| |     español | english  
Naslovna
Premijera srpske serije "Senke nad Balkanom" u Latinskoj Americi

Obaveštavamo da će večeras, 15. juna, TV kanal "eurochannel" započeti premijerno emitovanje srpske serije "Senke nad Balkanom" za područje Latinske Amerike. Za više informacija možete pogledati OVDE.IZBORI 2020

 

Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije 10.05.2020. godine doneo Odluku o Izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike ("Službeni glasnik RS", broj 68/20), kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020.

Republička izborna komisija (RIK), kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela je rešenje 11.05.2020. o godine o nastavku izbornih radnji. Takođe, RIK je donela Rokovnik za vršenje izbornih radnji prema kojem je utvrđeno da se zahtevi državljana R. Srbije za glasanje u inostranstvu primaju najkasnije do 30.05.2020. godine (do ponoći, lokalno vreme u R. Srbiji).

Rešenje RIK i Rokovnik mogu se naći na sledećem linku:

https://www.rik.parlament.gov.rs/tekst/1553/izborna-dokumenta.php

Državljani Republike Srbije sa boravkom u Meksiku i drugim zemljama centralne Amerike (Gvatemala, Honduras, Kostarika, El Salvador, Panama, Nikaragva) mogu da se prijave Ambasadi Republike Srbije u Meksiku radi upisa u birački spisak za glasače koji borave u inostranstvu - do 30. maja 2020. godine, do kada se, u skladu sa Zakonom, mogu primiti prijave za glasanje u inostranstvu. Formular za prijavu možete preuzeti OVDE.

Popunjeni i potpisani formular, zajedno sa kopijom važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije i kontakt podacima, potrebno je dostaviti na e-mejl Ambasade Republike Srbije u Gradu Meksiku - embajadaserbia@alestra.net.mx.

Provera da li je lice upisano u Jedinstveni birački spisak se može izvršiti elektronskim putem preko sledećeg linka:

https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak se može podneti preko Ambasade Republike Srbije u Gradu Meksiku. Obrazac zahteva možete preuzeti OVDE.

U tom slučaju, potrebno je istovremeno podneti zahtev za upis u Jedisntveni birački spisak u Republici Srbiji i zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu.

Šire informacije za birače sa boravištem u inostranstvu možete dobiti OVDE.

                                            VAZNO UPOZORENJE

                           LAŽAN SAJT ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA

Obaveštavamo da nijedan organ države ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kom se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za glasanje za predstojeće izbore.

Zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu prebivališta u inostranstvu propisana je Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. 

 

 

 

 


Opširnije...
Režim ulaska u R. Srbiju - promena Odluke Vlade RS

U skladu sa Odlukom Vlade  RS o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju, odnosno mogućnosti ulaska svih stranih državljana u R. Srbiju bez dozvola, stvoreni su uslovi za prijem zahteva za vize stranih državljana u svim DKP R. Srbije, uz primenu preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja bolesti COVID-19 (nošenje maski i rukavica, držanje odstojanja, zakazivanje termina poseta i dr.)PONOVLJENI KONKURSI za sufinansiranje projekata

Obaveštavamo da su ponovljeni konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu.

Konkursi su otvoreni od 18. maja do 1. juna 2020. godine.

Sve informacije o konkursima i procedure prijavljivanja se mogu pronaći na linku:

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

Uvid u donete odluke možete izvršiti na sledećim linkovima:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf

 

 

 

 

 COVID-19 - VAZNO OBAVESTENJE PRILIKOM POVRATKA U R. SRBIJU IZ LA

Obaveštavamo građane R. Srbije koji se nalaze u Meksiku, Panami, Kostariki, Hondurasu, Nikaragvi, Gvatemali i Salvadoru, a koji planiraju povratak u R. Srbiju, da se obavezno jave ovoj ambasadi. Cilj ovoga je prevazilaženje eventualnih problema koji bi mogli nastati prilikom tranzita do krajnje destinacije (otkazivanje letova, nemogućnost ukrcavanja na avion, izdavanje potvrda, popunjavanje formulara i sl.). Takođe je vrlo bitno da se putnici stave na spisak kako bi kasnije dobili odobrenje za ulazak u RS.

Potrebno je dostaviti sledeće na mejl ambasade ( embajadaserbia@alestra.net.mx ):

1) Ime i Prezime

2) Godina života

3) Pol

4) JMBG

5) Broj putne isprave

6) Kontakt telefon

7) Zemlja i svrha boravka u inostranstvu

8) Prebivalište u R. Srbiji (grad, adresa)

Za više informacija tel: 55 20 05 24; 55 20 25 23 i 55 20 50 91Poseban režim rada Konzularnog odeljenja Ambasade usled epidemije korona virusa

Shodno Odluci Vlade R.Srbije o proglašenju bolesti COVID-19 i uvođenja vanrednog stanja na teritoriji R.Srbije, obaveštavamo da, počevši od 16. marta 2020. g, Ambasada R.Srbije u Gradu Meksiku neće vršiti prijem zahteva za vize za strance koji nameravaju da ulaze na teritoriju R.Srbije (van odredbi navedenih u Odluci Vlade RS o izmenama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću).

Strankama koje su u prethodnom periodu podnele zahtev za vizu (ili se nalaze u proceduri provere), moguće je izdati vizu tek nakon prestanka aktuelne situacije sa COVID-19. 

Ambasada R.Srbije u Gradu Meksiku se zahvaljuje na razumevanju. 

 Korona virus - Odluka Vlade R.Srbije

Obaveštavamo da je Vlada R.Srbije, na sednici održanoj 15. marta o.g, donela odluku o izmenama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, kojom se tačka 4. Odluke menja i glasi:

Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriji R.Srbije, stranim državljanima nadležni organi će privremeno zabraniti ulazak u R.Srbiju.

Pomenuta zabrana se ne odnosi na:

- posade (vozač i suvozač) teretnih motornih vozila (kamioni, šleperi) prilikom obavljanja međunarodnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju. Međunarodni tranzit teretnih vozila ograničava se na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije;

- posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji R.Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;

- vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stranica utvrđenih međudržavnim sporazumima;

- posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište R.Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma R.Srbije;

- lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R.Srbiju od Radnog tela Vlade koji čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, MInistarstva unutrašnjih poslova i MInistarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;

- humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem;

- akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništva i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članova njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata, izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade R.Srbije;

- strane državljane koji imaju odobren boravk ili stalno nastanjenje u R.Srbiji.

 VAŽNE NAPOMENE:

Preporučuje se državljanima R.Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u R.Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19. 

Državljani R.Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, tj žarišta epidemije, i to iz: Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, SR Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, se upućuju u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Državljani R.Srbije koji dolaze iz drugih država, odrediće se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima).

Pri uslaku u R.Srbiju, građanima će biti uručeno obavezujuće rešenje. Primena navednih mera će se striktno kontrolisati, a svako nepridržavanje istih će biti najstrožije sankcionisano propisanom kaznom.

Za državljane R.Srbije koj se obrate Ambasadi R.Srbije u Gradu Meksiku sa potrebom neodložnog dolaska u R.Srbiju, uprkos navedenoj preporuci Vlade, Ambasada će sačiniti evidenciju sa podacima o licima, kao i adresom planiranog boravka u R.Srbiji koju će dostaviti Ministarstvu spoljnih poslova. 

 

Informacije o zemljama koje su visoko rizične, kao i informacije o promenama režima ulaska u R.Srbiju mogu se preuzeti na internet prezentaciji Vlade R.Srbije - www.srbija.gov.rs, u rubirici Vesti.

Informacije o promeni režima rada graničnih prelaza se mogu preuzeti na internet prezentaciji Ministarstva unutrašnjih poslova R.Srbije - www.mup.gov.rs.

Informacije o merama protiv širenja Korone virusa mogu se pruzeti na posebnoj internet stranici MInistarstva zdravlja R.Srbije - https://covid19.rs/

 

 Korona Virus: Preporuka državljanima Srbije u Inostranstvu


Opširnije...
Narodna banka Srbije - Finansijski vodič za povratnike - informisanje

Narodna banka Srbije je, u cilju ispunjavanja svojih Zakonom određenih ciljeva, izgradila Finansijski vodič za povratnike, kojim nastoji da unapredi informisanost naših građana koji žele da se vrate u R. Srbiju, sa aspekta deviznih propisa uz nastojanje da se stvore uslovi za njihov lakši povratak i bržu integraciju, kao i za raspolaganje njihovim novcem. Cilj ovih aktivnosti jeste da se na jednom mestu, jednostavno i sveobuhvatno, pruže informacije u vezi sa većinom pitanja iz oblasti deviznog poslovanja koje su značajne za povratak naših građana iz inostranstva, u skladu sa zakonom o deviznom poslovanju.

Finansijskom vodiču može se pristupiti putem sajta Narodne banke Srbije putem sledećeg linka:

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf

Verzija na engleskom jeziku:

https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike_e.pdf

 


Ukidanje viza za državljane R. Jermenije, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 24. oktobra 2019. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 76/2019 od 25. oktobra 2019. godine i stupa na snagu 02. novembra 2019. godine.Obeležavanje 5. avgusta - Dana Sećanja na pogrom Srba u Hrvatskoj

 

Ambasada R. Srbije u Meksiku je povodom Dana sećanja na 5. avgust 1995. g, organizovala parastos u ruskom manastiru "Svete Trojice" u Meksiko sitiju, povodom srpskih žrtava u akciji "Oluja" u Hrvatskoj 1995. godine.

 

 

 

Ambasador Goran Mešić je po održanom parastosu, prigodnim govorom zahvalio sveštenstvu manastira, državljanima R. Srbije i stranim državljanima prijateljima R. Srbije, koji su prisustvovali parastosu, apostrofirajući da je 5. avgust 1995. g. jedan od najtužnijih datuma u sećanju srpskog naroda, ali da to sećanje mora da osnaži dalji opstanak srpskog naroda. 

 

 

Nakon parastosa, Ambasada je u porti manastira organizovala prigodno posluženje.

 Odluke o sufinansiranju projekata

Obaveštavamo vas da su 19. juna o.g. donete Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu. Odluke možete preuzeti na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdfPredaja akreditivnih pisama ambasadora Gorana Mesica, Nikaragva 06.02.2019.Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Federacije Sv. Kite i Nevis i Republike Palau, nosioce svih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 18. januara 2019. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Federacije Sveti Kits i Nevis i Republike Palau, nosioce svih vrsta pasoša, prema kojoj ovi državljani mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do devedeset (90) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 15. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku RS broj 3/2019 od 18.01.2019. godine i stupa na snagu 25.01.2019.Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Antigva i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika i Trinidad i Tobago

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 25. oktobra 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika i Trinidad i Tobago, nosioci svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do devedeset (90) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15 Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 81/2018 od 26. oktobra 2018. godine, a stupila je na snagu danom objavljivanja za državljane Antigva i Barbuda, Grenada i Komonvelt Dominika. Za državljane Trinidad i Tobago Odluka je stupila na snagu 03. novembra 2018. godine.Odluka Vlade IR Iran o ukidanju bezviznog režima za državljane R. Srbije, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Ambasada IR Iran u Beogradu informisala, notom od 17. oktobra 2018. godine, da je Vlada IR Iran, na osnovu reciprociteta, donela Odluku o stavljanju van snage Odluku o bezviznom režimu za državljane R. Srbije, nosioce običnih pasoša. Odluka stupa na snagu 25.10.2018. godine i od tog datuma, državljanima R. Srbije za ulazak i boravak na teritoriji IR Iran, viza je potrebna.Odluka Vlade R. Srbije o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za državljane IR Irana, obični pasoši

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 08. oktobra 2018. godine, donela Odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku RS", broj 75/18 od 09.10.2018. godine i stupa na snagu 17.10.2018. godine. Od tog datuma, državljanima IR Iran, nosiocima običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji R. Srbije, viza je potrebna.Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici odžanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11 Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 39/2018 od 25. maja 2018. godine i stupa na snagu od 2. juna 2018. godine.


Opširnije...
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Azerbejdžana, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici odžanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Azerbejdžan, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od stoosamdeset (180) dana, ukolio ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 39/2018 od 25. maja 2018. godine i stupa na snagu 2. juna 2018. godine.Dopuna zakona o JMBG gradjana

Dopuna zakona o JMBG gradjana


Opširnije...
Dopuma zakona o državljanstvu R. Srbije

Dopuma zakona o državljanstvu R. Srbije


Opširnije...
Konkurs za sufinansiranje projekata - Srbija i dijaspora

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje jednom godišnje Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji će ove godine trajati u vremenu od 12. do 30. marta 2018. godine.

Informacije, uslovi i način realizacije Konkursa, mogu se naći na sledećim linkovima, i to:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/Odluka Vlade St. Vinsenta i Grenadina o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce svih pasoša

Obaveštavamo da nam je Ambasada R. Srbije u Vašingtonu prenela da je Vlada St. Vinsenta i Grenadina donela Odluku kojom je ukinula vize našim državljanima, nosiocima svih pasoša za ulazak i boravak na njenoj teritoriji do 30 dana, u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 21. februara 2018. godine.Odluka R. Kolumbije o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce svih pasoša

Obaveštavamo da nam je Ambasada R. Srbije u Vašingtonu prenela da je Vlada R. Kolumbije donela Odluku kojom je ukinula vize našim državljanima, nosiocima svih pasoša za ulazak i boravak na njenoj teritoriji do 90 dana, uz mogućnost produžetka dodatnih 90 dana, u periodu do 180 dana u jednoj kalendarskoj godini. Odluka je stupila na snagu 14. februara 2018. godine.Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 08. marta 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 18/2018 od 9. marta 2018. godine i stupila je na snagu danom objavljivanja, odnosno 9. marta 2018. godine.Sporazum R. Srbije i R. Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša

Obaveštavamo da je Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Beogradu, novembra 2016. godine, stupio na snagu 17. januara 2018. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do devedeset (90) dana od datuma ulaska.Odluka o ukidanju viza za ulazak u RS za državljane Surinama, nosioce svih pasoša

Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 28. decembra 2017. godine, donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 199/2017 od 29. decembra 2017. godine i stupa na snagu 05.01.2018. godine.


Opširnije...
Odluka o ukidanju viza za državljane R. Gvineje Bisao

Vlada R. Srbije je, na sednici održanoj 8. decembra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da uđu, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 111/2017 od 11.12.2017. godine i stupa na snagu od 19.12.2017. godine.


Opširnije...
Odluka Vlade IR Irana o ukidanju viza državljanima R. Srbije, nosiocima običnih pasoša

Ambasada IR Irana u Beogradu informisala, notom od 24.11.2017. godine, da je Vlada IR Irana donela Odluku o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj mogu da uđu i borave na teritoriji IR Iran do 30 dana u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 1. novembra 2017. godine.Ukidanje viza za nosioce običnih pasoša Republike Indonezije

Vlada R. Srbije donela je odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indonezije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 090/2017 od 06.10.2017. godine i stupa na snagu i počinje da se primenjuje 14.10.2017. godine.


Opširnije...
ZEMLJOTRES U MEKSIKU, 19.09.2017.

Ambasada R. Srbije u Meksiku moli svoje državljane, koji su eventualno ugroženi od zemljotresa sa katastrofalnim posledicama, koji se desio 19.09.2017, da se striktno pridržavaju uputstva ovdašnjih vlasti i da se u što kraćem roku obrate ovoj ambasadi za sve vrste informacija i pomoći. S poštovanjem,

Ambasada Republike Srbije u Meksiku.

Kontat: +52 55 55 2005 24; +52 55 55 2025 23; +52 55 333 48806

e-mail: embajadaserbia@alestra.net.mx

 Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša Srbije i Tajlanda

Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Beogradu, 04. decembra 2015. godine, stupio je na snagu 08. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju od 90 dana od datuma ulaska.Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša Srbije i Indonezije

Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Džakarti, 27. aprila 2016. godine, stupio je na snagu 02. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju od 30 dana od datuma ulaska.Ukidanje viza za nosioce običnih pasoša R. Indije

Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela je odluku o ukidanju viza za državaljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 79/2017 od 25.08.2017. godine i stupa na snagu  02.09.2017. godine .

 

Opširnije...
Ukidanje viza za nosioce običnih pasoša IR Iran

Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela je odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 79/2017 od 25.08.2017. godine i stupa na snagu  02.09.2017. godine .

 

Opširnije...
NEOPHODNE INFORMACIJE U VEZI SA PRIRODNIM KATASTROFAMA, septembar 2017

 


Ambasada RS u Meksiku najsrdačnije moli svoje državljane koji su eventualno ugroženi od nedavnih posledica prirodnih katastrofa koje su pogodile ovaj deo sveta, da se pridržavaju svih uputstava vlasti zemalja u kojima se nalaze i da se u što kraćem roku obrate ovoj ambasadi za sve vrste informacija i pomoći.

Kontat: +52 55 55 2005 24; +52 55 55 2025 23; +52 55 333 48806

e-mail: embajadaserbia@alestra.net.mx

 

 

 


Zoran Djindjic, spomen-obelezje

Zoran Djindjic, spomen obelezje


Opširnije...
Obavestenje u vezi nacina prijave biraca za glasanje u inostranstvu

Obavestavamo drzavljane Republike Srbije da je sa Zahtevom za upis u biracki spisak podataka da ce birac glasati u inostranstvu i Zahtevom za upis u jedinstveni biracki spisak u Republici Srbiji (ukoliko proverom ustanove da se ne nalaze u jedinstvenom birackom spisku u republici Srbiji) potrebno dostaviti i kopiju vazeceg licnog dokumeta Republike Srbije.

Zahtev za upis u biracki spisak podataka da ce birac glasati u inostranstvu,  Zahtev za upis u jedinstveni biracki spisak u Republici Srbiji i kopija vazeceg licnog dokumenta se mogu dostaviti elektronskim putem na e-mail Ambasade Republike Srbije u Meksiku:  embajadaserbia@alestra.net.mx

U slucaju drugog kruga izbora, svi biraci koji su se prijavili za glasanje u inostranstvu ostaju na istom birackom spisku za glasanje u inostranstvu i za drugi krug. Nema mogucnosti da se nakon prvog kruga menja mesto glasanja.


Opširnije...
Obavestenje za upis u biracki spisak podataka o tome da ce birac glasati u inostranstvu

O Б А В Е Ш Т Е Њ Е
ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ


Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи поместу пребивалишта бирача у земљи.
Подоношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе –  www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.Poziv za prijavu potrazivanja po osnovu devizne stednjeOglas srpski

НЕЗВАНИЧНИ ПРЕВОД

ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

- Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности1:
а) Стална мисија СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатне информације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;
б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71st St. Corp, бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;
в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;
г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижни уложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5, површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);
д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540 m², површина баште/дворишта 1,220 m², година изградње: 1978.
Државе сукцесори наглашавају следеће:
- Услуга посредовања у циљу отуђивања целокупне горе наведене непокретне имовине биће додељена само једној јединственој агенцији за трговину некретнинама, с којом ће државе сукцесори закључити уговор;

- Крајњи рок за достављање понуда је 30 дана од дана објављивања овог позива, док ће државе сукцесори пријављене понуђаче услуга о својој одлуци обавестити у року од 50 дана од крајњег рока за достављање понуда.

- Међу референцама које их квалификују за успешно обављање посредовања у циљу отуђивања предметне имовине, заинтересовани понуђачи ће доставити следећу документацију, и дефинисати своје услове за пружање услуга посредовања. Заинтересовани понуђачи ће у своју достављену понуду укључити следеће:    
а) Документа која потврђују да је понуђач регистровано привредно друштво;
б) Документа као доказ да понуђач има седиште, филијале или партнерске организације у земљама у којима се налази имовина која је предмет продаје и које послују у наведеним градовима (Њујорк, САД; Токио, Јапан; Бон, Немачка; Берн, Швајцарска);
в) Документа као доказ да је понуђач у последње три године остварио обрт од најмање 100 милиона USD2;
г) Гаранцију за понуду у износу од USD 50.000,00 (гаранција ће бити враћена понуђачу по потписивању уговора о посредовању),
д) Гаранција за ваљано извршење посла у износу од USD 100.000,00 (гаранција за ваљано извршење посла ће бити враћена понуђачу по извршењу уговора о посредовању),
ђ) Доказе о финансијско-пословној солвентности.
е) Доказе о техничким и стручним могућностима и референце које доказују успешно обављање посредничких услуга;
ж) Уверење да понуђач/правно лице и  одговорно лице у правном лицу нису осуђивани и кажњавани, у складу с правним прописима земље у којој је регистровано седиште понуђача и у месту сталног настањења одговорног лица у правном лицу;

- Период важења понуде је најмање 90 дана од датума њеног достављања;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде дефинишу у виду накнаде за посредовање, изражене као проценат укупне бруто продајне цене горе наведене имовине;

- Најнижа понуђена накнада за услуге посредовања ће бити одлучујући критеријум при избору понуђача, под условом да понуђач испуњава све горе наведене услове;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде достављају (у запечаћеној коверти на којој је назначено „Не отварај“) препорученом поштом следећем примаоцу:

Станислав Видович, Министарство спољних послова Републике Словеније, СИ-1001 Љубљана, Прешернова цеста 25,


- Државе сукцесори ће обезбедити процене тржишне вредности све горе наведене непокретне имовине одабраном понуђачу; процењена тржишна вредност имовине представља минималну тражену цену предметне имовине, изузев уколико државе сукцесори одлуче другачије;

- Продаја непокретности ће се по могућству извршити путем јавне лицитације или на било који други начин који је у складу с праксом на локалном тржишту некретнина за сваку предметну непокретност, према препоруци заинтересованих понуђача наведеној у њиховим односним понудама;

- Државе сукцесори задржавају право да не одаберу ниједног понуђача, чак и уколико су испуњени сви услови;

- Непокретна имовина наведена у овом огласу може се, а не мора, продати одвојено. Свака држава сукцесор понаособ мора да потврди продају сваке непокретности у складу са условима који ће бити договорени с подносиоцем најбоље понуде/потенцијалним купцем пре закључења продаје уколико је понуђена куповна цена нижа од процењене тржишне вредности или минималне тражене цене.

- Контакт за додатне информације: gp.mzz@gov.si или secretariat.mzz@gov.si.


Opširnije...
Izbori 2016

04. март 2016.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

 


Opširnije...
Argumenti R.Srbije o neprihvatljivosti članstva"Kosova" u UNESKO

Glavni argumenti Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova u UNESKO

 

 Uplaćivanje humanitarne pomoći putem PayPal

Obaveštavamo da je od 18.05.2014.g. aktiviran PayPal račun preko koga je moguće uplatiti humanitarnu pomoć za žrtve poplava u Republici Srbiji iz 193 zemlje i regiona. Račun pripada Ambasadi Republike Srbije u Briselu, a sredstva koja se uplate korišćenjem PayPal servisa direktno se prebacuju na namenski račun Vlade Republike Srbije otvoren za pomoć otklanjanja posledica vanrednih okolnosti-poplava.

Donacije putem PayPal servisa mogu se uplatiti na : floodrelief@gov.rs

 Гласање држављана Републике Србије у Амбасади Републике Србије у Мексику на предстојећим парламентарним изборима расписаним за 16. март 2014. године

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (22. фебруара 2014. године), односно најкасније до 17. фебруара 2014. године,  поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Захтев се може поднети Амбасади Републике Србије у Мексику, Av. Montañas Rocallosas Ote. No. 515, Col. Lomas de Chapultepec, Del. Miguel Hidalgo, 11000 Mexico D.F. (тeл.(55) 55-20-05-24; (55) 55-20-25-23; (55) 55-20-50-91, фaкс (55) 55-20-99-27) сваког радног дана од 09 до 16 часова.

Захтев се подноси на прописаном формулару и уз њега се прилаже копија пасоша, личне карте или возачке дозволе Републике Србије

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства правде и државне управе – www.mpravde.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

Више информација можете наћи на web сајтовима Републичке изборне комисије (www.rik.parlament.gov.rs)  и Министарства правде и државне управе (www.mpravde.gov.rs )

Обрасце Захтева за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији и Захтева за упис у Бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству можете преузети са странице http://www.mfa.rs/sr/index.php/republika-srbija/izbori2014?lang=cyrServis za brze odgovore Kancelarije za saradnju sa dijasporom

Obaveštavamo da je Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu osnovala Servis za brze odgovore, radi pružanja pomoći u procesu dobijanja odgovora na pitanja naših državljana koji žive i rade u inostranstvu, a koja se odnose na oblasti iz nadleznosti državnih organa (lična dokumanta, državljanstvo, statusna pitanja, pitanja svojine, dopunske škole i druga prosvetna pitanja).
Pitanja se mogu postaviti elektronskim putem (sajt Kancelarije je www.dijaspora.gov.rs), putem telefona broj +381 11 3202 937 ili ličnim dostavljanjem u prijemno odeljenje brzih odgovora: Beograd, Vasina 20, radnim danom od 09:00 do 16:00.
 Ambasador Goran Mešić predao akreditivna pisma predsedniku Enrikeu Penja Nietu

8. novembra 2013. godine


Izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Meksiku predao 8. novembra 2013. godine akreditivna pisma predsedniku Meksika Enrikeu Penja Nietu, na svečanoj ceremoniji priređenoj u Nacionalnoj palati. U razgovoru sa predsednikom Penja Nietom ovom prilikom, ambasador Mešić je najpre naglasio značaj koji Srbija pridaje unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa sa Meksikom. Predsedniku Penja Nietu i MIP-u Mid Kuribrenji je preneo poziv predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića i MSP Ivana Mrkića da u narednom periodu posete Srbiju. Naglasio je da uskoro Srbija i Meksiko obeležavaju 70 godina prijateljskih bilateralnih odnosa, što je znak bliskosti koja povezuje naša dva naroda.
Predsednik Penja Nieto je, sa svoje strane, potvrdio interes Meksika da u narednom periodu intenzivira saradnju sa Srbijom. Najsrdačnije je zahvalio i prihvatio poziv da uskoro učini zvaničnu posetu našoj zemlji.
 Nastup srpskog dirigenta Srboljuba Dinića u operskoj kući “Bellas Artes”

4. novembar 2013. godine


Srboljub Dinić, šef dirigent i umetnički direktor ugledne meskičke operske kuće "Bellas Artes", dirigovao je 3. novembra 2013. godine premijeru opere "La Boheme", kojom se zatvara operska sezona u ovoj umetničkoj instituciji. Pored izuzetno uspešne premijere, koju su meksički muzički kritičari i publika vrlo visoko ocenili, "La Boheme" u „Bellas Artes“ će, pod dirigentskom palicom S. Dinića, biti prikazana 5, 7, 14. novembra u 20h00, a 10 i 17. novembra u 17h00. Pored toga, srpski dirigent će dirigovati na gala koncertu povodom obeležavanja 75 godina rada hora opere "Bellas Artes" 8. decembra, kao i na gala večeri u čast poznatog meksičkog tenora Fransiska Araise 15. decembra.
 Susret MSP I. Mrkića i MIP Nikaragve Samuela Santos Lopeza

MIP Nikaragve Samuel Santos Lopez boravio je u zvaničnoj poseti Republici Srbiji od 23. do 25. oktobra 2013. godine. Pored razgovora sa MSP I. Mrkićem, MIP Santos Lopez se susreo sa predsednikom Vlade I. Dačićem, predstavnicima Spoljnopolitičkog odbora NS RS, ministrom za poljooprivredu, šumarstvo i vodoprivredu D. Glamočićem, predsednikom PKS Ž. Sertićem, a održao je i predavanje na Univerzitetu Megatrend.

Tokom razgovora dva ministra, razmenjena su mišljenja po pitanjima od prioritetnog značaja za dve zemlje. S tim u vezi  je iskazana naša zahvalnost i poštovanje za dosledan stav Nikaragve u pogledu nepriznavanja JPNK. Takodje, razmatrane su mogućnosti unapređenja ukupne bilateralne saradnje, naročito u pogledu ugovornih i ekonomskih odnosa.

Realizacija posete MIP Santos Lopeza je na liniji opredeljenja R. Srbije da obnavlja i unapređuje saradnju sa zemljama Centralne i Južne Amerike, posebno uzimajući u obzir pozitivno istorijsko nasleđe iz zajedničkog delovanja u okviru PNZ.
(Preuzeto sa sajta MSP R. Srbije)
 Формирање парламентарне Групе пријатељства Мексико-Србија у представничком дому Конгреса Мексика

08. октобар 2013.г.


У Представничком дому Конгреса Мексика дана 8. октобра 2013. године формирана је Група пријатеља Мексико - Србија. Председник Групе је посланик Фернандо де лас Фуентес Ернандез, а њени чланови долазе из свих политичких партија заступљених у Конгресу. На свечаној седници уприличеној у Представничком дому Конгреса Мексика, чланови парламентарне Групе пријатеља и остали присутни су нагласили изузетан значај парламентарне дипломатије у развоју свеукупних, традиционално пријатељских билатералних односа између Србије и Мексика, као и спремност мексичких посланика да, у будућим контактима са члановима Групе пријатеља Србија – Мексико формиране јануара 2013. године у Народној скупштини Републике Србије, заједнички раде на даљем приближавању наша два народа.
 Susret amb. Gorana Mešića sa direktorom Nacionalnog muzeja kultura Meksika Karlosom Vaskez Olverom

25. septembar 2013. godine

Ambasador Republike Srbije u Meksiku Goran Mešić posetio je 25. septembra 2013. godine Nacionalni muzej kultura u Meksiko Sitiju, gde je sa direktorom te kulturne ustanove Karlosom Vaskez Olverom razgovarao o mogućnostima unapredjenja bilateralne saradnje u oblasti kulture.
Tokom razgovora, precizirani su budući okviri saradnje srpskih muzeja i kulturnih ustanova sa Nacionalnim muzejem kultura u Meksiko Sitiju, uključivši i organizaciju izložbi, konferencija, ciklusa filmova i drugih kulturnih sadržaja.


Opširnije...
Međunarodna izložba kaligrafije, Beograd

Udruženje građana „Kultura ćirilice“, u saradnji a Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i Ministarstvom kulture Srbije, po drugi put organizuje Međunarodnu izložbu kaligrafije, koja će biti održana u proleće 2014. godine. Ova izložba ima za cilj da predstavi radove kaligrafa iz celog sveta, slaveći tako lepotu različitih alfabeta i kulturnu različitost. Izložba se održava upravo u Beogradu, centru srpske kulture i pismenosti.
Rok za predaju radova je prvobitno bio 15. novembar 2013. godine, ali je produžen do 15. februara 2014. godine.  Svi radovi treba da budu pripremljeni u formatu digitalnog printa, dimenzija 50x70 cm, u 300 tačaka po inču, i poslati na mejl kulturacirilice@gmail.com.
Nosilac organizacije ovog događaja je Udruženje građana „Kultura ćirilice“, koje je osnovano 2006. godine od strane profesora Fakulteta primenjene umetnosti, umetnika, pisaca, kulturnih radnika i studenata, sa ciljem očuvanja ćiriličnog pisma, koje presdtavlja nacionalni ponos i važan doprinos srpske kulture svetskoj kulturnoj baštini.
Ćirilično pismo koriste slovenski narodi – Srbi, Bugari, Rusi i Makedonci – a prvi put se pojavilo u 9. veku. Tokom svoje istorije ćirilica je pretrpela mnoge promene, te se u 18. veku već sastojala od 43 slova. Ali, upravo u Srbiji je ćirilično pismo doživelo radikalnu reformu koju je sproveo veliki srpski literata i naučnik Vuk Stefanović Karadzić, kada je 1814. godine objavio „Pismenicu srpskoga jezika“, promovišući potpuno fonetičko čirilično pismo od 30 slova, gde svako slovo označava samo jedan glas, i uvek isto slovo isti glas.
Meksički kaligrafi su dobrodošli da učestvuju na pomenutoj Međunarodnoj izložbi kaligrafije, što predstavlja jedinstvenu mogućnost da se upozna ne samo srpsko ćirilično pismo i kultura, već i lepota naše zemlje i grada Beograda, ljubaznost naših ljudi, kao i ukusi naše gasrtonomije... Ambasada Republike Srbije u Meksiku stoji na raspolaganju za sve vrste dodatnih informacija.
 Učešće predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Srbije na kursu o spoljnoj politici Meksika na Institutu „Matijas Romero“


4. septembar 2013. godine


Ivana Nikolovski, drugi sekretar u Miinistarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, bila je učesnik „Devetog kursa o spoljnoj politici Meksika za strane diplomate“, održanog od 21. avgusta do 4. septembra 2013. godine u Meksiko Sitiju.
Pored predavanja o spoljnoj politici i organizaciji diplomatske službe Meksika, učesnici kursa su imali prilike i da se upoznaju sa istorijskim i kulturnim znamenitostima ove zemlje.


 Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju Srbije sa EU stupio na snagu 1. septembra


Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Srbije stupa danas na snagu, pošto je EU 24. jula izvestila Beograd da je okončan postupak ratifikacije Sporazuma u državama članicama.
Sledi obrazovanje tela koja će pratiti sprovođenje SSP, a u kojima će predstavnike imati Srbija i EU - Savet za stabilizaciju i pridruživanje, Odbor za stabilizaciju i pridruživanje, kao i Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje. Na dan stupanja na snagu SSP prestaje primena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, a rokovi koji su počeli da teku početkom primene Prelaznog sporazuma od 1. januara 2009. biće nastavljeni bez prekida da teku i nakon prestanka njegovog važenja.
Stupanjem na snagu SSP, Srbija je postala zemlja pridruzeni clan EU, sto je vrlo vazan korak u daljem procesu evropskih integracija nase zemlje.Učešće srpskog dečjeg filma „Skok“ na 18. Međunarodnom filmskom festivalu u Meksiko Sitiju, 6. avgusta 2013. godine

1. avgust 2013. godine

U okviru 18. Međunarodnog filmskog festivala za decu koji će od 6. do 18. avgusta 2013. godine biti održan u Meksiko Sitiju, biće prikazan i srpski dečji dokumentarni film „Skok“ reditelja Branka Vučića.

Film će biti emitovan 6. avgusta 2013. godine počev od 12,30 časova u Nacionalnoj kinoteci Meksika.

Sinopsis našeg filma (sa sajta Festivala):

Srbija, 2011         

Sinopsis: Mihajlo Ćurić trenira ronjenje od svoje pete godine. Nakon sedam godina, priprema se za važna takmičenja. Ali, na njegovom putu ka uspehu stoji jedna velika prepreka: suočiti se sa platformom od 10 metara visine. Taj skok za njega predstavlja najveću želju, ali i strah. Njegov trener počinje da ga priprema za skok…

Originalni naslov: The Leap
Režija: Branko Vucic
Produkcija: EBU Children’s Documentary Series 2011
Format: DVD/documentarni
Trajanje: 14 min. 16 sek.
Devojčice i dečaci od 7 godina pa naviše.

Bliže informacije o festivalu i programu prikazivanja filmova se nalaze na sajtu www.lamatatena.org.
 Tekvondo: Bajić osvojila bronzanu medalju

Srpska reprezentativka u tekvondou Ana Bajić osvojila je bronzanu medalju na šampionatu sveta koje se održava u Meksiku. Bajićeva, koja se takmiči u kategoriji iznad 73 kilograma, bez borbe je prošla u drugo kolo, potom je pobedila predstavnicu Dominikanske republike, dok je za medalju savladala trofejnu Anu Rozanu iz Španije sa 2:1. U polufinalu je poražena od domaće predstavnice sa 5:2. "Presrećna sam zbog medalje, nisam ni svesna šta mi se desilo. Moglo je i bolje da bude, ali i ovo je značajan i veliki rezultat", izjavila je Bajićeva.
(Preuzeto od Medjunarodnog radija Srbija)
 Info o aktivnosti vulkana Popokatepetl

Juli 2013. godine

Sa sastanka koji je 15. jula 2013. godine održan u Sekretarijatu inostranih poslova Meksika, a kome su prisustvovali predstavici ambasada akreditovanih u Meksiku, kao i nadležnih meksičkih institucija za civilnu zaštitu, monitoring i praćenje pojačane aktivnosti vulkana Popokatepetl, prenosimo informaciju da za sada nema opasnosti od erupcije, te da je nivo emisije hemijskih gasova i pepela u granicama dozvoljenog.

Potrebno je, pak, da stanovnici država najbližih Popokatepetlu – Pueble, Morelosa, Meksika i Tlakskale - redovno prate situaciju i preporuke za eventualno preduzimanje zaštitnih mera, preko sledećih linkova i kontakata:


http://www.proteccioncivil.gob.mx
Twitter: @Pc Segob   /    @luisfelipe_p
http://www.cenapred.unam.mx/es
Mail: popo@cenapred.unam.mx


Takođe, svi naši građani se sa molbom za aktuelne informacije mogu javiti našoj ambasadi na mejl embajadaserbia@yahoo.com.mx, koja će u kontaktu sa nadležnim meksičkim institucijama pribaviti tražene podatke.
 Učešće predstavnika srpskog Ministarstva spoljnih poslova na „Šestom kursu španskog jezika za strane diplomate“ u Meksiko Sitiju

8. juli 2013. godine

Jagoda Jovanović, treći sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, učesnik je „Šestog kursa španskog jezika za strane diplomate“ u Meksiko Sitiju koji će, u organizaciji meksičkog Instituta „Matias Romero“ i UNAM-a, trajati do decembra 2013. godine.

Organizatori su 8. jula 2013. godine priredili svečanost otvaranja Kursa, kojoj je predsedavao generalni direktor Instituta „Matias Romero“ amb. Alfonso de Maria y Campos Castello. Cilj ovog već tradicionanog kursa španskog jezika za strane diplomate je najpre savladavanje španskog kao jednog od najrasprostranjenijih i najperspektivnijih jezika na svetu, kao i upoznavanje sa meksičkom kulturom, istorijom i aktuelnim političkim trenutkom. Ovogodišnji kurs će pohađati oko 20-tak mladih diplomata iz celog sveta.
 ЕУ: Отварамо преговоре са Србијом

Европски савет одлучио је данас да отвори преговоре о приступању Србије, најкасније у јануару, и то без додатних услова.

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј саопштио је у Бриселу да је "одлука о преговарачкој платформи - политичка одлука".

"Одлука о преговарачкој платформи је политичка одлука и треба да је потврди Европски савет. То је уобичајена процедура, и нема никаквих нових условљавања. Веома је пажљиво изабрана реч "да потврди", рекао је Ван Ромпеј, чиме је указао да Савет неће поново одлучивати о почетку преговора.
 


Opširnije...
Objavljena knjiga srpskih narodnih priča i bajki u Meksiku

У издању издавачке куће Cedus Empresarial SC, у Мексику је маја 2013. године објављена књига српских народних прича и бајки на шпанском језику, у преводу Милене Марковић и адаптацији Данијела Кастиљо Брионеса. Књига садржи 8 народних бајки, међу којима „Биберче“, „У цара Тројана козје уши“, „Златна јабука и девет пауница“ и др. Поред тога, ова публикација је богато опремљена илустрацијама и цртежима које је сачинила М. Марковић.


Opširnije...
Učenje srpskog jezika na daljinu

Centar za srpski kao strani jezik Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu pokrenuo je program učenja srpskog jezika na daljinu. Program je dostupan studentima slavistike u inostranstvu, srpskoj dijaspori, kao i svima koji su zainteresovani za učenje srpskog jezika.

Ovaj Centar, koji ima dugu tradiciju u podučavanju srpskog jezika, nudi ne samo nastavu srpskog jezika, već i kulture Srbije.

Detaljnije informacije o ovom programu se mogu naći na sajtu www.learnserbian.fil.bg.ac.rsSrbija na Sajmu prijateljskih kultura u Meksiko Sitiju

Republika Srbija učesnik je Sajma prijateljskih kultura, koji se već peti put organizuje u aveniji Paseo de la Reforma u Meksiko Sitiju. Štand Republike Srbije prezentuje srpsku kulturu, umetnost, gastronomiju i pravoslavne manastire, i nalazi se u blizini trga Diana Cazadora (u liniji ulice Dublin, štand broj 21).

Sajam prijateljskih kultura traje do 9. juna 2013. godine.

Pozivaju se svi zainteresovani da posete naš štand i upoznaju se sa srpskom gastronomijom i kulturom.
 


Opširnije...
Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije amb. Miomir Udovički u poseti Meksiku

25. maj 2013. godine

Ambasador Miomir Udovički, pomoćnik ministra spoljnih poslova za oblast bezbednosne politike, boravio je 23-24. maja 2013. godine u Meksiku radi učešća u radu Osme plenarne sednice Globalne inicijative za borbu protiv nuklearnog terorizma (GICNT) i sastanka IAG (Implementation and Assessment Group).
Pored toga, tokom boravka amb. Udovičkog su održane i bilateralne konsultacije između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Meksika, gde je konstatovan visok stepen saglasja kako o bilateralnim, tako i globalnim pitanjima, i dogovorena dalja tesna saradnja izmedju dve institucije.
 


Opširnije...
Poseta vladike Maksima Meksiku

13. maj 2013. godine

Vladika zapadno-američki Srpske pravoslavne crkve g-din Maksim boravio je od 9. do 12. maja 2013. godine u radnoj poseti Meksiku. Tom prilikom,  vladika je održao liturgiju za srpske državljane pripadnike pravoslavne vere u ruskom manastiru u centru Meksiko Sitija, a posetio je i Ambasadu Republike Srbije u Meksiku gde je razgovarao sa zaposlenima u našem predstavništvu. 
Vladika Maksim je tokom posete izrazio želju za uspostavljanjem bližih i češćih kontakata sa srpskim pravoslavnim vernicima koji žive u Meksiku, kao i sa akademskim i drugim institucijama u ovoj zemlji.
 Традиционално Васкршње окупљање у Амбасади Србије у Мексику

28. април 2013. године

У Амбасади Републике Србије у Мексику је дана 28. априла 2013. године организовано традиционално васкршње окупљање српске дијаспоре. У врло пријатној атмосфери, наши грађани, чланови њихових породица и пријатељи, дружили су се уз традиционалне српске специјалитете, које су сами припремили доприневши тако богатој предпразничкој трпези припремљеној за све присутне.
Амбасада Републике Србије у Мексику користи ову прилику да свим нашим грађанима православне вере и члановима њихових породица пожели Срећан Васкрс! 
 


Opširnije...
Презентација Србије на Форуму европских култура на универзитету Tecnologico de Monterrey, Campus DF

16. април 2013. године

Студенти универзитета „Мегатренд“ из Београда Јелена Лалетин и Алекса Атељевић, који се као стипендисти налазе на шестомесечном боравку и студијама на универзитету Tecnologico de Monterrey, Campus DF, организовали су штанд Србије у оквиру Форума европских култура који је 16. априла 2013. године одржан на поменутом универзитету. На штанду су били изложени репрезентативни постери о нашој земљи, потом флајери и туристички материјал, предмети
типични за српску културу и историју, као и корисне информације о универзитету са којег долазе. Такође, наши студенти су организовали исписивање имена својих мескичких колега на ћирилици, промовишући тако наше писмо на овом универзитету. Поред Србије, штандове су организовали студенти из Словачке, Републике Чешке, Мађарске, Пољске, Русије, Хрватске.


Opširnije...
Predavanje o Srbiji na TEC Monterrey, Campus Norte

11. april 2013. godine

Otpravnik poslova a.i. Ambasade Rebublike Srbije u Meksiku Tatjana Conić je dana 11. aprila 2013. godine održala predavanje o Srbiji studentima prestižnog meksičkog univerziteta TEC Monterrey, Campus Norte. Predavanje je održano na poziv Udruženja studenata Departmana za međunarodne odnose ovog univerziteta, a u okviru Sajma nacija, koji se dva puta godišnje održava u ovoj visokoškolskoj ustanovi.
 


Opširnije...
Objavljen prevod poezije Vaska Pope u Meksiku

U izdanju Autonomnog univerziteta u Sinaloi i izdavačke kuće „Vaso roto“ nedavno je izdata zbirka sabrane poezije čuvenog srpskog pesnika Vaska Pope, pod naslovom „El cansancio ajeno“, čiji prevodilac je Dubravka Sužnjević.
Ovaj čuveni i voljeni pesnik, savremenik i prijatelj Oktavija Paza i Horhea Luisa Borhesa, smatra se jednim od najvećih pesnika 20. veka. Na žalost, do sada poezija Vaska Pope nikada nije bila prevođena u Meksiku, te je ovaj izdavački i prevodilački poduhvat zaista vredan hvale.
 


Opširnije...
Saopštenje za štampu povodom obeležavanja 9 godina od pogroma nad srpskim stanovništvom na KiM

Marta 2013. godine se obeležava deveta godišnjica od martovskog pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, u kom je od 17. do 19. marta 2004. godine u talasu nasilja ubijeno 19 ljudi, povređene su 954 osobe i proterano više od 4000 Srba. Uništeno je ili do temelja spaljeno 35 hramova SPC, među kojima 18 spomenika kulture, poput hrama Bogorodice Ljeviške u Prizrenu iz 14. veka. Uništena su i 72 vozila UN, ''etnički očišćeno'' šest gradova i devet sela, porušeno je, zapaljeno ili teško oštećeno 935 srpskih kuća i deset društvenih objekata.


Opširnije...
Informacija o obeležavanju 1700 godina od donošenja Milanskog edikta u Republici Srbiji

Projekat  „Milanski edikt 313-2013, Srbija“ je državni program obeležavanja jubileja - 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, zakonskog akta koji je stavio istorijsku tačku na trovekovni progon hrišćana i osigurao „pravo da svako veruje kako mu srce hoće“.

Vlada Republike Srbije i Organizacioni odbor kojim predsedavaju predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić i Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, doneli su odluku da se ovaj jubilej obeleži nizom manifestacija i proslava, čiji kalendar, istorijski pregled dogadjaja vezanih za donošenje Milanskog edikta, informacije o ličnosti Konstantina Velikog, kao i o Nišu, njegovom rodnom gradu, mogu se naći na veb stranici www.edictofmilan2013.com na engleskom i srpskom jeziku.


Opširnije...
Gostovanje doktoranta Filipa Brkovića na ITAM-u

13. mart 2013. godine

Na uglednom meksičkom univerzitetu Instituto Tecnologico Autonomo de Mexico (ITAM) dana 13. marta 2013. godine je organizovano predavanje i radni doručak sa Filipom Brkovićem, doktorantom koji se nalazi na dvomesečnom boravku na ITAM-u. Organizator ovog predavanja je bio Departman za međunarodne odnose ovog univerziteta, odnosno redovni perofesor Stefan Sbero, a prisustvovali su profesori sa ovog departmana, potom predstavnici Delegacije EU u Meksiko Sitiju, kao i profesori sa UNAM-a.


Opširnije...
Prijem u Ambasadi Republike Srbije u čast srpskog dirigenta Srboljuba Dinića

10. mart 2013. godine

U Ambasadi Republike Srbije u Meksiku je dana 10. marta 2013. godine organizovan prijem u čast srpskog dirigenta Srboljuba Dinića koji se, na poziv Nacionalnog instituta Bellas Artes, nalazi u Meksiku radi relalizacije koncerata ove ugledne kuće (gala predstave u čast 200. godine od rođenja Đ. Verdija, potom Verdijevog "Rekvijema", kao i Bizeove "Karmen" 17. i 19. marta 2013. godine).

Prijemu je prisustvovalo oko 60 zvanica, među kojima je bio veliki broj pripadnika srpske dijaspore u Meksiku, potom zvaničnici iz Nacionalnog instituta Bellas Artes, kolege iz Ministarstva inostranih poslova Meksika, kao i direktorka Nacionalnog muzeja akvarela Meksika Beatriz Gaminde.

 


Opširnije...
Vesti
Premijera srpske serije "Senke nad Balkanom" u Latinskoj Americi
IZBORI 2020
Režim ulaska u R. Srbiju - promena Odluke Vlade RS
PONOVLJENI KONKURSI za sufinansiranje projekata
COVID-19 - VAZNO OBAVESTENJE PRILIKOM POVRATKA U R. SRBIJU IZ LA
Poseban režim rada Konzularnog odeljenja Ambasade usled epidemije korona virusa
Korona virus - Odluka Vlade R.Srbije
Korona Virus: Preporuka državljanima Srbije u Inostranstvu
Narodna banka Srbije - Finansijski vodič za povratnike - informisanje
Ukidanje viza za državljane R. Jermenije, nosioce običnih pasoša
Obeležavanje 5. avgusta - Dana Sećanja na pogrom Srba u Hrvatskoj
Odluke o sufinansiranju projekata
Predaja akreditivnih pisama ambasadora Gorana Mesica, Nikaragva 06.02.2019.
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Federacije Sv. Kite i Nevis i Republike Palau, nosioce svih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Antigva i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika i Trinidad i Tobago
Odluka Vlade IR Iran o ukidanju bezviznog režima za državljane R. Srbije, nosioce običnih pasoša
Odluka Vlade R. Srbije o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za državljane IR Irana, obični pasoši
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Azerbejdžana, nosioce običnih pasoša
Dopuna zakona o JMBG gradjana
Dopuma zakona o državljanstvu R. Srbije
Konkurs za sufinansiranje projekata - Srbija i dijaspora
Odluka Vlade St. Vinsenta i Grenadina o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce svih pasoša
Odluka R. Kolumbije o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce svih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša
Sporazum R. Srbije i R. Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u RS za državljane Surinama, nosioce svih pasoša
Odluka o ukidanju viza za državljane R. Gvineje Bisao
Odluka Vlade IR Irana o ukidanju viza državljanima R. Srbije, nosiocima običnih pasoša
Ukidanje viza za nosioce običnih pasoša Republike Indonezije
ZEMLJOTRES U MEKSIKU, 19.09.2017.
Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša Srbije i Tajlanda
Ukidanje viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša Srbije i Indonezije
Ukidanje viza za nosioce običnih pasoša R. Indije
Ukidanje viza za nosioce običnih pasoša IR Iran
NEOPHODNE INFORMACIJE U VEZI SA PRIRODNIM KATASTROFAMA, septembar 2017
Zoran Djindjic, spomen-obelezje
Obavestenje u vezi nacina prijave biraca za glasanje u inostranstvu
Obavestenje za upis u biracki spisak podataka o tome da ce birac glasati u inostranstvu
Poziv za prijavu potrazivanja po osnovu devizne stednje
Oglas srpski
Izbori 2016
Argumenti R.Srbije o neprihvatljivosti članstva"Kosova" u UNESKO
Uplaćivanje humanitarne pomoći putem PayPal
Гласање држављана Републике Србије у Амбасади Републике Србије у Мексику на предстојећим парламентарним изборима расписаним за 16. март 2014. године
Servis za brze odgovore Kancelarije za saradnju sa dijasporom
Ambasador Goran Mešić predao akreditivna pisma predsedniku Enrikeu Penja Nietu
Nastup srpskog dirigenta Srboljuba Dinića u operskoj kući “Bellas Artes”
Susret MSP I. Mrkića i MIP Nikaragve Samuela Santos Lopeza
Формирање парламентарне Групе пријатељства Мексико-Србија у представничком дому Конгреса Мексика
Susret amb. Gorana Mešića sa direktorom Nacionalnog muzeja kultura Meksika Karlosom Vaskez Olverom
Međunarodna izložba kaligrafije, Beograd
Učešće predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Srbije na kursu o spoljnoj politici Meksika na Institutu „Matijas Romero“
Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju Srbije sa EU stupio na snagu 1. septembra
Učešće srpskog dečjeg filma „Skok“ na 18. Međunarodnom filmskom festivalu u Meksiko Sitiju, 6. avgusta 2013. godine
Tekvondo: Bajić osvojila bronzanu medalju
Info o aktivnosti vulkana Popokatepetl
Učešće predstavnika srpskog Ministarstva spoljnih poslova na „Šestom kursu španskog jezika za strane diplomate“ u Meksiko Sitiju
ЕУ: Отварамо преговоре са Србијом
Objavljena knjiga srpskih narodnih priča i bajki u Meksiku
Učenje srpskog jezika na daljinu
Srbija na Sajmu prijateljskih kultura u Meksiko Sitiju
Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije amb. Miomir Udovički u poseti Meksiku
Poseta vladike Maksima Meksiku
Традиционално Васкршње окупљање у Амбасади Србије у Мексику
Презентација Србије на Форуму европских култура на универзитету Tecnologico de Monterrey, Campus DF
Predavanje o Srbiji na TEC Monterrey, Campus Norte
Objavljen prevod poezije Vaska Pope u Meksiku
Saopštenje za štampu povodom obeležavanja 9 godina od pogroma nad srpskim stanovništvom na KiM
Informacija o obeležavanju 1700 godina od donošenja Milanskog edikta u Republici Srbiji
Gostovanje doktoranta Filipa Brkovića na ITAM-u
Prijem u Ambasadi Republike Srbije u čast srpskog dirigenta Srboljuba Dinića
Arhiva vesti