаторку за међународну сарадњу општине Мигел Идалго.

Будући да се ради о једној од најзначајнијих општина мексичке престонице, у којој се налази 86 страних амбасада, међу којима и наша, у разговору смо констатовали да постоје бројне могућности за представљање српске културе. Посебан интерес смо изразили за организацију изложби, концерата и презентација српске књижевности.Сусрет министра спољних послова Хондураса Едуардо Енрикеа Реина Гарсије са представницима дипломатског кора

01. март 2022. године

Амбасадор Србије Татјана Цонић присуствовала је данас, преко дигиталне платформе zoom, протоколарном сусрету новоименованог министра спољних послова и међународне сарадње Хондураса Едуардо Енрикеа Реина Гарсије са представницима дипломатског кора акредитованог у тој земљи. 

У име дипломатског кора, скупу се обратио папски нунције Габор Пинтер у својству доајена, који је министру у име присутних амбасадора пожелео срећу и успех у раду.


Opširnije...
Јача парламентарна сарадња између Србије и Мексика

24. фебруар 2022. године

Данас је Амбасаду Србије у Мексику посетио посланик Алфредо Порас Домингес, новопостављени председник Парламентарне групе пријатеља са Србијом у Посланичком дому Конгреса Мексика, са својим саветником Рафаелом Моктезумом.


Opširnije...
Сусрет са подсекретарком за спољну трговину у Секретаријату економије Мексика

24. фебруар 2022. године

Данас смо одржали виртуелни сусрет са подсекретарком за спољну трговину у Министасртву економије Мексика др Маријом Лус де ла Мором Санћес, ради договора о наредним конкретним корацима у правцу унапређења трговинске сарадње између Србије и Мексика.
 


Opširnije...
Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Предмет расписаних конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета, као и унапређење економске сарадње Србије са дијаспором и Србима у региону.

Конкурси ће трајати од 23. фебруара до 09. марта.ма у региону.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:

www.mfa.gov.rs

www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Србија посвећена јачању сарадње са Гватемалом

18. феб 2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас телефоном са новоименованим министром спољних послова Гватемале Мариом Адолфом Букаром Флоресом.

Честитавши министру Букару на преузимању ове дужности, Селаковић је истакао да је Србија посвећена неговању пријатељства и јачању укупне сарадње са Гватемалом, посебно у светлу значајног јубилеја који ове године обележавамо - 140 година дипломатских односа.


Opširnije...
Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта

16. феб 2022.

Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.


Opširnije...
Знаменитости Мексико Ситија у бојама заставе Републике Србије

15. фебруар 2022. године

Поводом Дана државности Републике Србије, дана 15. фебруара у вечерњим часовима, знаменитости Мексико Ситија, једне од највећих метропола на свету, биле су осветљене бојама српске тробојке.

Овим дивним гестом су се наши мексички пријатељи, а посебно Влада Мексико Ситија, придружили нашем слављу, доказујући још једном вишедеценијско снажно пријатељство и дубоке везе које нас спајају.


Opširnije...
Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

15.02.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.
 


Opširnije...
Академска сарадња између Србије и Мексика

09. фебруар 2022. године

Амб. Татјана Цонић се данас сусрела са ректором Националног аутономног универзитета Мексика (Universidad Nacional Autónoma de México - UNAM) проф. др Енрике Луисом Грауе Вишерсом, са којим је размотрила могућности за даље јачање универзитетске сарадње пре свега са Универзитетом у Београду, али и са осталим академским уставновама у Србији.

Изражено је обострано задовољство досадашњом сарадњом између Универзитета у Београду и УНАМ, која се одвија на основу Споразума о сарадњи потписаног још 1981. године.

Такође је изражена спремност за даље интензивирање контаката, пре свега у области научно истраживачког рада, реципрочних позива за научне скупове и конференције, размене професора, мобилности студената, размене публикација, заједничког објављивања научних радова, као и размену посета делегација ове две академске установе.

Поред тога, размортили смо могућности за реализацију заједничких пројеката УНАМ и Амбасаде Републике Србије у Мексику.Saradnja bratskih gradova Novog Sada i Toluke

8. februar 2022.

Ambasador Tatjana Conić susrela se danas sa gradonačelnikom Toluke g-dinom Rajmundom Martines Karbahalom, sa kojim je razgovarala o mogućnostima unapređenja saradnje sa Novim Sadom, budući da se radi o bratskim gradovima između kojih je 2015. godine potpisan Sporazum o saradnji.
 


Opširnije...
Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију

7. фебруар 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

Потписивању овог документа присуствовали су и оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и председник тог форума Борге Бренде, са којима се Брнабић претходно састала.


Opširnije...
Могућности успостављања сарадње са Меридом

01. фебруар 2022. године

Амбасадор Татјана Цонић је током протеклог викенда посетила Савезну државу Јукатан, којом приликом се сусрела са представницима Града Мериде, престонице ове мексичке федералне јединице, како би размотрила могућности за успостављање сарадње.
 


Opširnije...
Учешће Р. Србије на церемонији инаугурације председнице Републике Хондурас Ирис Ксиомаре Кастро Сармијенто

27. јануар 2022. године

Амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић је, у својству специјалног изасланика председника Србије, присуствовао церемонији инаугурације председнице Републике Хондурас Њ. Е. гђе Ирис Ксиомаре Кастро Сармијенто.

Амбасадор Марко Ђурић је председници Ирис Ксиомари Кастро Сармијенто пожелео успех у раду, пренео поздраве председника Србије Њ. Е. г. Александра Вучића и изразио спремност за свеобухватно јачање сарадње и билатералних односа између наше две државе, који трају од 1904. године.   Jačanje bilateralne saradanje između Srbije i El Salvadora

12. januar 2022. godine

Ambasador Tatjana Conić se, prilikom boravka u El Salvadoru radi predaje akreditivnih pisama, susrela sa zamenicom ministra inostranih poslova Adrijanom Mirom, sa kojom je razmotrila sve aspekte bilateralne saradnje izmeđju Srbije i El Salvadora.

Izražena je obostrana želja za jačanjem bilateralne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, kao i interes da se u narednom periodu preduzmu koraci u pravcu realizacije konkretnih projekata.Предаја акредитивних писама потпредседнику Ел Салвадора Феликсу Уљои

14. јануар 2021. године

Амбасадор Татјана Цонић предала је 14. јануара 2022. године акредитивна писма потпредседнику Ел Салвадора Феликсу Уљои, на церемонији приређеној у Сан Салвадору.

Током церемоније, потврђена је спремност обе стране да наставе да јачају свеукупну билатералну сарадњу, посебно у области економије, пољопривреде, културе, образовања и спорта.

Обе стране су такође изразиле наду да ће у наредном периоду бити интензивирани билатерални контакти на високом и радном нивоу, те да ће бити потписани споразуми чије разматрање је тренутно у току.Сарадња између Србије и Ел Салвадора у области спорта

13. јануар 2022. године

Током боравка у Ел Салвадору ради предаје акредитивних писама, амб. Татјана Цонић се сусрела са Јамилом Букелеом, председником Националног института за спорт те земље.

Угледног саговорника смо детаљно обавестили о систему институционалног пружања подршке српском спорту, те изарзили интерес за јачање сарадње у правцу размене  искуства и знања на пољу тренажних процедура, школског спорта, спортске медицине, борбе против допинга и др.

Јамил Букеле је изразио жељу да се у наредном периоду конкретизује сарадња са Министарством омладине и спорта Србије, као и са осталим српским спортским институцијама, оценивши да би то свакако било обострано корисно.Економска сарадња између Србије и Ел Салвадора

12. јануар 2022. године

Амб. Татјана Цонић се 12. јануара 2022. године у Сан Салвадору сусрела са Едуардом Гонсалесом, директором Генералне дирекције за економску сарадњу у МИП те земље.

У разговору је констатовано да је, на жалост, ниво робне размене између две земље тренутно на ниском нивоу, али да има доста простора за јачање сарадње, уз редовну промоцију могућности које Србија и Ел Салвадор пружају пословном сектору.

Током разговора су размењена искуства економских дипломатија две земље, те информације о предностима два тржишта и предлози за реализацију конкретне сарадње у наредном периоду.Позив на бесплатну онлајн радионицу

Обавештавамо да ће 18. јануара (од 10:00 до 11:30 часова - на српском језику) и 19. јануара о.г. (у 16:00 часова - на енглеском језику), бити одржана бесплатна интерактивна онлајн радионица на којој ће бити представљено подстицајно окружење за истраживање и развој производа и услуга у Србији, са фокусом на пакет пореских подстицаја који ступају на снагу од 1. марта 2022. године (предавач: проф. др Светислав Костић, порески експерт).

Радионица се организује у сарадњи Кабинета председнице Владе Републике Србије и Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), а спроводи у оквиру немачко-српске развојне сарадње коју имплементира ГИЗ кроз пројекте Развој приватног сектора у Србији и Реформа јавних финансија - Агенда 2030.

Линкови за пријаву:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSemRH95Pzt2IatlCXyuf1cUQWjuzcO7OzzMZ7fV96RQDe2fGg/viewform

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfFrbjlhketWxhDFlFlCEIQd-SqEMLrR11HFxHWvWZ-tJ9-mQ/viewformЈачање сарадње и пријатељстава у 2021. години

30. децембар 2021. године

Са задовољством и радошћу се подсећамо најистакнутијих тренутака 2021. године у развоју сарадње и јачању пријатељстава Србије са Мексиком, Гватемалом, Хондурасом, Ел Салвадором, Никарагвом, Костариком и Панамом.

Видео можете погледати овде: https://yoou.be/SFHk-brNanA

 СРЕЋНИ НОВОГОДИШЊИ И БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ!Сусрет са председником ANIERM др Хосе Херардом Тахонар Кастром

16. децембар 2021.

Амб. Татјана Цонић сусрела се 16. децембра 2021. године са председником Националног удружења увозника и извозника Мексика (Asociación Nacional de Importadores y Exportadores de la República Mexicana, ANIERM) др Хосе Херардом Тахонар Кастром, ради разговора о модалитетима јачања привредне сарадње између наше две земље.


Opširnije...
Сарадња између Србије и Мексика у области издаваштва

09. децембар 2021. године

Данас је одржан виртуелни састанак, коме су присуствовали представници Министарства културе и информисања Србије Младен Весковић и Јелена Братоножић, потом представници  Председништва Мексика Едуардо Виљегас и Ингмар Барањон, преводилац Дубравка Сужњевић, те амб. Татјана Цонић и саветник Ирена Ковачевић Кузмановић из Амбасаде Србије у Мексику.
 


Opširnije...
Изванредна година у развоју билатералних односа између Србије и Мексика

08. децембар 2021. године

Током разговора амбасадора Србије у Мексику Татјане Цонић са генералним директором за Европу у МИП Мексика Бернардом Агилар Калвом, обострано је констатовано да је 2021. година била изузетно успешна за развој свеукупне билатералне сарадње између наше две земље.


Opširnije...
Проф. др Јоланда Торес у посети Амбасади

08. децембар 2021. године

Проф. др Јоланда Торес, универзитетски професор математике на угледним мексичким универзитетима, посетила је данас Амбасаду Републике Србије у Мексику. Поред чињенице да се ради о изузетном академском стручњаку, проф. Торес је годинама уназад велики поштовалац најбољег српског и светског тенисера Новака Ђоковића, кога безрезервно подржава и прати током читаве његове каријере.


Opširnije...
Виртуелни састанак између директора Бео зоо врта С. Алексића и директора "ZooMAT"-а у савезној држави Ћијапас Џ. Миселија

7. децембар 2021. године

Данас је одржан виртуелни састанак између директора Бео зоо врта Србољуба Алексића и директора *ZooMAT*-а у савезној држави Ћијапас (Мексико) Џоа Миселија. Састанку су присуствовале и министарка савезне државе  Ћијапас за животну средину и природњаштво Марија дел Росарио Бонифас Алфонсо и амбасадорка Татјана Цонић.


Opširnije...
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

04. децембар 2021. године

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:


Opširnije...
Vebinar o migracijama između Srbije i Meksika

3. decembar 2021

Komesar za izbeglice Srbije Vladimir Cucić i direktor Meksičke komisije za pomoć izbeglicama (COMAR) Andres Ramires Silva, održali su danas virtuelni susret, tokom koga su razmenili svoja dragocena iskustva u oblasti migracija, a posebno zbrinjavanja izbeglica.


Opširnije...
Saradnja Srbije i Meksika u oblasti očuvanja zanatske tradicije

2. decembar 2021. godine

Tokom vrlo srdačnog i produktivnog susreta, realizovanog virtuelnim putem, između g-đe Violete Jovanović, predsednice Upravnog odbora Etno mreže Srbije, i g-đe Nadie Klimako, direktorke Instituta za zanatstvo Oahake, razmatrane su mogućnosti za uspostavljanje saradnje između ove dve ustanove, koje su snažno posvećene očuvanju zanatske tradicije naših nacija.

 


Opširnije...
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ

На основу члана 16. став 2. и члана 24. став 3. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 104/09 и 99/11) и тачке 8. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 15/12, 88/18, 67/20, 40/21 и 90/21), Министарство државне управе и локалне самоуправе

ОБАВЕШТАВА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на републичком референдуму, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати орема месту боравишта у иностранству.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећем републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.CONECULTA Chiapas о српској изложби у Тукстли Гутјерес

30. новембар 2021

Имамо част да са нашим сународницима поделимо промотивни видео, који је Државни савет за културу и уметност Ћиапаса објавио поводом отварања изложбе о српским средњевековним манастирима на Листи светске културне баштине УНЕСКО.

Изложба траје до 15. децембра. Сви сте више него добродошли!

Линк: https://twitter.com/SRBinMexico/status/1465753958853398531

 Учешће амбасадора Србије на отвараању Првог међународног фестивала кафе у Ћиапасу

24. новембар 2021. године

По позиву Владе савезне мексичке државе Ћиапас, амбасадор Татјана Цонић је присуствовала инаугурацији Првог међународног фестивала кафе, који је организован у новоотвореном Центру за истраживање кафе у Тукстли Гутјерес.


Opširnije...
Отварeна изложба „Српски средњовековни манастири на Листи Светске баштине УНЕСКО“ у Тукстли Гутјерес, савезна мексичка државаЋиапас

22. новембар 2021.

На отвореном изложбеном простору испред улаза у градско позориште „Емилио Рабаса“ у главном граду савезне мексичке државе Ћијапас, Тукстли Гутјерес, дана 22. новембра 2021. године, свечано је инаугурисана изложба о српским средњовековним манастирима на Листи Светске баштине УНЕСКО. Изложбу су отворила Маритса Консепсион Маранто Сепеда, генерална директорка Државног савета за културу и уметност Ћиапаса и Татјана Цонић, амбасадор Р. Србије у Мексику.


Opširnije...
Могућности за сарадњу Србије са мексичком Савезном државом Оахака

16. новембар 2021. године

Амбасадор Србије Татјана Цонић посетила је 16. новембра 2021. године мексичку Савезну државу Оахака, којом приликом се сусрела са секретарима у Влади овог федералног ентитета: за економију Хуан Паблом Гузманом, пољопривреду Габријелом Куе Наваром, културу Карлом Вилакањом Кеведо, заштиту животне средине Хеленом Итурибаријом, као и директорком Занатског института Оахаке Надиом Климако.

Током врло срдачних и продуктивних састанака, размењена су мишљења о могућностима сарадње Србије са овом мексичком савезном државом пре свега у области привреде и пољопривреде, али и у сегментима културе и очувања занатског наслеђа Србије и Мексика.

Предложено је да се следеће године у Оахаки реализује изложба о српским занатима, а посебно о изради чувених српских ћилима, као и сарадња између занатских удружења, о чему следи постизање конкретних договора.Jača saradnja u oblasti kulture izmedju Srbije i Gvatemale

15. novembar 2021.

Ambasador Tatjana Conić održala je danas virtuelni susret sa pomoćnicom ministra za kulturnu diplomatiju u MIP Gvatemale Acum Arevalo de Moskoso. Sastanku je prisustvovala i počasni konzul Srbije u Gvatemali Marsela Arzu de Lozano.

Tema razgovora bila je saradnja u oblasti kulture između Srbije i Gvatemale u narednoj godini, koja je posebno značajna budući da će upravo 2022. naše dve prijateljske zemlje obeležiti 140 godina od uspostavljanja dipomatskih odnosa.

Izražena je obostrana želja da srpska kultura tokom narednog perioda bude mnogo pristutnija i vidljivija u Gavetmali, a gvatemalska u Srbiji, kroz realizaciju više kullturnih događaja koje ćemo zajednički sledeće godine organizovati.Unapredjenje bilateralne ekonomske saradnje izmedju Srbije i Meksika

12. novembar 2021.

Budući da je jačanje saradnje u oblasti ekonomije jedan od aktuelnih prioriteta u razvoju bilateralnih odnosa izmedju Srbije i Meksika, amb. Tatjana Conic se danas susrela sa generalnim direktorom za globalnu ekonomsku saradnju u MIP Meksika Ikerom HImenesom i njegovim kolegama.

Tokom razgovora, ustanovljeno je da je ekonomska saradnja izmedju naše dve zemlje na solidnom nivou, ali da svakako postoji još prostora za unapredjenje. U tom smislu, u planu je pre svega realizacija virtuelnog poslovnog foruma, kao i razmena poseta biznis delegacija dve zemlje, pored jačanja bilateralne ugovorne osnove u ovoj oblasti.Srbija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra, autorski članak ambasadora T. Conić

12. novembar 2021. godine

U danasnjem izdanju uglednog i čitanog meksičkog dnevnog lista ContraRéplica objavljen je autorski članak ambasadora Tatjane Conić, pod naslovom: "Srbija obeležava 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu". 

Članak možete pogledati ovde.

Prevod članka na srpki jezik možete videti u opširnijem izdanju.


Opširnije...
Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету

12. новембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.


Opširnije...
Ceremonija predaje kopija akreditivnih pisama amb. Tatjane Conić za El Salvador

10. novembar 2021.

Ambasador Tatjana Conić prezentovala je danas zamenici ministra inostranih poslova El Salvadora Adrijani Miri, na virtuelnoj ceremoniji, kopije pisama koja je akredituju kao izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Srbije u El Salvadoru, nerezidentno iz Meksika.

Tokom srdačnog razgovora, sagovornice su konstatovale visok stepen bilateralnih odnosa izmedju dve prijateljske zemlje, ali i mnoge mogućnosti za dalji razvoj sveukupne saradnje, posebno u oblasti političkog dijaloga, ekonomije, kulture i obrazovanja.  

Amb. Tatjana Conić je izrazila punu spremnost da se u narednom periodu intenzivira rad i aktivnosti u pravcu jačanja saradnje sa El Salvadorom u svim oblastima od zajedničkog interesa, zašta je zamenica ministra Adrijana Mira takodje ponovila punu otvorenost MIP El Salvadora.Интервју амбасадора Татјане Цонић за ТВ канал Once Noticias

10.11.2021.

У јутарњем програму ТВ канала Once Noticias, емитован је интервју амбасадорa Татјанe Цонић са новинаром Федериком Ламонтом, на тему обележавања 75. годишњице од успостављања дипломатских односа између Србије и Мексика.

Амб. Т. Цонић је говорила о активностима које су реализоване овим поводом, а посебно о архивској изложби одржаној маја месеца 2021. године у Институту „Матијас Ромеро“ МИП-а Мексика. У интервјуу је амбасадорка такође истиче значај Мексика као врло важног партнера за Србију, посебно имајући у виду дугу традицију пријатељства, узајамног поштовања и подршке.

Амб. Т. Цонић је такође говорила о актуелној борби Србије за одбрану свог територијалног интегритета и националног суверенитета на целој својој територији, те о значају стриктног поштовања међународног права, а посебно Резолуције 1244 СБ УН, захваливши Мексику на подршци по овом питању тако значајном за Србију. 

 Састанак са министром пољопривреде и руралног развоја Мексика Виктор Мануелом Виљалобос Арамбулом

09. новембар 2021.

На данашњем вирутелном састанку са уваженим министром пољопривреде и руралног развоја Мексика Воктор Мануелом Виљалобос Арамбулом, разматране су могућности за јачање сарадње између Србије и Мексика у области пољопривреде.

Амб. Татјана Цонић је обавестила министра Виљалобос Арамбулу да Србија и Мексико ове године обележавају 75 година беспрекорних билатералних одоноса, али да је наша жеља да постигнемо још боље и конкретније резултате у свим областима од заједничког интереса, међу којима пољопривреда заузима посебно место.

 


Opširnije...
Сусрет са подсекретаром за Латинску Америку и Карибе у МИП Мексика Максимилијаном Рејес Зуњигом

04. новембар 2021. године

Амбасадор Татјана Цонић се сусрела са подсекретаром за Латинску Америку и Карибе у Министарству иностраних послова Мексика, амб. Максимилијаном Рејес Зуњигом, којом приликом је било разговора о актуелној геостратешкој ситуацији на овом континенту, као и о сарадњи Србије и Мексика у оквиру регионалних организација активних на овом подручју.

Амб. Т. Цонић је обавестила саговорника о великом значају који Латинска Америка и Кариби имају за Србију, те о чињеници да смо активни посматрачи у SICA и ACS.

Обострано је констатовано да има простора за јачање билатералног дијалога између Србије и Мексика на регионалне теме од обостраног значаја.
 Србијa и Мексико посвећени унапређењу економске сарадње

03. новембар 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Мексика Карлосом Феликсом.

Селаковић је констатовао да две земље негују вишедеценијске пријатељске односе које краси високи степен међусобног поштовања и уважавања о питањима кључних националних интереса.

Министар је навео да о пријатељству Србије и Мексика говори и податак да ове године обележавамо 75 година од успостављања дипломатских односа, посебно изразивши задовољство што је тај јубилеј пропраћен организовањем пригодних манифестација у обе земље.


Opširnije...
Сарадња између Србије и Гватемале у области пољопривреде

02. новембар 2021. године

Амбасадор Татјана Цонић имала је данас част да се сусретне, током виртуелног састанка, са министром пољопривреде, сточарства и исхране Гватемале господином Хосе Анхелом Лопес Кампосеком, са којим су размењена мишљења о могућностима успостављања и унапређења пољопривредне сарадње између две земље.
Констатовано је да постоји много сегмената у којима наше две земље могу унапредити пољопривредну сарадњу, пре свега у смислу трговинске размене пољопривредних производа, али и техничке подршке у погледу нових иновативних технологија и добрих пракси.
Такође је изражена жеља да у наредном периоду буде реализована размена посета највиших представника министарстава пољопривреде Србије и Гватемале, ради договора о даљим конкретним корацима на унапређењу сарадње у овој области, важној за обе земље.

 Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову

2. новембар 2021. године

"Ваше Екселенције,

уважени делегати,

драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.

Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину.

Исто тако, сви се слажемо да будуће генерације морају да се образују како не би поновиле грешке које смо ми направили, уништавајући једину планету која живот чини могућим.


Opširnije...
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања

15. октобар 2021. године

Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.


Opširnije...
Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Поштовани суграђани увид у објављене одлуке о суфинансирању пројеката можете остварити на следећим линковима:

www.mfa.rs и

www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Селаковић за мексичку ТВ о економским успесима Србије и сарадњи са Мексиком

01. октобар 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић је, у данас објављеном интервјуу за мексичку телевизију Канал 11, упознао јавност Мексика са политичким и економским кретањима у Србији, истакавши да наше две државе имају велике потенцијале за развој сарадње.

Упитан шта латиноамеричке земље могу да ураде како би унапредиле и продубиле своје разумевање Западног Балкана, министар је истакао значај редовне комуникације и размене посета на високом и највишем нивоу, додавши да треба учинити све и како би се омогућила већа повезаност људи.
 


Opširnije...
Селаковићу признање почасног госта Гватемала Ситија

30. септембар 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са градоначелником Гватемала Ситија Рикардом Кињонесом.

Овом приликом, шеф српске дипломатије упознао се са историјом и плановима за развој града, а размењена су мишљења о потенцијалима сарадње престоница две државе у областима које су важне за нормално и успешно функционисање градских управа.

Министар је саговорника информисао о брзом развоју Београда, бројним инфраструктурним пројектима и плановима.

Селаковић је посебно изразио задовољство што у центру престонице Гватемале постоји улица која носи име нашег нобеловца Иве Андрића, а у Београду улица названа по чувеном гватемалском нобеловцу Мигелу Анхелу Астуријасу.

С тим у вези, министар је изразио наду да ће се наставити са јачањем веза и видљивости наших култура, како у Гватемали, тако и у Србији, и позвао градоначелника Кињонеса да посети Београд.

Такође, у седишту градске управе министру Селаковићу је уручено признање почасног госта Гватемала Ситија
 

 Селаковић се састао са председником Гватемале

30. септембар 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са председником Гватемале Алехандром Едуардом Ђаматеијем Фаљом.

Преневши поздраве председника Србије Александра Вучића и честитке на успесима у економским реформама Гватемале, Селаковић је изразио наду да ће председник Фаља доћи у званичну посету Србији.

Селаковић је поручио да се односи две земље базирају на искреном пријатељству, поштовању и разумевању и истакао да је Србија одлучна да додатно јача везе и укупну сарадњу са пријатељском Гватемалом.


Opširnije...
Селаковић: Изузетно велики потенцијали за сарадњу са Гватемалом

30. септембар 2021. године

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је на крају дводневне посете Републици Гватемали да постоје изузетно велики потенцијали за сарадњу са том нама пријатељском и братском државом, да су поздрављени економски успеси Србије и да је Гватемала још једном потврдила принципијелну и чврсту подршку нашем територијалном интегритету и суверенитету.

Селаковић је нагласио да је током сусрета са председником Гватемале Алехандром Едуардом Ђаматеијем Фаљом и министром спољних послова Педром Бролом био у прилици да изнесе најновије детаље о дешавањима на Косову и Метохији, о томе каква је наша позиција, као и о томе како се трудимо да дипломатским и мирним средствима решавамо сва отворена питања.


Opširnije...
Селаковић: Србија и Гватемала пријатељске и братске државе

29. септембар 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се министром иностраних послова Гватемале Педром Бролом, и том приликом поручио да су односи двеју држава пријатељски и братски.

Селаковић је, на конференцији за новинаре након састанка у Гватемала Ситију, изразио очекивање да ће јубилеј 140 година од успостављања дипломатских односа, који се обележава следеће године, бити изванредна прилика да се односи Србије и Гватемале додатно унапреде.

„Размена посета на високом и највишем нивоу важна је за односе две државе и надам се ће та пракса бити настављена у будућности. Моји састанци овде су одлична прилика да утврдимо где се налазимо на пољу билатералне и мултилатералне сарадње и по питањима од обостраног интереса“, констатовао је Селаковић.


Opširnije...
Селаковић честитао 200. годишњицу независности земљама Централне Америке

29. септембар 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић присуствовао је данас свечаној седници Одбора за спољне послове Конгреса Гватемале, поводом 200. годишњице независности држава региона Централне Америке.

Обраћајући се присутним посланицима и представницима дипломатског кора у Гватемали, шеф српске дипломатије је, у име председника Србије Александра Вучића, Владе и грађана Србије, честитао централноамеричким државама овај значајан јубилеј.

„Упркос великој географској удаљености наших нација, поносан сам што сам са вама како бих представио Србију као земљу која дели вредности са земљама Централне Америке. Наше нације су слободољубиве, делимо исте вредности, и поносни смо на наше пријатељство са централноамеричким земљама“, рекао је Селаковић.


Opširnije...
Селаковић: Србија и Гватемала деле и боре се за исте вредности

29. септембар 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са председником Конгреса Гватемале Аланом Естуардом Родригесом.

Изразивши задовољство поводом званичне посете Гватемали, Селаковић је поручио да је Србија посвећена јачању политичког дијалога и укупне сарадње са овом пријатељском земљом.

Селаковић је рекао да Србија и Гватемала, упркос великој географској удаљености, деле и боре се за исте вредности у свету. Додао је да је важно да две државе и народа, које гаје такво пријатељство, задрже ниво билатералних посета.


Opširnije...
Селаковић: Велико поштовање Мексика за реформе у Србији, чврста подршка нашем територијалном интегритету и суверенитету

28. септембар 2021. године

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је током дводневне посете Мексику у сусретима са званичницима те нама пријатељске и братске државе показано велико поштовање према председнику Александру Вучићу, Србији и према свим реформама које спроводимо и још једном потврђена чврста и јака подршка територијалном интегритету и суверенитету наше државе.

Сумирајући резултате посете, министар Селаковић је нагласио да је на састанцима са званичницима Мексика још једном потврђена чврста и јака подршка напорима које председник Вучић и Влада Србије улажу да се у решавању косовско-метохијског проблема руководимо само мирним и дипломатским средствима и да на такав начин покушамо да решавамо то наше тешко национално питање.
 


Opširnije...
Селаковић разговарао са председником Мексика

28. септембар 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са председником Мексика Андресом Мануелом Лопесом Обрадором.

Селаковић је изразио задовољство што делегација Србије у мексичкој престоници присуствује свечаном обележавању три важне годишњице Мексика, поручивши да је част делити лепе тренутке са пријатељима.


Opširnije...
Пријатељство, разумевање и међусобна подршка Србије и Мексика

28. септембар 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Мексику са министром спољних послова Марселом Ебрардом Касаубоном.

Селаковић је истакао да односе две земље краси искрено пријатељство, међусобно разумевање, поштовање и подршка. Подвукао је да о дугогодишњим везама Србије и Мексика говори и чињеница да ове године обележавамо 75 година од успостављања дипломатских односа.

Посебно задовољство шеф српске дипломатије изразио је поводом тога што је након десет година министар спољних послова Србије у билатералној посети Мексику, а овом приликом изразио је наду да ћемо у наредном периоду имати прилику да у Србији угостимо председника Мексика Андреса Мануела Лопеса Обрадора и министра Касаубона.


Opširnije...
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секре