| |     español | english  
Naslovna
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација

09. јун 2021. године

Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.

Други део излагања биће посвећен питањима која се покрећу шестомесечним Извештајем о раду Механизма – председника Механизма г. Ађијуса и Извештаја главног тужиоца г. Сержа Брамерца, посебно по питању актуелне сарадње Републике Србије са Механизмом.

Трећи део мог говора, а то сам приметио и у многим вашим изјавама чак и данас, биће поглед Србије на све што се дешавало у Хашком трибуналу и на то шта су пресуде донеле људима на простору бивше Југославије.

Република Србија је више пута пред Саветом безбедности покренула питање могућности издржавања казни изречених од стране МКСЈ и Механизма у Републици Србији. И поред напора да се ово питање покрене са „мртве тачке“, није добијен ниједан одговор Савета безбедности. Највећи број особа које се налазе на издржавању затворске казне су држављани Републике Србије и природно је да Република Србија буде заинтересована да обезбеди издржавање казне затвора у Републици Србији.


Opširnije...
U Ministarstvu spoljnih poslova danas su održane političke konsultacije Srbije i Meksika

07. juni 2021.

Delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Meksika pozdravio je ministar Selaković, koji je tom prilikom podvukao da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski, utemeljeni na međusobnom razumevanju, uvažavanju i podršci.

Izrazio je posebnu zahvalnost na principijelnoj poziciji Meksika po pitanju Kosova i Metohije.

Poručio je da je naša zemlja zainteresovana za intenziviranje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou sa Meksikom.

Izrazio je, takođe, spremnost za dalje jačanje ekonomske saradnje između Srbije i Meksika.

Tokom konsultacija, dve delegacije su razgovarale o mogućnostima za sveobuhvatno jačanje bilateralnih odnosa dve države koje ove godine, nizom manifestacija u Srbiji i Meksiku, obeležavaju 75. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Dve delegacije su posebnu pažnju posvetile razmeni iskustava i dobroj praksi u borbi protiv pandemije Kovid-19.

Bilo je reči, takođe, o jačanju multilateralne saradnje, kao i o procesu pridruživanja Srbije EU, odnosno završoj fazi pregovora Globalnog sporazuma između Sjedinjenih Država Meksika i EU.

Delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Država Meksika je predvodio generalni direktor za Evropu Bernardo Agilar Kalvo, dok je delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Srbije predvodio vršilac dužnosti pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju ambasador Vladimir Marić.Министар Селаковић: Историјско пријатељство и међусобна подршка Србије и Мексика

31. мај 2021. године

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас путем видео-линка са министром иностраних послова Сједињених Држава Мексика Марселом Ебраром Касаубоном.
Повод за данашњи разговор двојице министара био је обележавање значајног јубилеја – 75. годишњице успостављања дипломатских односа Србије и Мексика.
Селаковић је подвукао да су односи две земље традиционално пријатељски, утемељени на међусобном разумевању, уважавању и подршци.
Поручио је да је наша земља заинтересована за интензивирање политичког дијалога на високом и највишем нивоу са Мексиком и овом приликом упутио је позив свом колеги да посети Србију.
Министар је посебну захвалност изразио на принципијелној позицији Мексика по питању Косова и Метохије.
Најискреније се надамо да ћемо и у будућности уживати подршку Мексика неповредивости територијалне целовитости Србије, истакао је Селаковић и додао да наша земља посебно рачуна на подршку Мексика током његовог мандата несталне чланице СБ УН (2021-2022).
Селаковић је указао да је Србија заинтересована за јачање трговинске и инвестиционе сарадње са Мексиком, посебно издвојивши област наменске индустрије, фармацеутске индустрије, ИТ, телекомуникација, пољопривреде, грађевинарства и енергетике.Онлајн конференција УСДСР о новом дигитализованом начину конкурисања за суфинансирање пројеката

     Поштовани суграђани обавештавамо вас да УСДСР организује онлајн конференцију на којој ће представити нови, дигитализовани начин конкурисања за суфинансирање пројеката организација и удружења. Конференција ће се организовати у петак 28. маја, у 10:00 часова, преко платформе Webex.

    Након уводног обраћања директора УСДСР Арно Гујона, обратиће се и Владимир Котуровић, самостални саветник у УСДСР, који ће представити наведени пројекат, након чега су предвиђена питања учесника конференције.

    Пријава се може обавити путем линка https://forms.gle/Q3EDgQBVs2hS7Lx97, након пријаве добија се приступни линк ка конференцији на мејл. Напомињемо да је потребно пријавити се 30 минута пре почетка, у 09:30 часова, ради тестирања линка.Отворена архивска изложба о историји дипломатских односа између Србије и Мексика

24. мај 2021.

     На дан успостављања дипломатских односа између Србије и Мексика, 24. маја 2021. године, у Музеју Института „Матијас Ромеро“ Министарства иностраних послова Мексика, свечано је отворена изложба о историји дипломатских односа између Србије и Мексика.
    О односима две земље које карактерише међусобно разумевање, поштовање и пријатељство, говорили су Кармен Морено Тоскано, подсекретар за спољне послове Мексика, Алејандро Алдај, директор Института „Матијас Ромеро“ и амбасадор Србије у Мексику Татјана Цонић.
    Изложбу чине фотографије и докумената која приказују најзначајније историјске моменте у дипломатским односима две земље.
    Отварање изложбе се може видети на линку https://fb.me/e/LKBfbgQs.Селаковић: Мексико велики, истински пријатељ Србије

24. мај 2021. године

Обраћање министра Селаковића поводом обележавања 75. годишњице успостављања дипломатских односа између Србије и Мексика

Ваша екселенцијо, секретару за спољне послове Ебраре Касаубоне,

Поштоване колеге и пријатељи,

Част ми је да Вам се обратим поводом обележавања 75. годишњице успостављања дипломатских односа између Србије и Мексика, коју, током ове године, обележавамо низом манифестација, у Београду и Мексико Ситију.

Наши народи, упркос географској удаљености, деле бројне сличности, као што су посвећеност традицији, уз истовремено одржавање корака са временом, али и срдачност и гостопримство, који их чине добрим домаћинима.

Србија и Мексико своје вишедеценијско пријатељство темеље на привржености међународном праву и међусобном разумевању, уважавању и подршци.
 


Opširnije...
75 година дипломатских односа Србије и Мексика

24. мај 2021. године

Данас обележавамо веома важан јубилеј - 75 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Мексика.
Србија и Мексико имају изванредне политичке односе чија је константа међусобно разумевање, подршка, срдачност, поштовање и пријатељство, са тенденцијом даљег јачања у свим сегментима. Две земље су повезана и међусобним подршкама у међународним форумима, као и заједничким радом на јачању мултилатерализма и основних принципа међународног права.
Решени смо да, и током година које су пред нама, наставимо да унапређујемо укупну билатералну сарадњу, на добробит наших народа који једни за друге гаје међусобне симпатије и поштовање.

Нека живи искрено пријатељство између Србије и Мексика!Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“

20. мај 2021. године

У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.

Том приликом, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је та услуга један од показатеља доброг развоја наше државе, која, како је истакао, постаје магнет за озбиљне стране компаније, које доводе велики број радника из других земаља да би радили у Србији.

„Да не будем претенциозан, него потпуно реалан, ова услуга представља прекретницу у функционисању нашег система. Е- Конзулат и дигитализација поступка издавања радних виза за стране држављане који желе да раде у Србији, јесте прва електронска услуга МСП-а, а могу да вам обећам да то јесте прва, али никако и последња е-услуга”, нагласио је Селаковић.


Opširnije...
Отворена Библиотека у Амбасади Србије у Мексику

19. мај 2021.

Обавештавамо да је данас званично отпочела са радом Библиотека у Амбасади Републике Србије у Мексико Ситију. Књижни фонд Библиотекe у овом тренутку броји 144 наслова, пре свега на српском језику, али и пар десетина дела српске књижевности на шпанском и енглеском језику.

Књиге које у овом тренутку чине књижни фонд Амбасаде дониране су од стране угледних српских културних институција, потом запослених у Амбасади, као и наших држављана који живе и раде у Мексику.

Ажурирани списак књига ће у сваком тренутку бити доступан на сајту Амбасаде Републике Србије у Мексику.
 

Видео поруку амбасадорке Т.Цонић можете погледати на следећем линку:

https://twitter.com/SRBinMexico/status/1395066701897773057Јачање сарадње између Србије и Панаме

10. мај 2021.

Амбасадор Татјана Цонић презентовала је данас, путем видео конференције, копије акредитивних писама заменици министра за иностране послове Панаме Дајри Карисо Кастиљеро (Dayra Carrizo Castillero).

Током срдачног разговора, саговорнице су се изразиле обострану спремност за даље јачање билатералне сарадње у свим областима од обостраног интереса, а посебно на пољу интензивирања политичког дијалога и економске сарадње.

Предаји копија акредитивних писама присуствовали су шеф Протокола панамског МИП-а Диомедес Карлес, заменица шефа Протокола Сиомара Перез и генерална директорка за спољну политику Исбет Куиел.
 Vakcinacija državljana Srbije iz dijaspore 15. maja u Beogradu

Program za povezivanje za srpskom dijasporom "Tačka povratka", uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije, obezbedio je poseban termin za vakcinaciju srpskih državljana iz dijaspore.
Državljani Srbije koji žive u inostranstvu moći će da se vakcinišu 15. maja u Beogradu, a prijave za imunizaciju dostupne su na sajtu udruženja Tačka povratka https://tackapovratka.rs/poziv-za-vakcinaciju-dijaspore.

Prijave su otvorene do petka, 30. aprila u 23.59 časova i svako ko se prijavi dobiće potvrdu o terminu vakcinacije kao i o tačnom vremenu kada treba da se pojavi na Beogradskom sajmu.

Državljani Srbije iz dijaspore moći će da biraju između vakcina „Fajzer”, „Sinofarm” i „Sputnjik Ve”, dok će drugu dozu primiti na Beogradskom sajmu 5. juna.

Poziv se odnosi isključivo na državljane Srbije koji žive u inostranstvu.Објављивање превода српске поезије у Мексику

26. април 2021. године

Амбасадор Татјана Цонић обавила је данас разговор са Жанет Лозано, директорком и оснивачем угледне мексичке издавачке куће „Vaso Roto“. Саговорници смо изразили признање на изванредном издању антологије поезије Васка Попе „Cansancio Ajeno”, које је „Vaso Roto” објавио 2012. године, у преводу Дубравке Сужњевић.  

Саговорнице су се сагласиле да српска поезија итекако заслужује да буде присутнија код мексичких љубитеља књижевности, изразивши наду да ће пројеката, као што је био превод поезије Васка Попе, у будућности бити све више.Успостављање сарадње у области спорта

21. април 2021.

Амбасадор Татјана Цонић се 21. априла 2021. године сусрела са Ана Габријелом Геваром, директорком Националне комисије за физичку културу и спорт (Comisión Nacional de Cultura Física y Deporte – CONADE), са којом је разменила мишљења о могућностима развоја сарадње у области спорта између наше две земље.

У разговору су размотрене могућности за размену стручњака, сарадњу у области спортске медицине, припреме спортиста, коришћење спортских инсталација у Србији, између осталог. Размењене су такође информације о успесима нашег врхунског спорта, као и припремама тимова за Олимпијске игре у Токију ове године, у комплексним усолвима пандемије Ковида-19.Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ

21. април 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.

Током разговора, председник Вучић и Јан Кејс Мартејн посебно су се осврнули на мере подстицаја и усвојена три пакета мера за помоћ привреди и грађанима, којима је очувана макроекономска стабилност и чак постигнута већа стопа запослености. Мартејн је поздравио одговорну економску политику Србије и успешно управљање кризом током пандемије.

„Србија је остварила један од најбољих резултата у прошлој години упркос изазовима пандемије“, изјавио је Мартејн, посебно истакавши да је Србија била једна од ретких земаља којој ММФ није кориговао почетну пројекцију стопе раста од 5% коју је дао прошле године.


 


Opširnije...
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу

20. април 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.

Председник Вучић је захвалио др Клугеу на личном ангажовању и подршци током актуелне пандемије, посебно на техничкој помоћи и експертизи. Овом приликом упознао је званичника СЗО са резултатима имунизације у Србији и плановима како да се вакцина обезбеди свим грађанима који буду желели да је приме.
 


Opširnije...
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији

19. април 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.

Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације.

Она је обавестила директора СЗО за Европу о току имунизације грађана у Србији, изразивши уверење да ћемо, захваљујући великом броју вакцинисаних, успети да створимо колективни имунитет и вратимо се у нормалне токове живота.


Opširnije...
Могућности за сарадњу у области унапређења пшенице и кукуруза

16. април 2021. године

Поводом интереса Института за ратарство и повртарство из Новог Сада да интензивира сарадњу са Међународним центром за унапређење пшенице и кукуруза CIMMYT, чије седиште је у Тескоку, Држава Мексико, амб. Татјана Цонић је 16. априла 2021. године одржала виртуелни састанак са Брамом Говертсом, замеником генералног директора за истраживање и директором за глобални стратешки развој тог Центра.
Током срдачног и пријатељском разговора, размотрени су модалитети унапређења сарадње новосадског Института за ратарство и повртарство са CIMMYT-ом, посебно имајући у виду значај који научна истраживања на пољу пољопривреде имају у актуелном тренутку, када се читав свет бори са тешким економским и санитарним последицама пандемије Ковида-19.Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу

13. април 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид. 

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.

„Јасно је да је жртава било на свим странама у сукобу, као и да наша страна располаже доказима о бројним српским жртвама. Али предуслов за остваривање заштите права које има свака појединачна жртва јесте рационалан и аргументован приступ“, казао је Селаковић, одговарајући на клевете представнице Приштине.


Opširnije...
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи

 

13. април 2021. године


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.

Министар је подсетио и да је садашњи председник владе привремених институција самоуправе у Приштини више пута претио уједињењем самопроглашеног Косова и Албаније, као и да му је дијалог са Београдом ниско на листи приоритета.


Opširnije...
Амбасадор Татјана Цонић предала акредитивна писма председнику Костарике Карлосу Алвараду Кесади

9. април 2021.

Амбасадор Србије Татјана Цонић, која нерезиденцијално покрива Костарику,  предала је данас акредитивна писма председнику те земље Карлосу Алвараду Кесади, током виртуелне конференције организоване из Амбасаде Костарике у Мексико Ситију.
У срдачном разговору, амб. Т. Цонић је пренела председнику Алварадо Кесади поздраве председника Србије Александра Вучића и целе српске владе, као и спремност за јачање билатераних односа на свим нивоима.
Обострано је изражен интерес за јачање политичког дијалога, као и сарадње у областима од заједничког интереса, међу којима посебно на пољу економије, културе и заштите животне средине. Председник Костарике је пожелео успешан рад новом амбасадору Србије, истакавши пуну спремност за јачање сарадње између наше две земље у свим областима од обостраног интереса.Изванредна сарадња дипломатских академија Србије и Мексика

08. април 2021.

У оквиру обележавања 75. годишњице успостављања дипломатских односа између Србије и Мексика, 8. априла 2021. одржана је видео конференција о дипломатском образовању између Дипломатске академије Министарства спољних послова Србије и мексичког института „Матијас Ромеро“ која, уједно, представља почетак имплементације Меморандума о разумевању између две земље, потписан у јуну прошле године у Београду.
На конференцији су учествовали бивши МИП Владислав Јовановић, начелник ДА Мирјана Милосављевић, координатор за међународну сарадњу Зорица Повреновић и амбасадор Татјана Цонић, а са мексичке стране ГД Института „Матијас Ромеро“ Алехандро Алдај Гонсалес, директор ДА Сехио Естрада Рохас, директор за академску сарадњу и менаџмент, Валериа Родригес Мора, директор за међународну и међуинституционалну сарадњу и Карлос Феликс Корона, амбасадор Мексика у Србији.
Саговорници су током срдачног сусрета разменили драгоцене информације о начину рада две дипломатско-академске институције, као и о наставним методама у процесу прилагођавања дипломатског образовања ради припреме дипломатског кадра да се суочи са савременим изазовима. Разговарано је о значају дигиталне дипломатије, имплементацији Агенде УН за одрживи развој 2030, као и о регионалној и мултилатералној сарадњи.

 Виртуелни скуп о холокаусту и Праведнима међу народима

06. април 2021.

У организацији амбасада Пољске и Израела, заједно са Јад Вашемом и израелском организацијом Зикарон БаСалон, дана 6. априла 2021. године је организован виртуелни сусрет посвећен холокаусту, уз учешће амбасадора Чешке Републике, Шведске, Мађарске, Словачке, Грчке, Холандије, Француске, Чилеа, Украјине и Србије, почасног конзула Литваније, као и потомака Јевреја спашених од стране Праведних међу народима у Другом светском рату.

У свом обраћању скупу, амб. Татјана Цонић се осврнула на чињеницу да је Србија прва земља у свету која је јавно прихватила и подржала Балфурову декларацију, 27. децембра 1917. године, а да су током Другог светског рата Срби и Јевреји делили судбину и ужасе рата, посебно у концентрационим логорима од којих је, ван сваке сумње, најјезивији био Јасеновац у Хрватској.

Србија је дала 139 Праведних међу народима - хероја који су, не страхујући за свој сопствени живот, спасавали животе Јевреја осуђених на потпуно уништење.

Наша земља је посвећена неговању културе сећања на холокауст, пре свега кроз развој образовних програма на ту тему, на свим нивоима, али и преко сарадње са IHRA, чији је члан, као и са осталим јеврејским организацијама које за свој циљ имају очување сећања на холокауст.

На крају, амб. Т. Цонић је искористила прилику да обавести саговорнике да управо на дан одржавања овог скупа, 06. априла, Србија обележава тужну 80. годишњицу од бесомучног бомбрадовања Београда од стране нацистичке Немачке на овај дан 1941. године. Подсетила је на страдања Београда, а посебно уништење Народне библиотеке, као покушаја да се избрише историја и колективно сећање Срба, што није успело тада, нити ће икада успети.Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Сједињених Држава Мексика

07. април 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Сједињених Држава Мексика Карлоса Феликса и пожелео му добродошлицу и успешан рад у нашој земљи, који почиње у години када обележавамо 75. годишњицу успостављања дипломатских односа наших двеју земаља.
Председник Вучић је изразио уверење да ће амбасадор Феликс својим дипломатским умећем, уз помоћ наше стране, дати значајан допринос развоју свестраних веза између Србије и Мексика.
Aмбасадоp Феликс изразио је посебно задовољство због тога што ће овај дипломатски мандат провести у Београду, у којем је већ службовао.
Председник Вучић и амбасадор Феликс су констатовали да су односи Србије и Мексика пријатељски и засновани на међусобном разумевању и подршци, али да је неопходно интензивирати политички дијалог и снажити економску и сваку другу сарадњу.
 

Извор: www.predsednik.rs
Фото: ДимитријеГолл


Opširnije...
Чланак “Vacunacion Covid, el ejemplo serbio” у дневном листу „El Sol de Mexico”

05. април 2021.

Mексички дневник „El Sol de México” објавио је 3. априла 2021. године чланак амб. Татјане Цонић под насловом „Vacunación Covid, el ejemplo serbio” („Вакцинација против Ковида - српски пример“).

У чланку се наводи да једна од држава која у процесу вакцинације грађана против Ковида-19 има највише успеха у свету, је управо Република Србија, заступајући став да вакцинација становништва није политичко, већ искључиво хуманитарно питање, где се у средиште интересовања ставља заштита живота сваког грађанина.

Србија на располагању у овом тренутку има четири различите вакцине, од којих грађани, у потпуно дигитализованом и ефикасном поступку, могу изабрати ону којом желе да се вакцинишу.  
 


Opširnije...
Билатерална сарадња Србије и Хондураса

26. март 2021.

Амбасадор Србије у Мексику Татјана Цонић сусрела се 26. марта 2021. године са подсекретаром за спољне послове у Министарству иностраних послова Хондураса амбасадором Хосе Исаиасом Бараона Херером, након што је 17. марта ове године предала копије акредитивних писама шефу Протокола Луис Карлосу Ћеверији Рејесу.

Током срдачног разговора, коме су присуствовали и шефови генералних дирекција за спољну и мултилатералну политику, као и амнбасадор Хондураса у Мексику Симон Јерес, размењена су мишљења о модалитетима унапређења свеукупне билатералне сарадње између две земље, као и јачања политичког дијалога у наредном периоду.У посети издавачкој кући “Sexto Piso”

26. март 2021.

Амбасадор Татјана Цонић и саветник Ирена Ковачевић Кузмановић посетиле су 26. марта 2021. године реномирану издавачку кућу „Sexto Piso” у Мексико Ситију, која се већ годинама бави превођењем дела српске књижевности на шпански језик.

До овог тренутка, поменута издавачка кућа је, у сарадњи са сјајним српским преводиоцем Дубравком Сужњевић, између осталих објавила наслове као што су: „Ситничарница код срећне руке“, “Атлас описан небом“, „Опсада цркве Светог Спаса“, „Разлике“, „Испод таванице која се љуспа“ Горана Петровића, потом „Уникат“, „Седам смртних грехова“, „Друго тело“ Милорада Павића, „Знакови поред пута“ Иве Андрића, „Уста пуна земље“ Бранимира Шћепановића, „Живот је округла лопта“ Владимира Димитријевића, и друге.

Последње капитално дело чији превод са српског на шпански језик је ова издавачка кућа објавила у Мексику 2019. године је „Дервиш и смрт“ Меше Селимовића, такође у сарадњи са Дубравком Сужњевић.Сусрет посланичких група пријатељства Србије и Мексика

25. март 2021.

Виртуелни састанак између председнице Посланичке групе пријатељства са Мексиком у Народној скупштини   Републике Србије Ане Караџић и председнице Посланичке групе пријатељства у Посланичком дому Мексика Мирте Виљавасо Амаја, одржан је данас, уз присуство посланика у српској скупштини Тијане Давидовац и Бојана Торбице, те амбасадора Мексика у Србији Карлоса Феликса Короне и амбасадора Србије у Мексику Татјане Цонић.

Током срдачног и пријатељског разговора, обострано је потврђена спремност за даље јачање парламентарне сарадње, као важног сегмента укупних билатералних односа наше две земље. Такође, изражена је спремност за размену посета чланова посланичких група пријатеља у наредном периоду, те реализација контаката у оквиру парламентарних мултилатералних форума.


Opširnije...
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

24. март 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.

Једно дете дневно и мало више од тога. То је она нajтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице, никакав  грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду, без права на живот.

Нико никада није одговарао за овај злочин, злочин већи од злочина. Нико за 2500 убијених цивила, али и војника и полицајаца који су криви само зато што су чували, штитили себе и своја огњишта. Нико никада није одговарао за више од 6000 рањених.

Објаснити то, ни данас, 22 године после агресије, није могуће, не постоји, и поред свег труда, универзално оправдање, нема разлога, нема смисла, а остала су само, као вечни грех, имена.

Извор:www.predsednik.rs
Фото:www.predsednik.rs


Opširnije...
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији

 

17. март 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.

„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.
 
„Србија данас више није слаба, нити земља губитника, не прети, али и не заборавља, спремна је на разговоре, али не и понижење. Србија, баш као и сви други има право да брине о свом народу, његовој сигурности и добробити. Право на живот је основно људско право и ми ћемо га увек бранити“, рекао је председник Вучић.

Фото: Димитрије Гол

 


Opširnije...
Predaja kopije akreditivnih pisama amb. Tatjane Conić u MIP Hondurasa

17. mart 2021.

Ambasador Tatjana Conić predala je danas šefu Protokola u Ministarstvu inostranih poslova Republike Honduras g-dinu Luis Karlosu Ćavariji Rejesu kopije akreditivnih pisama koja je akredituju kao izvarednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u toj zemlji, nerezidentno iz Meksika.

U srdačnom razgovoru, izražena je obostrana spremnost za jačanje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa. Posebno je istaknut interes za intenziviranje ekonomske saradnje i razmene iskustava u oblasti zdravstva, imajući u vidu tešku situaciju izazvanu pandemijom Kovida-19 u kojoj se svi nalazimo.

U očekivanju organizacije predaje originala akreditivnih pisama predsedniku Huan Orlandu Ernandes Alvaradu, činom predaje kopije pisama ambasadoru Tatjani Conić su omogućene diplomatske aktivnosti na radnim nivoima u institucijama Hondurasa, što će svakako biti jedan od prioriteta rada Ambasade Srbije u Meksiku u narednom periodu.
 Republika Srbija u Mesecu Frankofonije

17. mart 2021. godine

Republika Srbija, kao pridružena članica Frankofonije, zajedno sa celom frankofonom zajednicom u svetu obeležava "Mesec Frankofonije". Za sve ljubitelje srpske kulture i francuskog jezika Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je priredilo bogat program, a Ambasada Republike Srbije u Meksiku vas poziva da otkrijete raznolikost i bogatstvo srpske kulture na francuskom jeziku.

http://communications.rs/francophonie/requiem.html


Opširnije...
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије

08. март 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.

„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавањукриминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.

Министар Селаковић истакао је да је Србија као циљ поставила сузбијање високотехнолошког криминала, трговине људима, тероризма и илегалне миграције у „Другој националној процени претњи од тешког и организованог криминала“ из 2019. године.

Детаљније: https://www.youtube.com/watch?v=IFcsVSnZorw


Opširnije...
Одржан први састанак Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније

Београд,26. фебруар 2021. године

У Министарству спољних послова Републике Србије данас је одржан први састанак интерресорне Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније, чији је председник министар спољних послова Никола Селаковић.

Одлука о образовању Радне групе је усвојена на седници Владе Републике Србије, 18. фебруара 2021. године, а циљ њеног оснивања је одређивање циљева Србије у оквиру сарадње са Међународном организацијом Франкофоније, као и њихово ефикасно и орочено испуњавање.

 


Opširnije...
Споразум о културној сарадњи с Мексиком

Одбор за спољне послове Народне скупштине Републике Србије одобрио је 18. фебруара Предлог закона о потврђивању Споразума о просветној, културној и спортској сарадњи између Владе Србије и Владе Сједињених Мексичких Држава.

По окончању поступка ратификације како у Народној скупштини Србије, тако и на мексичкој страни, овај Споразум ће представљати нови правни оквир за реализацију билатералне сарадње на савремен начин, уз уважавање обостраних интереса, реалних потенцијала и актуелних тенденција у области просвете, културе и спорта.

На основу Споразума биће омогућено закључивање периодичних програма сарадње који би допринели конкретизацији сарадње на пољу образовања, културе и спорта и самим тим би омогућили даље унапређивање укупних билатералних односа двеју земаља у тим областима.

Извор: Танјуг
 Ауторски чланак амбасадора Татјане Цонић: "Србија и Мексико за следећих 75"

19. фебруар 2021.

У угледном мексичком часопису "Contrareplica" 19. фебруара 2021. године је објављен ауторски чланак амбасадора Татјане Цонић, под насловом "Србија и Мексико - за следећих 75". 

Повод за објављивање чланка је чињеница да наше две земље ове године обележавају важан јубилеј - 75 година од успостављања дипломатских односа. Током свих тих година, као и данас, билатерални односи наше две земље су обележени пријатељством, међусобним разумевањем и подршком.

Република Србија остаје посвећена даљем јачању свеукупне билатералне сарадње са пријатељским Мексиком, као и даљем приближавању култура два народа, што је свакако залог за нашу заједничку будућност.

Чланак на шпанском језику можете погледати овде.   

 


Opširnije...
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

18. фебруар 2021. године

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високо преосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.

 


Opširnije...
Ambasador Tatjana Conić o bilateralnim odnosima sa Meksikom

18. februar 2021.

Ambasador Republike Srbije u Meksiku Tatjana Conić dala je 18. februara 2021. godine intervjue uglednom meksičkom novinaru Federiku La Montu, za jutarnji program vrlo gledanog kanala TV Once, kao i za radio ABC.


Teme intervjua bile su najpre bilateralni odnosi između Srbije i Mekiska, posebno u kontekstu obeležavanja 75-godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa, potom spoljna politika Srbije, kao i uspesi naše zemlje na ekonomskom planu i u borbi protiv Kovida-19.

https://twitter.com/SRBinMexico/status/136256686089019801615. februar - Dan državnosti Republike Srbije

Srećan nam Dan državnosti Republike Srbije!

Feliz Día Nacional de la República de Serbia!

Video poruku koju je, tim povodom, pripremilo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije možete pogledati ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=Jh6idN_HKsQ&ab_channel=MFAoftheRepublicofSerbiaВучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана

Београд, 7. фебруар 2021

Председник Републике и врховни командант Војске Србијe Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увекс премна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.

Председник је рекао да ће пре ставити „главу на пањ“, него да потпише било какав папир са признањем и подсетио да је то већ једном одбио у Вашингтону, где су постојале две верзије споразума.


Opširnije...
Селаковић и Гујон честитали Савиндан

26.1.2021.

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.

У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота.

Видео честитку можете преузети овде.


Opširnije...
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije

26. januar 2021.

Spoljnopolitičke pozicije Srbije se razumljivo prilagođavaju novonastalim okolnostima na međunarodnom planu, međutim naši spoljnopolitički prioriteti su već duže vreme nepromenjeni. Prvi i najvažniji interes nam je očuvanje dobrosusedskih odnosa i stabilnosti i mira u region, i sa tim u vezi iznalaženje mirnog i pravednog rešenja za problem na Kosovu i Metohiji, kaže u intervjuu za “Politiku” ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Naš trajni interes je punopravno članstvo u Evropskoj uniji, jer to je tip društva kojem težimo. Na bilateralnom planu, naš cilj je učvršćivanje veza sa tradicionalnim prijateljima, sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, kao i gradnja partnerskih odnosa sa SAD. Jedan od najvažnijih zadataka naše spoljne politike je i unapređenje položaja i zaštite prava i identiteta našeg naroda u region, kao i pružanje raznih vidova podrške Srbima u dijaspori. Sve su to veoma važni i vrlo česti komplementarni ciljevi, ističe Nikola Selaković.

 


Opširnije...
Republika Nikaragva odlikovala bivšeg ambasadora Srbije Gorana Mešića

22. januar 2021.

Na virtuelnoj ceremoniji održanoj 22. januara 2021. godine, ministar inostranih poslova Republike Nikaragve Denis Monkada Kolindres uručio je gospodinu Goranu Mešiću, bivšem ambasadoru Republike Srbije u Meksiku, nerezidentno u Nikaragvi, odlikovanje „Hose de Markoleta“ u stepenu Velikog krsta koji mu je Vlada te zemlje dodelila za zasluge na polju unapređenja bilateralnih odnosa između dve zemlje.

U obrazloženju Odluke o dodeli odlikovanja, navodi se da je zahvaljujući diplomatskom radu amb. Gorana Mešića tokom proteklih godina organizovano nekoliko bilateralnih poseta i radnih susreta između predstavnika vlada dve zemlje, dok su potpisani značajni sporazumi među kojima se izdvajaju Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, kao i Memorandum o saradnji između dva ministarstva spoljnih poslova.


Opširnije...
Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevodjenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021.

21. januar 2021.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativcnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini, koji će biti otvoren od 19. januara do 9. marta 2021. godine.

Tekst konkursa i prateći prijavni obrasci se nalaze na internet strani Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije www.kultura.gov.rs.

Pravo učešća na konkursu imaju ustanove, umetnička i druga udruženja i organizacije, a koja su registrovana u Repbulici Srbiji i izvan teritorije Republike Srbije, odnosno profesionalni strani izdavači registrovani isključivo ili pretežno za izdavačku delatnost, van Republike Srbije.

Pozivaju se i ohrabruju svi zainteresovani da se prijave na ovaj konkurs Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.Saradnja Narodne banke Srbije i Banke Meksika

Ambasador Republike Srbije u Meksiku Tatjana Conić održala je danas kurtoazni virtuelni sastanak sa guvernerom Banke Meksika gospodinom Alehandrom Dias de Leonom. Tom prilikom je konstatovan obostrani interes za uspostavljenje bilateralne saradnje u ovoj oblasti, na dobrobit obe države i naroda.

Srpska ambasadorka je u razgovoru prenela pozdrave guvernerke Narodne banke Srbije dr Jorgovanke Tabaković, kao i želju da se dve nacionalne bankarske institucije u narednom periodu približe i započnu obostrano korisnu saradnju.

Alehandro Dias de Leon, zahvaljujući na izraženom interesu, potvrdio je spremnost meksičke steane za saradnju između naše dve zemlje koje imaju mnogo sličnosti i dele poglede na ključna pitanja iz ove oblasti.

Zajednički je konstatovana potreba sveukupnog jačanja saradnje na ekonomskom i finansijskom planu, posebno imaući u vidu tešku situaciju u kojoj se svet danas nalazi usled pandemije Kovida-19.Вучић: Србија по расту прва у Европи

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала раст од минус 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.

Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто. Такође, председник је нагласио да су у нашој земљи грађене и обновљене болнице, те да су две болнице изграђене за само четири месеца.


Opširnije...
Susret sa srpskim državljanima u Kankunu

04.01.2021.

Protojerej Srpske pravoslavne parohije rodjenja Presvete Bogorodice eparhije zapadnoameriičke SPC Blaško Paraklis služio je Svetu liturgiju u Kankunu, u nedelju, 3. januara 2021. godine.

Liturgiji je prisustvovala Irena Kovačević Kuzmanović, savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Meksiku, koja se tom prilikom susrela sa predstavnicima srpske dijaspore.

 Svaki Srbin u dijaspori je potencijalni lobista

03. januar 2021.

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala na pravi način i zato je potreban drugačiji pristup pitanju - kako da ojačamo našu dijasporu i iskoristimo dobru volju ljudi koji su potencijalni lobisti za interese Srbije i srpskog naroda, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

„Kada pričamo o Srbima u dijaspori, i posebno u regionu, to je jedna prilično zaparložena poljana, na kojoj je potrebno raditi mnogo i u kojoj ne može mnogo toga odjednom učinjenog i da se vidi", konstatuje Selaković u intervjuu za Tanjug.

On ističe da i imenovanje direktora Uprave za saradnju sa Srbima u dijaspori i regionu prvi put posle gotovo sedam godina otkako je uprava formirana u okviru Ministarstva spoljnih poslova, govori da je to jedan od prioriteta delovanja ministarstva na čijem je čelu.

 


Opširnije...
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

 

02. januar 2021.

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.

Шеф српске дипломатије подсећа да је у једном броју представништава већ истекао четворогодишњи мандат амбасадорима и генералним конзулима, тако да ће се ући и у поступак именовања нових, након њиховог опозива.

 


Opširnije...
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti

29. decembar 2020.

Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard, najvažniji su za Srbiju u 2021. godini, istakao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, uveren da ostvarenje tog ambicioznog i nimalo lakog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom sa Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za gradjane.

Predsednik je poručio da je Srbija zacrtala velike i ambiciozne ciljeve za narednu godinu, uprkos teškim i složenim medjunarodnim i regionalnim prilikama, te da će nastojati da u potpusnoti sačuva mir i stabilnost u regionu i zemlji, uz očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa.

„Srbija ostaje na kursu pobedničke politike - politike stabilnosti“, rekao je predsednik Vučić i naglasio na naša zemlja ostaje na putu evropskih integracija i da će brižljivo čuvati prijateljstvo sa Rusojom i Kinom, kao i da će graditi prijateljstvo sa SAD. Prema rečima predsednika, Srbija nastavlja sa pobedničkom politikom, u kojoj je ona na prvom mestu, odnosno politikom zbog koje će naša zemlja i u naredne dve godine biti u prve tri zemlje u Evropi po stopi rasta.

 


Opširnije...
Inaugurisan Medjunarodni sajam prijateljskih kultura - FICA VIRTUAL 2020

U Meksiko Sitiju je 18. decembra 2020. godine inaugurisan Medjunarodni sajam prijateljskih kultura, koji se po prvi put održava virtuelno, preko internet platforme FICA VIRTUAL 2020. Na ovogodišnjem Sajmu, koji inače svake godine poseti više miliona ljudi, učestuje 45 ambasada zemalja akreditovanih u meksiku, među kojima i Republika Srbija.

Sadržaj kulturne prezentacije naše zemlje, koji je sačinjen u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije, može se pogledati na zvaničnom sajtu Sajma, klikom ovde.

 Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu

Beograd, 24. decembar 2020. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas prvu vakcinu protiv koronavirusa kompanije "Fajzer" na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".  

Brnabić, koja je prva evropska premijerka koja je primila vakcinu, istakla je da je danas možda prvi dan od 6. marta da imamo razlog za osmeh jer se obeležava početak kraja pandemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.

Kao premijerka i neko ko vodi Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, osećala sam obavezu da prva primim vakcinu kako bih pokazala da verujemo u nju, ali i u naše institucije - Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije i stručna lica koja su danonoćno radila na proveri vakcine, rekla je ona.


Opširnije...
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

 

Beograd, 23. decembar 2020.

Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo u zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji.

Smatramo da katastrofično intonirani tekstovi, zasnovani na nedovoljno istraženim činjenicama, o jednoj temi koja se najdirektnije tiče velikog broja državljana Republike Srbije u inostranstvu, bezrazložno stvaraju zabrinutost kod dela naših državljana, što se može zaključiti i po povećanom broju njihovih upita upućenih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.

Apelujemo na rezidente Srbije koji se privremeno nalaze u inostranstvu da se ne obaziru na netačne senzacionalistički intonirane tekstove na ovu temu, jer se, kada je reč o procedurama oporezivanja te kategorije naših državljana, ništa suštinski neće promeniti u odnosu na dosadašnju praksu. 

U nadi da se iza neodgovornih i netačnih medijskih napisa o ovoj temi ne krije zla namera, već nerazumevanje, naglašavamo da Srbija čini i da će nastaviti da čini sve kako bi na svaki način pomogla svojoj dijaspori. 

 

 

 NAGRADA ZA MAJU NOVAKOVIĆ NA MEĐUNARODNOM FILMSKOM FESTIVALU ICARO, GVATEMALA

Na XXIII međunarodnom filmskom festivalu Icaro, koji je održan od 5. do 12. decembra ove godine u Gvatemali, prvu nagradu u konkurenciji za najbolji međunarodni dokumentarni kratki film je osvojila srpska rediteljka Maja Novaković sa svojim filmom „A sad se spušta veče“!

Maja Novaković je istraživač u Centru za muzeologiju i heritologiju Filozofkog fakulteta u Beogradu i radi kao istraživač-saradnik na Institutu za matematiku SANU. „A sad se spušta veče“ je njen prvi film.
 NOVI SAD I TOLUKA, BRATIMLJENI GRADOVI

11. decembar 2020.

Na osnovu Sporazuma o uspostavljanju bratske saradnje, Novi Sad i Toluka još od 2015. godine razvijaju uspešnu saradnju u svim oblastima od obostranog interesa.

U cilju daljeg unapredjenja saradnje, ambasador Tatjana Conić je, 11. decembra 2020. godine, posetila Toluku, prestonicu Države Meksiko, gde je imala vrlo srdačne susrete sa gradonačelnikom Huan Rodolfom Sanćes Gomesom, rektorom Autonomnog univerziteta Države Meksiko prof. dr Alfredom Barerom Bakom, generalnim direktorom za ekonomski razvoj Giljermom Sanćes Varnkeom, direktorkom za kulturu Sesilijom Portiljom Lurs, direktorkom za turizam Melanijom Tores Kampuzano i šefom Odeljenja za međunarodnu saradnju grada Erikom Ernandez Ćamoro.


Opširnije...
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA

10. decembar 2020.

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava još jednom privrženost tekovinama i vrednostima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je usvojena na današnji dan 1948. godine.

Načela iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima predstavljala su temelj za izgradnju međunarodnog prava u ovoj oblasti, kao i međunarodnog sistema promocije i zaštite ljudskih prava, kao jedinstvene civilizacijske tekovine savremenog doba. Naša obaveza danas jeste očuvanje i jačanje međunarodnog sistema za poštovanje ljudskih prava, razvoj, standard ljudskih prava, kontrola nad ispunjavanjem preuzetih obaveza, kao i nastavak saradnje sa međunarodnim i regionalnim institucijama na zaštiti ljudskih prava.

Srbija je u punoj meri posvećena univerzalnim vrednostima ljudskih prava i sprovođenju u praksi međunarodnih pravnih instrumenata o ljudskim pravima. Naša kontinuirana saradnja sa instrumentima Saveta za ljudska prava u okviru Ujedinjenih nacija, kao i sa Savetom Evrope i mehanizmima ljudske dimenzije OEBS-a, predstavlja važan deo  aktivnosti svih državnih organa i ilustruje našu doslednu opredeljenost za ispunjavanje međunarodnih standarda ljudskih prava.

Međunarodni dan ljudskih prava je povod da se još jednom ukaže na obespravljenost srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i ponovi poziv međunarodnoj zajednici da omogući poštovanje garantovanih međunarodnih normi ljudskih prava i doprinese stvaranju uslova za povratak intereno raseljenih lica, kao i vraćanje njihove uzurpirane imovine.


 DESETA KONFERENCIJA NOVINARA I MEDIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU

Obaveštavamo da će, 29. decembra 2020. godine,  Udruženje novinara Srbije (UNS) uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije, organizovati Desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu, koja će, zbog epidemiološke situacije, biti održana preko ZOOM Aplikacije.


Tema Konferencije će biti rad medija, organizacija i rad udruženja Srba iz regiona i dijaspore tokom pandemije izazvane virusom Kovid-19, te da li je i na koji način pandemija uticala na kvalitet rada i ekonomsku održivost medijske delatnosti Srba u dijaspori i regionu. Takođe, tokom Konferencije će biti predstavljen UNS-ov sajt www.umrezavanje.rs sa idejom da predstavlja platformu za umrežavanje medija i organizacija Srba iz regiona i dijaspore sa matičnom državom.


Pozivamo medije i organizacije Srba u regionu i dijaspore da, do 17. decembra 2020. godine,  predlože predstavnike zainteresovane za učešće na ovoj Konferenciji. Prijave se mogu poslati na elektronsku adresu ana.petronijevic@uns.rs.

 PREMINUO PATRIJARH SRPSKI IRINEJ

Sa najiskrenijim žaljenjem obaveštavamo da je Njegova svetost, Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Irinej preminuo danas u Beogradu, u svojoj 91. godini, od posledica Kovida-19.


Srpski narod je duboko ožalošćen nenadoknadivim gubitkom svog velikog i voljenog patrijarha.


Ovim povodom, Ambasada Republike Srbije je otvorila elektronsku knjigu žalosti, te se poruke saučešća mogu upućivati od 20. do 22. novembra na mejl embajadaserbia@alestra.net.mx.

 Projekcija srpskog filma na 68. Međunarodnom festivalu u Meksiku

U Nacionalnoj kinoteci Meksika će se, od 13. do 30. novembra 2020. godine, održati 68. Međunarodni filmski festival, u okviru koga će biti prikazano 14 filmova.

Između ostalih, biće prikazan i srpski film "Šavovi" reditelja Miroslava Terzića.

Karte se mogu nabaviti na zvaničnoj web stranici Nacionalne kinoteke (www.cinetecanacional.net) koja će biti otvorena za javnost za maksimalno 30% kapaciteta i uz poštovanje sanitarnih mera za zaštitu zdravlja posetilaca. 

 Dan primirja u Prvom Svetskom ratu, 11. novembar

Dan primirja u Prvom svetskom ratu se obeležava svakog 11. novembra, u znak sećanja na dan kada je, 1918. godine, potpisano primirje kojim je okoncan ovaj cetvorogodisnji svetski konflikt koji je odneo milione zivota. Konačni mirovni sporazum zaključen je u Versaju 28. juna 1919. godine.  Svakog 11. novembra Srbija se sa pijetetom i ponosom seca predaka koji su junački stradali u borbama za odbranu i oslobođenje domovine.


Opširnije...
MOLITVA ZA VLADIKU AMFILOHIJA U MANASTIRU SVETE TROJICE U MEKSIKO SITIJU

Povodom smrti arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, u ruskom manastiru Svete trojice u Meksiko Sitiju, u nedelju 1. novembra 2020. godine, održana je liturgija, uz prisustvo nekolicine građana Srbije koji žive i rade u Meksiku i predstavnika Ambasade Republike Srbije.  

 


Opširnije...
Sastanak ambasadora R. Srbije Tatjane Conić sa Martom Delgado Perlato, pomoćnicom ministra za multilateralnu saradnju i ljudska prava u meksičkom MIP

Ambasador Tatjana Conić je, 13. oktobra, posetila pomoćnicu ministra za multilateralnu saradnju i ljudska prava Ministarstva inostranih poslova Meksika Martu Delgado Perlato. U srdačnom razgovoru, uz čestitke upućene Meksiku za izbor za nestalnu članicu SB UN, kao i za članicu Saveta za ljudska prava i ECOSOC, ambasador Tatjana Conić je izložila glavne prioritete spoljne politike Srbije u multilateralnim okvirima. Takođe je izrazila spremnost za dalje unapređenje saradnje između naše dve prijateljske zemlje u međunarodnim forumima, zasnovane na striktnom poštovanju osnovnih principa međunarodnog prava.

Zajednički je konstatovano da su bilateralni odnosi između Srbije i Meksika odlični i puni razumevanja, te da nas povezuje, između ostalog, zalaganje za multilaterizam i međunarodno pravo, kao i globalnu saradnju, koordinaciju i solidarnost, posebno u uslovima aktuelne krize izazvane pandemijom Kovid-19.AMBASADOR TATJANA CONIĆ U POSETI MEKSIČKOM INSTITUTU "MATIJAS ROMERO"

Ambasador Tatjana Conić posetila je 13. oktobra 2020. godine Institut "Matijas Romero", kojom prilikom se susrela sa direktorom te prestižne diplomatsko-akademske institucije Alehandrom Aldajem.

Tokom sastanka je obostrano potvrđen interes za dalji razvoj već postojeće odlične saradnje između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Instituta "Matijas Romero", posebno imajući u vidu nedavno potpisan Memorandum o razumevanju između ove dve institucije.Prednosti osnivanja i poslovanja kompanija u Srbiji

Informacije o R. Srbiji kao povoljnoj destinaciji za poslovanje i za investiranje u istraživanje i razvoj i nove tehnologije mogu se pronaći na sledećim internet adresama:

1. Brošura "Serbia - Emerging tech development hub"

https://innovations.serbiacreates.rs

2. Brošura "Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede"

https://inovacije.srbijastvara.rs

 

 AMBASADOR R. SRBIJE TATJANA CONIĆ PREDALA AKREDITIVNA PISMA PREDSEDNIKU SJEDINJENIH MEKSIČKIH DRŽAVA ANDRES MANUEL LOPEZ OBRADORU

29. septembar 2020.

Ambasador Tatjana Conić je predala akreditivna pisma predsedniku Sjedinjenih Meksičkih Država Andres Manuel Lopez Obradoru, 29. septembra 2020. godine, u Nacionalnoj palati.

Tokom svečane ceremonije predaje akreditivnih pisama, realizovan je razgovor ambasadora T. Conić i predsednika A. M. Lopez Obradora u kome su iznete pozitivne ocene o bilateralnoj saradnji i odnosima između dveju prijateljskih država.

Poseban akcenat je stavljen na dalji razvoj sveukupnih bilateralnih odnosa i produbljivanje saradnje, pre svega u oblasti ekonomije, prosvete, kulture, poljoprivrede i dr.

Razgovor je bio veoma sadržajan, srdačan i prijateljski.

 Obaveštenje o režimu ulaska u uslovima pandemije u zemljama centralne Amerike

Meksiko: Državljani Srbije mogu, uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja da uđu u Meksiko. Meksiko nije usvojio ograničenja ulaska stranaca u zemlju, ali se preduzimaju odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na korona virus.

Gvatemala: Gvatemala je zatvorila sve granice i zabranila ulazak stranaca. Po otvaranju granica, stranci koji žele da uđu u Gvatemalu će morati da prođu testiranje.

El Salvador: Ne dozvoljava se ulazak u zemlju stranim državljanima. Zabrana ne važi za državljane El Salvadora i diplomatsko osoblje, uz meru samoizolacije.

Kostarika: Granice Kostarike će biti zatvorene do, kako je najavljeno, 1. avgusta. Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kostariku, osim lica koja su napustila Kostariku pre 25. maja 2020. a imaju regulisan boravak. Obavezna je izolacija u trajanju od 14 dana. Navedeno važi za sve strane državljane.

Nikaragva: Državljani Srbije mogu da uđu u Nikaragvu. Neophodan je negativan rezultat testa, ne stariji od 72 sata pre ulaska u zemlju, a ako se dolazi iz Azije, Afrike i Okeanije, negativan rezultat testa ne stariji od 96 sati. Aerodromi su zatvoreni, izuzev za humanitarne letove.

Panama: Ulazak stranih državljana u Panamu je ograničen. Dozvoljen je samo licima sa regulisanim boravkom uz obavezan karantin u trajanju od 14 dana. Svi dolazni međunarodni letovi su obustavljeni najmanje do 21. avgusta.

Honduras: Državljani Srbije ne mogu da uđu u Honduras osim lica koja imaju regulisan boravak.  Navedeno važi za sve strane državljane. Aerodromi su zatvoreni izuzev za humanitarne letove.

 Premijera srpske serije "Senke nad Balkanom" u Latinskoj Americi

Obaveštavamo da će večeras, 15. juna, TV kanal "eurochannel" započeti premijerno emitovanje srpske serije "Senke nad Balkanom" za područje Latinske Amerike. Za više informacija možete pogledati OVDE.PONOVLJENI KONKURSI za sufinansiranje projekata

Obaveštavamo da su ponovljeni konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu.

Konkursi su otvoreni od 18. maja do 1. juna 2020. godine.

Sve informacije o konkursima i procedure prijavljivanja se mogu pronaći na linku:

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

Uvid u donete odluke možete izvršiti na sledećim linkovima:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf

 

 

 

 

 COVID-19 - VAZNO OBAVESTENJE PRILIKOM POVRATKA U R. SRBIJU IZ LA

Obaveštavamo građane R. Srbije koji se nalaze u Meksiku, Panami, Kostariki, Hondurasu, Nikaragvi, Gvatemali i Salvadoru, a koji planiraju povratak u R. Srbiju, da se obavezno jave ovoj ambasadi. Cilj ovoga je prevazilaženje eventualnih problema koji bi mogli nastati prilikom tranzita do krajnje destinacije (otkazivanje letova, nemogućnost ukrcavanja na avion, izdavanje potvrda, popunjavanje formulara i sl.). Takođe je vrlo bitno da se putnici stave na spisak kako bi kasnije dobili odobrenje za ulazak u RS.

Potrebno je dostaviti sledeće na mejl ambasade ( embajadaserbia@alestra.net.mx ):

1) Ime i Prezime

2) Godina života

3) Pol

4) JMBG

5) Broj putne isprave

6) Kontakt telefon

7) Zemlja i svrha boravka u inostranstvu

8) Prebivalište u R. Srbiji (grad, adresa)

Za više informacija tel: 55 20 05 24; 55 20 25 23 i 55 20 50 91Korona Virus: Preporuka državljanima Srbije u Inostranstvu


Opširnije...
Narodna banka Srbije - Finansijski vodič za povratnike - informisanje

Narodna banka Srbije je, u cilju ispunjavanja svojih Zakonom određenih ciljeva, izgradila Finansijski vodič za povratnike, kojim nastoji da unapredi informisanost naših građana koji žele da se vrate u R. Srbiju, sa aspekta deviznih propisa uz nastojanje da se stvore uslovi za njihov lakši povratak i bržu integraciju, kao i za raspolaganje njihovim novcem. Cilj ovih aktivnosti jeste da se na jednom mestu, jednostavno i sveobuhvatno, pruže informacije u vezi sa većinom pitanja iz oblasti deviznog poslovanja koje su značajne za povratak naših građana iz inostranstva, u skladu sa zakonom o deviznom poslovanju.

Finansijskom vodiču može se pristupiti putem sajta Narodne banke Srbije putem sledećeg linka:

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf

Verzija na engleskom jeziku:

https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike_e.pdf

 


Obeležavanje 5. avgusta - Dana Sećanja na pogrom Srba u Hrvatskoj

 

Ambasada R. Srbije u Meksiku je povodom Dana sećanja na 5. avgust 1995. g, organizovala parastos u ruskom manastiru "Svete Trojice" u Meksiko sitiju, povodom srpskih žrtava u akciji "Oluja" u Hrvatskoj 1995. godine.

 

 

 

Ambasador Goran Mešić je po održanom parastosu, prigodnim govorom zahvalio sveštenstvu manastira, državljanima R. Srbije i stranim državljanima prijateljima R. Srbije, koji su prisustvovali parastosu, apostrofirajući da je 5. avgust 1995. g. jedan od najtužnijih datuma u sećanju srpskog naroda, ali da to sećanje mora da osnaži dalji opstanak srpskog naroda. 

 

 

Nakon parastosa, Ambasada je u porti manastira organizovala prigodno posluženje.

 Odluke o sufinansiranju projekata

Obaveštavamo vas da su 19. juna o.g. donete Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu. Odluke možete preuzeti na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdfPredaja akreditivnih pisama ambasadora Gorana Mesica, Nikaragva 06.02.2019.Dopuna zakona o JMBG gradjana

Dopuna zakona o JMBG gradjana


Opširnije...
Dopuma zakona o državljanstvu R. Srbije

Dopuma zakona o državljanstvu R. Srbije


Opširnije...
Konkurs za sufinansiranje projekata - Srbija i dijaspora

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje jednom godišnje Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji će ove godine trajati u vremenu od 12. do 30. marta 2018. godine.

Informacije, uslovi i način realizacije Konkursa, mogu se naći na sledećim linkovima, i to:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/ZEMLJOTRES U MEKSIKU, 19.09.2017.

Ambasada R. Srbije u Meksiku moli svoje državljane, koji su eventualno ugroženi od zemljotresa sa katastrofalnim posledicama, koji se desio 19.09.2017, da se striktno pridržavaju uputstva ovdašnjih vlasti i da se u što kraćem roku obrate ovoj ambasadi za sve vrste informacija i pomoći. S poštovanjem,

Ambasada Republike Srbije u Meksiku.

Kontat: +52 55 55 2005 24; +52 55 55 2025 23; +52 55 333 48806

e-mail: embajadaserbia@alestra.net.mx

 NEOPHODNE INFORMACIJE U VEZI SA PRIRODNIM KATASTROFAMA, septembar 2017

 


Ambasada RS u Meksiku najsrdačnije moli svoje državljane koji su eventualno ugroženi od nedavnih posledica prirodnih katastrofa koje su pogodile ovaj deo sveta, da se pridržavaju svih uputstava vlasti zemalja u kojima se nalaze i da se u što kraćem roku obrate ovoj ambasadi za sve vrste informacija i pomoći.

Kontat: +52 55 55 2005 24; +52 55 55 2025 23; +52 55 333 48806

e-mail: embajadaserbia@alestra.net.mx

 

 

 


Zoran Djindjic, spomen-obelezje

Zoran Djindjic, spomen obelezje


Opširnije...
Obavestenje u vezi nacina prijave biraca za glasanje u inostranstvu

Obavestavamo drzavljane Republike Srbije da je sa Zahtevom za upis u biracki spisak podataka da ce birac glasati u inostranstvu i Zahtevom za upis u jedinstveni biracki spisak u Republici Srbiji (ukoliko proverom ustanove da se ne nalaze u jedinstvenom birackom spisku u republici Srbiji) potrebno dostaviti i kopiju vazeceg licnog dokumeta Republike Srbije.

Zahtev za upis u biracki spisak podataka da ce birac glasati u inostranstvu,  Zahtev za upis u jedinstveni biracki spisak u Republici Srbiji i kopija vazeceg licnog dokumenta se mogu dostaviti elektronskim putem na e-mail Ambasade Republike Srbije u Meksiku:  embajadaserbia@alestra.net.mx

U slucaju drugog kruga izbora, svi biraci koji su se prijavili za glasanje u inostranstvu ostaju na istom birackom spisku za glasanje u inostranstvu i za drugi krug. Nema mogucnosti da se nakon prvog kruga menja mesto glasanja.


Opširnije...
Obavestenje za upis u biracki spisak podataka o tome da ce birac glasati u inostranstvu

O Б А В Е Ш Т Е Њ Е
ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ


Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи поместу пребивалишта бирача у земљи.
Подоношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе –  www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.Poziv za prijavu potrazivanja po osnovu devizne stednjeOglas srpski

НЕЗВАНИЧНИ ПРЕВОД

ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

- Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности1:
а) Стална мисија СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатне информације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;
б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71st St. Corp, бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;
в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;
г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижни уложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5, површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);
д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540 m², површина баште/дворишта 1,220 m², година изградње: 1978.
Државе сукцесори наглашавају следеће:
- Услуга посредовања у циљу отуђивања целокупне горе наведене непокретне имовине биће додељена само једној јединственој агенцији за трговину некретнинама, с којом ће државе сукцесори закључити уговор;

- Крајњи рок за достављање понуда је 30 дана од дана објављивања овог позива, док ће државе сукцесори пријављене понуђаче услуга о својој одлуци обавестити у року од 50 дана од крајњег рока за достављање понуда.

- Међу референцама које их квалификују за успешно обављање посредовања у циљу отуђивања предметне имовине, заинтересовани понуђачи ће доставити следећу документацију, и дефинисати своје услове за пружање услуга посредовања. Заинтересовани понуђачи ће у своју достављену понуду укључити следеће:    
а) Документа која потврђују да је понуђач регистровано привредно друштво;
б) Документа као доказ да понуђач има седиште, филијале или партнерске организације у земљама у којима се налази имовина која је предмет продаје и које послују у наведеним градовима (Њујорк, САД; Токио, Јапан; Бон, Немачка; Берн, Швајцарска);
в) Документа као доказ да је понуђач у последње три године остварио обрт од најмање 100 милиона USD2;
г) Гаранцију за понуду у износу од USD 50.000,00 (гаранција ће бити враћена понуђачу по потписивању уговора о посредовању),
д) Гаранција за ваљано извршење посла у износу од USD 100.000,00 (гаранција за ваљано извршење посла ће бити враћена понуђачу по извршењу уговора о посредовању),
ђ) Доказе о финансијско-пословној солвентности.
е) Доказе о техничким и стручним могућностима и референце које доказују успешно обављање посредничких услуга;
ж) Уверење да понуђач/правно лице и  одговорно лице у правном лицу нису осуђивани и кажњавани, у складу с правним прописима земље у којој је регистровано седиште понуђача и у месту сталног настањења одговорног лица у правном лицу;

- Период важења понуде је најмање 90 дана од датума њеног достављања;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде дефинишу у виду накнаде за посредовање, изражене као проценат укупне бруто продајне цене горе наведене имовине;

- Најнижа понуђена накнада за услуге посредовања ће бити одлучујући критеријум при избору понуђача, под условом да понуђач испуњава све горе наведене услове;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде достављају (у запечаћеној коверти на којој је назначено „Не отварај“) препорученом поштом следећем примаоцу:

Станислав Видович, Министарство спољних послова Републике Словеније, СИ-1001 Љубљана, Прешернова цеста 25,


- Државе сукцесори ће обезбедити процене тржишне вредности све горе наведене непокретне имовине одабраном понуђачу; процењена тржишна вредност имовине представља минималну тражену цену предметне имовине, изузев уколико државе сукцесори одлуче другачије;

- Продаја непокретности ће се по могућству извршити путем јавне лицитације или на било који други начин који је у складу с праксом на локалном тржишту некретнина за сваку предметну непокретност, према препоруци заинтересованих понуђача наведеној у њиховим односним понудама;

- Државе сукцесори задржавају право да не одаберу ниједног понуђача, чак и уколико су испуњени сви услови;

- Непокретна имовина наведена у овом огласу може се, а не мора, продати одвојено. Свака држава сукцесор понаособ мора да потврди продају сваке непокретности у складу са условима који ће бити договорени с подносиоцем најбоље понуде/потенцијалним купцем пре закључења продаје уколико је понуђена куповна цена нижа од процењене тржишне вредности или минималне тражене цене.

- Контакт за додатне информације: gp.mzz@gov.si или secretariat.mzz@gov.si.


Opširnije...
Izbori 2016

04. март 2016.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

 


Opširnije...
Argumenti R.Srbije o neprihvatljivosti članstva"Kosova" u UNESKO

Glavni argumenti Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova u UNESKO

 

 Uplaćivanje humanitarne pomoći putem PayPal

Obaveštavamo da je od 18.05.2014.g. aktiviran PayPal račun preko koga je moguće uplatiti humanitarnu pomoć za žrtve poplava u Republici Srbiji iz 193 zemlje i regiona. Račun pripada Ambasadi Republike Srbije u Briselu, a sredstva koja se uplate korišćenjem PayPal servisa direktno se prebacuju na namenski račun Vlade Republike Srbije otvoren za pomoć otklanjanja posledica vanrednih okolnosti-poplava.

Donacije putem PayPal servisa mogu se uplatiti na : floodrelief@gov.rs

 Гласање држављана Републике Србије у Амбасади Републике Србије у Мексику на предстојећим парламентарним изборима расписаним за 16. март 2014. године

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (22. фебруара 2014. године), односно најкасније до 17. фебруара 2014. године,  поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Захтев се може поднети Амбасади Републике Србије у Мексику, Av. Montañas Rocallosas Ote. No. 515, Col. Lomas de Chapultepec, Del. Miguel Hidalgo, 11000 Mexico D.F. (тeл.(55) 55-20-05-24; (55) 55-20-25-23; (55) 55-20-50-91, фaкс (55) 55-20-99-27) сваког радног дана од 09 до 16 часова.

Захтев се подноси на прописаном формулару и уз њега се прилаже копија пасоша, личне карте или возачке дозволе Републике Србије

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства правде и државне управе – www.mpravde.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

Више информација можете наћи на web сајтовима Републичке изборне комисије (www.rik.parlament.gov.rs)  и Министарства правде и државне управе (www.mpravde.gov.rs )

Обрасце Захтева за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији и Захтева за упис у Бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству можете преузети са странице http://www.mfa.rs/sr/index.php/republika-srbija/izbori2014?lang=cyrServis za brze odgovore Kancelarije za saradnju sa dijasporom

Obaveštavamo da je Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu osnovala Servis za brze odgovore, radi pružanja pomoći u procesu dobijanja odgovora na pitanja naših državljana koji žive i rade u inostranstvu, a koja se odnose na oblasti iz nadleznosti državnih organa (lična dokumanta, državljanstvo, statusna pitanja, pitanja svojine, dopunske škole i druga prosvetna pitanja).
Pitanja se mogu postaviti elektronskim putem (sajt Kancelarije je www.dijaspora.gov.rs), putem telefona broj +381 11 3202 937 ili ličnim dostavljanjem u prijemno odeljenje brzih odgovora: Beograd, Vasina 20, radnim danom od 09:00 do 16:00.
 Ambasador Goran Mešić predao akreditivna pisma predsedniku Enrikeu Penja Nietu

8. novembra 2013. godine


Izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Meksiku predao 8. novembra 2013. godine akreditivna pisma predsedniku Meksika Enrikeu Penja Nietu, na svečanoj ceremoniji priređenoj u Nacionalnoj palati. U razgovoru sa predsednikom Penja Nietom ovom prilikom, ambasador Mešić je najpre naglasio značaj koji Srbija pridaje unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa sa Meksikom. Predsedniku Penja Nietu i MIP-u Mid Kuribrenji je preneo poziv predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića i MSP Ivana Mrkića da u narednom periodu posete Srbiju. Naglasio je da uskoro Srbija i Meksiko obeležavaju 70 godina prijateljskih bilateralnih odnosa, što je znak bliskosti koja povezuje naša dva naroda.
Predsednik Penja Nieto je, sa svoje strane, potvrdio interes Meksika da u narednom periodu intenzivira saradnju sa Srbijom. Najsrdačnije je zahvalio i prihvatio poziv da uskoro učini zvaničnu posetu našoj zemlji.
 Nastup srpskog dirigenta Srboljuba Dinića u operskoj kući “Bellas Artes”

4. novembar 2013. godine


Srboljub Dinić, šef dirigent i umetnički direktor ugledne meskičke operske kuće "Bellas Artes", dirigovao je 3. novembra 2013. godine premijeru opere "La Boheme", kojom se zatvara operska sezona u ovoj umetničkoj instituciji. Pored izuzetno uspešne premijere, koju su meksički muzički kritičari i publika vrlo visoko ocenili, "La Boheme" u „Bellas Artes“ će, pod dirigentskom palicom S. Dinića, biti prikazana 5, 7, 14. novembra u 20h00, a 10 i 17. novembra u 17h00. Pored toga, srpski dirigent će dirigovati na gala koncertu povodom obeležavanja 75 godina rada hora opere "Bellas Artes" 8. decembra, kao i na gala večeri u čast poznatog meksičkog tenora Fransiska Araise 15. decembra.
 Susret MSP I. Mrkića i MIP Nikaragve Samuela Santos Lopeza

MIP Nikaragve Samuel Santos Lopez boravio je u zvaničnoj poseti Republici Srbiji od 23. do 25. oktobra 2013. godine. Pored razgovora sa MSP I. Mrkićem, MIP Santos Lopez se susreo sa predsednikom Vlade I. Dačićem, predstavnicima Spoljnopolitičkog odbora NS RS, ministrom za poljooprivredu, šumarstvo i vodoprivredu D. Glamočićem, predsednikom PKS Ž. Sertićem, a održao je i predavanje na Univerzitetu Megatrend.

Tokom razgovora dva ministra, razmenjena su mišljenja po pitanjima od prioritetnog značaja za dve zemlje. S tim u vezi  je iskazana naša zahvalnost i poštovanje za dosledan stav Nikaragve u pogledu nepriznavanja JPNK. Takodje, razmatrane su mogućnosti unapređenja ukupne bilateralne saradnje, naročito u pogledu ugovornih i ekonomskih odnosa.

Realizacija posete MIP Santos Lopeza je na liniji opredeljenja R. Srbije da obnavlja i unapređuje saradnju sa zemljama Centralne i Južne Amerike, posebno uzimajući u obzir pozitivno istorijsko nasleđe iz zajedničkog delovanja u okviru PNZ.
(Preuzeto sa sajta MSP R. Srbije)
 Формирање парламентарне Групе пријатељства Мексико-Србија у представничком дому Конгреса Мексика

08. октобар 2013.г.


У Представничком дому Конгреса Мексика дана 8. октобра 2013. године формирана је Група пријатеља Мексико - Србија. Председник Групе је посланик Фернандо де лас Фуентес Ернандез, а њени чланови долазе из свих политичких партија заступљених у Конгресу. На свечаној седници уприличеној у Представничком дому Конгреса Мексика, чланови парламентарне Групе пријатеља и остали присутни су нагласили изузетан значај парламентарне дипломатије у развоју свеукупних, традиционално пријатељских билатералних односа између Србије и Мексика, као и спремност мексичких посланика да, у будућим контактима са члановима Групе пријатеља Србија – Мексико формиране јануара 2013. године у Народној скупштини Републике Србије, заједнички раде на даљем приближавању наша два народа.
 Susret amb. Gorana Mešića sa direktorom Nacionalnog muzeja kultura Meksika Karlosom Vaskez Olverom

25. septembar 2013. godine

Ambasador Republike Srbije u Meksiku Goran Mešić posetio je 25. septembra 2013. godine Nacionalni muzej kultura u Meksiko Sitiju, gde je sa direktorom te kulturne ustanove Karlosom Vaskez Olverom razgovarao o mogućnostima unapredjenja bilateralne saradnje u oblasti kulture.
Tokom razgovora, precizirani su budući okviri saradnje srpskih muzeja i kulturnih ustanova sa Nacionalnim muzejem kultura u Meksiko Sitiju, uključivši i organizaciju izložbi, konferencija, ciklusa filmova i drugih kulturnih sadržaja.


Opširnije...
Međunarodna izložba kaligrafije, Beograd

Udruženje građana „Kultura ćirilice“, u saradnji a Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i Ministarstvom kulture Srbije, po drugi put organizuje Međunarodnu izložbu kaligrafije, koja će biti održana u proleće 2014. godine. Ova izložba ima za cilj da predstavi radove kaligrafa iz celog sveta, slaveći tako lepotu različitih alfabeta i kulturnu različitost. Izložba se održava upravo u Beogradu, centru srpske kulture i pismenosti.
Rok za predaju radova je prvobitno bio 15. novembar 2013. godine, ali je produžen do 15. februara 2014. godine.  Svi radovi treba da budu pripremljeni u formatu digitalnog printa, dimenzija 50x70 cm, u 300 tačaka po inču, i poslati na mejl kulturacirilice@gmail.com.
Nosilac organizacije ovog događaja je Udruženje građana „Kultura ćirilice“, koje je osnovano 2006. godine od strane profesora Fakulteta primenjene umetnosti, umetnika, pisaca, kulturnih radnika i studenata, sa ciljem očuvanja ćiriličnog pisma, koje presdtavlja nacionalni ponos i važan doprinos srpske kulture svetskoj kulturnoj baštini.
Ćirilično pismo koriste slovenski narodi – Srbi, Bugari, Rusi i Makedonci – a prvi put se pojavilo u 9. veku. Tokom svoje istorije ćirilica je pretrpela mnoge promene, te se u 18. veku već sastojala od 43 slova. Ali, upravo u Srbiji je ćirilično pismo doživelo radikalnu reformu koju je sproveo veliki srpski literata i naučnik Vuk Stefanović Karadzić, kada je 1814. godine objavio „Pismenicu srpskoga jezika“, promovišući potpuno fonetičko čirilično pismo od 30 slova, gde svako slovo označava samo jedan glas, i uvek isto slovo isti glas.
Meksički kaligrafi su dobrodošli da učestvuju na pomenutoj Međunarodnoj izložbi kaligrafije, što predstavlja jedinstvenu mogućnost da se upozna ne samo srpsko ćirilično pismo i kultura, već i lepota naše zemlje i grada Beograda, ljubaznost naših ljudi, kao i ukusi naše gasrtonomije... Ambasada Republike Srbije u Meksiku stoji na raspolaganju za sve vrste dodatnih informacija.
 Učešće predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Srbije na kursu o spoljnoj politici Meksika na Institutu „Matijas Romero“


4. septembar 2013. godine


Ivana Nikolovski, drugi sekretar u Miinistarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, bila je učesnik „Devetog kursa o spoljnoj politici Meksika za strane diplomate“, održanog od 21. avgusta do 4. septembra 2013. godine u Meksiko Sitiju.
Pored predavanja o spoljnoj politici i organizaciji diplomatske službe Meksika, učesnici kursa su imali prilike i da se upoznaju sa istorijskim i kulturnim znamenitostima ove zemlje.


 Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju Srbije sa EU stupio na snagu 1. septembra


Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Srbije stupa danas na snagu, pošto je EU 24. jula izvestila Beograd da je okončan postupak ratifikacije Sporazuma u državama članicama.
Sledi obrazovanje tela koja će pratiti sprovođenje SSP, a u kojima će predstavnike imati Srbija i EU - Savet za stabilizaciju i pridruživanje, Odbor za stabilizaciju i pridruživanje, kao i Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje. Na dan stupanja na snagu SSP prestaje primena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, a rokovi koji su počeli da teku početkom primene Prelaznog sporazuma od 1. januara 2009. biće nastavljeni bez prekida da teku i nakon prestanka njegovog važenja.
Stupanjem na snagu SSP, Srbija je postala zemlja pridruzeni clan EU, sto je vrlo vazan korak u daljem procesu evropskih integracija nase zemlje.Učešće srpskog dečjeg filma „Skok“ na 18. Međunarodnom filmskom festivalu u Meksiko Sitiju, 6. avgusta 2013. godine

1. avgust 2013. godine

U okviru 18. Međunarodnog filmskog festivala za decu koji će od 6. do 18. avgusta 2013. godine biti održan u Meksiko Sitiju, biće prikazan i srpski dečji dokumentarni film „Skok“ reditelja Branka Vučića.

Film će biti emitovan 6. avgusta 2013. godine počev od 12,30 časova u Nacionalnoj kinoteci Meksika.

Sinopsis našeg filma (sa sajta Festivala):

Srbija, 2011         

Sinopsis: Mihajlo Ćurić trenira ronjenje od svoje pete godine. Nakon sedam godina, priprema se za važna takmičenja. Ali, na njegovom putu ka uspehu stoji jedna velika prepreka: suočiti se sa platformom od 10 metara visine. Taj skok za njega predstavlja najveću želju, ali i strah. Njegov trener počinje da ga priprema za skok…

Originalni naslov: The Leap
Režija: Branko Vucic
Produkcija: EBU Children’s Documentary Series 2011
Format: DVD/documentarni
Trajanje: 14 min. 16 sek.
Devojčice i dečaci od 7 godina pa naviše.

Bliže informacije o festivalu i programu prikazivanja filmova se nalaze na sajtu www.lamatatena.org.
 Tekvondo: Bajić osvojila bronzanu medalju

Srpska reprezentativka u tekvondou Ana Bajić osvojila je bronzanu medalju na šampionatu sveta koje se održava u Meksiku. Bajićeva, koja se takmiči u kategoriji iznad 73 kilograma, bez borbe je prošla u drugo kolo, potom je pobedila predstavnicu Dominikanske republike, dok je za medalju savladala trofejnu Anu Rozanu iz Španije sa 2:1. U polufinalu je poražena od domaće predstavnice sa 5:2. "Presrećna sam zbog medalje, nisam ni svesna šta mi se desilo. Moglo je i bolje da bude, ali i ovo je značajan i veliki rezultat", izjavila je Bajićeva.
(Preuzeto od Medjunarodnog radija Srbija)
 Info o aktivnosti vulkana Popokatepetl

Juli 2013. godine

Sa sastanka koji je 15. jula 2013. godine održan u Sekretarijatu inostranih poslova Meksika, a kome su prisustvovali predstavici ambasada akreditovanih u Meksiku, kao i nadležnih meksičkih institucija za civilnu zaštitu, monitoring i praćenje pojačane aktivnosti vulkana Popokatepetl, prenosimo informaciju da za sada nema opasnosti od erupcije, te da je nivo emisije hemijskih gasova i pepela u granicama dozvoljenog.

Potrebno je, pak, da stanovnici država najbližih Popokatepetlu – Pueble, Morelosa, Meksika i Tlakskale - redovno prate situaciju i preporuke za eventualno preduzimanje zaštitnih mera, preko sledećih linkova i kontakata:


http://www.proteccioncivil.gob.mx
Twitter: @Pc Segob   /    @luisfelipe_p
http://www.cenapred.unam.mx/es
Mail: popo@cenapred.unam.mx


Takođe, svi naši građani se sa molbom za aktuelne informacije mogu javiti našoj ambasadi na mejl embajadaserbia@yahoo.com.mx, koja će u kontaktu sa nadležnim meksičkim institucijama pribaviti tražene podatke.
 Učešće predstavnika srpskog Ministarstva spoljnih poslova na „Šestom kursu španskog jezika za strane diplomate“ u Meksiko Sitiju

8. juli 2013. godine

Jagoda Jovanović, treći sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, učesnik je „Šestog kursa španskog jezika za strane diplomate“ u Meksiko Sitiju koji će, u organizaciji meksičkog Instituta „Matias Romero“ i UNAM-a, trajati do decembra 2013. godine.

Organizatori su 8. jula 2013. godine priredili svečanost otvaranja Kursa, kojoj je predsedavao generalni direktor Instituta „Matias Romero“ amb. Alfonso de Maria y Campos Castello. Cilj ovog već tradicionanog kursa španskog jezika za strane diplomate je najpre savladavanje španskog kao jednog od najrasprostranjenijih i najperspektivnijih jezika na svetu, kao i upoznavanje sa meksičkom kulturom, istorijom i aktuelnim političkim trenutkom. Ovogodišnji kurs će pohađati oko 20-tak mladih diplomata iz celog sveta.
 ЕУ: Отварамо преговоре са Србијом

Европски савет одлучио је данас да отвори преговоре о приступању Србије, најкасније у јануару, и то без додатних услова.

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј саопштио је у Бриселу да је "одлука о преговарачкој платформи - политичка одлука".

"Одлука о преговарачкој платформи је политичка одлука и треба да је потврди Европски савет. То је уобичајена процедура, и нема никаквих нових условљавања. Веома је пажљиво изабрана реч "да потврди", рекао је Ван Ромпеј, чиме је указао да Савет неће поново одлучивати о почетку преговора.
 


Opširnije...
Objavljena knjiga srpskih narodnih priča i bajki u Meksiku

У издању издавачке куће Cedus Empresarial SC, у Мексику је маја 2013. године објављена књига српских народних прича и бајки на шпанском језику, у преводу Милене Марковић и адаптацији Данијела Кастиљо Брионеса. Књига садржи 8 народних бајки, међу којима „Биберче“, „У цара Тројана козје уши“, „Златна јабука и девет пауница“ и др. Поред тога, ова публикација је богато опремљена илустрацијама и цртежима које је сачинила М. Марковић.


Opširnije...
Učenje srpskog jezika na daljinu

Centar za srpski kao strani jezik Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu pokrenuo je program učenja srpskog jezika na daljinu. Program je dostupan studentima slavistike u inostranstvu, srpskoj dijaspori, kao i svima koji su zainteresovani za učenje srpskog jezika.

Ovaj Centar, koji ima dugu tradiciju u podučavanju srpskog jezika, nudi ne samo nastavu srpskog jezika, već i kulture Srbije.

Detaljnije informacije o ovom programu se mogu naći na sajtu www.learnserbian.fil.bg.ac.rsSrbija na Sajmu prijateljskih kultura u Meksiko Sitiju

Republika Srbija učesnik je Sajma prijateljskih kultura, koji se već peti put organizuje u aveniji Paseo de la Reforma u Meksiko Sitiju. Štand Republike Srbije prezentuje srpsku kulturu, umetnost, gastronomiju i pravoslavne manastire, i nalazi se u blizini trga Diana Cazadora (u liniji ulice Dublin, štand broj 21).

Sajam prijateljskih kultura traje do 9. juna 2013. godine.

Pozivaju se svi zainteresovani da posete naš štand i upoznaju se sa srpskom gastronomijom i kulturom.
 


Opširnije...
Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije amb. Miomir Udovički u poseti Meksiku

25. maj 2013. godine

Ambasador Miomir Udovički, pomoćnik ministra spoljnih poslova za oblast bezbednosne politike, boravio je 23-24. maja 2013. godine u Meksiku radi učešća u radu Osme plenarne sednice Globalne inicijative za borbu protiv nuklearnog terorizma (GICNT) i sastanka IAG (Implementation and Assessment Group).
Pored toga, tokom boravka amb. Udovičkog su održane i bilateralne konsultacije između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Meksika, gde je konstatovan visok stepen saglasja kako o bilateralnim, tako i globalnim pitanjima, i dogovorena dalja tesna saradnja izmedju dve institucije.
 


Opširnije...
Poseta vladike Maksima Meksiku

13. maj 2013. godine

Vladika zapadno-američki Srpske pravoslavne crkve g-din Maksim boravio je od 9. do 12. maja 2013. godine u radnoj poseti Meksiku. Tom prilikom,  vladika je održao liturgiju za srpske državljane pripadnike pravoslavne vere u ruskom manastiru u centru Meksiko Sitija, a posetio je i Ambasadu Republike Srbije u Meksiku gde je razgovarao sa zaposlenima u našem predstavništvu. 
Vladika Maksim je tokom posete izrazio želju za uspostavljanjem bližih i češćih kontakata sa srpskim pravoslavnim vernicima koji žive u Meksiku, kao i sa akademskim i drugim institucijama u ovoj zemlji.
 Традиционално Васкршње окупљање у Амбасади Србије у Мексику

28. април 2013. године

У Амбасади Републике Србије у Мексику је дана 28. априла 2013. године организовано традиционално васкршње окупљање српске дијаспоре. У врло пријатној атмосфери, наши грађани, чланови њихових породица и пријатељи, дружили су се уз традиционалне српске специјалитете, које су сами припремили доприневши тако богатој предпразничкој трпези припремљеној за све присутне.
Амбасада Републике Србије у Мексику користи ову прилику да свим нашим грађанима православне вере и члановима њихових породица пожели Срећан Васкрс! 
 


Opširnije...
Презентација Србије на Форуму европских култура на универзитету Tecnologico de Monterrey, Campus DF

16. април 2013. године

Студенти универзитета „Мегатренд“ из Београда Јелена Лалетин и Алекса Атељевић, који се као стипендисти налазе на шестомесечном боравку и студијама на универзитету Tecnologico de Monterrey, Campus DF, организовали су штанд Србије у оквиру Форума европских култура који је 16. априла 2013. године одржан на поменутом универзитету. На штанду су били изложени репрезентативни постери о нашој земљи, потом флајери и туристички материјал, предмети
типични за српску културу и историју, као и корисне информације о универзитету са којег долазе. Такође, наши студенти су организовали исписивање имена својих мескичких колега на ћирилици, промовишући тако наше писмо на овом универзитету. Поред Србије, штандове су организовали студенти из Словачке, Републике Чешке, Мађарске, Пољске, Русије, Хрватске.


Opširnije...
Predavanje o Srbiji na TEC Monterrey, Campus Norte

11. april 2013. godine

Otpravnik poslova a.i. Ambasade Rebublike Srbije u Meksiku Tatjana Conić je dana 11. aprila 2013. godine održala predavanje o Srbiji studentima prestižnog meksičkog univerziteta TEC Monterrey, Campus Norte. Predavanje je održano na poziv Udruženja studenata Departmana za međunarodne odnose ovog univerziteta, a u okviru Sajma nacija, koji se dva puta godišnje održava u ovoj visokoškolskoj ustanovi.
 


Opširnije...
Objavljen prevod poezije Vaska Pope u Meksiku

U izdanju Autonomnog univerziteta u Sinaloi i izdavačke kuće „Vaso roto“ nedavno je izdata zbirka sabrane poezije čuvenog srpskog pesnika Vaska Pope, pod naslovom „El cansancio ajeno“, čiji prevodilac je Dubravka Sužnjević.
Ovaj čuveni i voljeni pesnik, savremenik i prijatelj Oktavija Paza i Horhea Luisa Borhesa, smatra se jednim od najvećih pesnika 20. veka. Na žalost, do sada poezija Vaska Pope nikada nije bila prevođena u Meksiku, te je ovaj izdavački i prevodilački poduhvat zaista vredan hvale.
 


Opširnije...
Saopštenje za štampu povodom obeležavanja 9 godina od pogroma nad srpskim stanovništvom na KiM

Marta 2013. godine se obeležava deveta godišnjica od martovskog pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, u kom je od 17. do 19. marta 2004. godine u talasu nasilja ubijeno 19 ljudi, povređene su 954 osobe i proterano više od 4000 Srba. Uništeno je ili do temelja spaljeno 35 hramova SPC, među kojima 18 spomenika kulture, poput hrama Bogorodice Ljeviške u Prizrenu iz 14. veka. Uništena su i 72 vozila UN, ''etnički očišćeno'' šest gradova i devet sela, porušeno je, zapaljeno ili teško oštećeno 935 srpskih kuća i deset društvenih objekata.


Opširnije...
Informacija o obeležavanju 1700 godina od donošenja Milanskog edikta u Republici Srbiji

Projekat  „Milanski edikt 313-2013, Srbija“ je državni program obeležavanja jubileja - 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, zakonskog akta koji je stavio istorijsku tačku na trovekovni progon hrišćana i osigurao „pravo da svako veruje kako mu srce hoće“.

Vlada Republike Srbije i Organizacioni odbor kojim predsedavaju predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić i Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, doneli su odluku da se ovaj jubilej obeleži nizom manifestacija i proslava, čiji kalendar, istorijski pregled dogadjaja vezanih za donošenje Milanskog edikta, informacije o ličnosti Konstantina Velikog, kao i o Nišu, njegovom rodnom gradu, mogu se naći na veb stranici www.edictofmilan2013.com na engleskom i srpskom jeziku.


Opširnije...
Gostovanje doktoranta Filipa Brkovića na ITAM-u

13. mart 2013. godine

Na uglednom meksičkom univerzitetu Instituto Tecnologico Autonomo de Mexico (ITAM) dana 13. marta 2013. godine je organizovano predavanje i radni doručak sa Filipom Brkovićem, doktorantom koji se nalazi na dvomesečnom boravku na ITAM-u. Organizator ovog predavanja je bio Departman za međunarodne odnose ovog univerziteta, odnosno redovni perofesor Stefan Sbero, a prisustvovali su profesori sa ovog departmana, potom predstavnici Delegacije EU u Meksiko Sitiju, kao i profesori sa UNAM-a.


Opširnije...
Prijem u Ambasadi Republike Srbije u čast srpskog dirigenta Srboljuba Dinića

10. mart 2013. godine

U Ambasadi Republike Srbije u Meksiku je dana 10. marta 2013. godine organizovan prijem u čast srpskog dirigenta Srboljuba Dinića koji se, na poziv Nacionalnog instituta Bellas Artes, nalazi u Meksiku radi relalizacije koncerata ove ugledne kuće (gala predstave u čast 200. godine od rođenja Đ. Verdija, potom Verdijevog "Rekvijema", kao i Bizeove "Karmen" 17. i 19. marta 2013. godine).

Prijemu je prisustvovalo oko 60 zvanica, među kojima je bio veliki broj pripadnika srpske dijaspore u Meksiku, potom zvaničnici iz Nacionalnog instituta Bellas Artes, kolege iz Ministarstva inostranih poslova Meksika, kao i direktorka Nacionalnog muzeja akvarela Meksika Beatriz Gaminde.

 


Opširnije...
Vesti
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
U Ministarstvu spoljnih poslova danas su održane političke konsultacije Srbije i Meksika
Министар Селаковић: Историјско пријатељство и међусобна подршка Србије и Мексика
Онлајн конференција УСДСР о новом дигитализованом начину конкурисања за суфинансирање пројеката
Отворена архивска изложба о историји дипломатских односа између Србије и Мексика
Селаковић: Мексико велики, истински пријатељ Србије
75 година дипломатских односа Србије и Мексика
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
Отворена Библиотека у Амбасади Србије у Мексику
Јачање сарадње између Србије и Панаме
Vakcinacija državljana Srbije iz dijaspore 15. maja u Beogradu
Објављивање превода српске поезије у Мексику
Успостављање сарадње у области спорта
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
Могућности за сарадњу у области унапређења пшенице и кукуруза
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
Амбасадор Татјана Цонић предала акредитивна писма председнику Костарике Карлосу Алвараду Кесади
Изванредна сарадња дипломатских академија Србије и Мексика
Виртуелни скуп о холокаусту и Праведнима међу народима
Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Сједињених Држава Мексика
Чланак “Vacunacion Covid, el ejemplo serbio” у дневном листу „El Sol de Mexico”
Билатерална сарадња Србије и Хондураса
У посети издавачкој кући “Sexto Piso”
Сусрет посланичких група пријатељства Србије и Мексика
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
Predaja kopije akreditivnih pisama amb. Tatjane Conić u MIP Hondurasa
Republika Srbija u Mesecu Frankofonije
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Одржан први састанак Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније
Споразум о културној сарадњи с Мексиком
Ауторски чланак амбасадора Татјане Цонић: "Србија и Мексико за следећих 75"
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
Ambasador Tatjana Conić o bilateralnim odnosima sa Meksikom
15. februar - Dan državnosti Republike Srbije
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
Republika Nikaragva odlikovala bivšeg ambasadora Srbije Gorana Mešića
Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevodjenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021.
Saradnja Narodne banke Srbije i Banke Meksika
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Susret sa srpskim državljanima u Kankunu
Svaki Srbin u dijaspori je potencijalni lobista
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
Inaugurisan Medjunarodni sajam prijateljskih kultura - FICA VIRTUAL 2020
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
NAGRADA ZA MAJU NOVAKOVIĆ NA MEĐUNARODNOM FILMSKOM FESTIVALU ICARO, GVATEMALA
NOVI SAD I TOLUKA, BRATIMLJENI GRADOVI
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
DESETA KONFERENCIJA NOVINARA I MEDIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU
PREMINUO PATRIJARH SRPSKI IRINEJ
Projekcija srpskog filma na 68. Međunarodnom festivalu u Meksiku
Dan primirja u Prvom Svetskom ratu, 11. novembar
MOLITVA ZA VLADIKU AMFILOHIJA U MANASTIRU SVETE TROJICE U MEKSIKO SITIJU
Sastanak ambasadora R. Srbije Tatjane Conić sa Martom Delgado Perlato, pomoćnicom ministra za multilateralnu saradnju i ljudska prava u meksičkom MIP
AMBASADOR TATJANA CONIĆ U POSETI MEKSIČKOM INSTITUTU "MATIJAS ROMERO"
Prednosti osnivanja i poslovanja kompanija u Srbiji
AMBASADOR R. SRBIJE TATJANA CONIĆ PREDALA AKREDITIVNA PISMA PREDSEDNIKU SJEDINJENIH MEKSIČKIH DRŽAVA ANDRES MANUEL LOPEZ OBRADORU
Obaveštenje o režimu ulaska u uslovima pandemije u zemljama centralne Amerike
Premijera srpske serije "Senke nad Balkanom" u Latinskoj Americi
PONOVLJENI KONKURSI za sufinansiranje projekata
COVID-19 - VAZNO OBAVESTENJE PRILIKOM POVRATKA U R. SRBIJU IZ LA
Korona Virus: Preporuka državljanima Srbije u Inostranstvu
Narodna banka Srbije - Finansijski vodič za povratnike - informisanje
Obeležavanje 5. avgusta - Dana Sećanja na pogrom Srba u Hrvatskoj
Odluke o sufinansiranju projekata
Predaja akreditivnih pisama ambasadora Gorana Mesica, Nikaragva 06.02.2019.
Dopuna zakona o JMBG gradjana
Dopuma zakona o državljanstvu R. Srbije
Konkurs za sufinansiranje projekata - Srbija i dijaspora
ZEMLJOTRES U MEKSIKU, 19.09.2017.
NEOPHODNE INFORMACIJE U VEZI SA PRIRODNIM KATASTROFAMA, septembar 2017
Zoran Djindjic, spomen-obelezje
Obavestenje u vezi nacina prijave biraca za glasanje u inostranstvu
Obavestenje za upis u biracki spisak podataka o tome da ce birac glasati u inostranstvu
Poziv za prijavu potrazivanja po osnovu devizne stednje
Oglas srpski
Izbori 2016
Argumenti R.Srbije o neprihvatljivosti članstva"Kosova" u UNESKO
Uplaćivanje humanitarne pomoći putem PayPal
Гласање држављана Републике Србије у Амбасади Републике Србије у Мексику на предстојећим парламентарним изборима расписаним за 16. март 2014. године
Servis za brze odgovore Kancelarije za saradnju sa dijasporom
Ambasador Goran Mešić predao akreditivna pisma predsedniku Enrikeu Penja Nietu
Nastup srpskog dirigenta Srboljuba Dinića u operskoj kući “Bellas Artes”
Susret MSP I. Mrkića i MIP Nikaragve Samuela Santos Lopeza
Формирање парламентарне Групе пријатељства Мексико-Србија у представничком дому Конгреса Мексика
Susret amb. Gorana Mešića sa direktorom Nacionalnog muzeja kultura Meksika Karlosom Vaskez Olverom
Međunarodna izložba kaligrafije, Beograd
Učešće predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Srbije na kursu o spoljnoj politici Meksika na Institutu „Matijas Romero“
Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju Srbije sa EU stupio na snagu 1. septembra
Učešće srpskog dečjeg filma „Skok“ na 18. Međunarodnom filmskom festivalu u Meksiko Sitiju, 6. avgusta 2013. godine
Tekvondo: Bajić osvojila bronzanu medalju
Info o aktivnosti vulkana Popokatepetl
Učešće predstavnika srpskog Ministarstva spoljnih poslova na „Šestom kursu španskog jezika za strane diplomate“ u Meksiko Sitiju
ЕУ: Отварамо преговоре са Србијом
Objavljena knjiga srpskih narodnih priča i bajki u Meksiku
Učenje srpskog jezika na daljinu
Srbija na Sajmu prijateljskih kultura u Meksiko Sitiju
Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije amb. Miomir Udovički u poseti Meksiku
Poseta vladike Maksima Meksiku
Традиционално Васкршње окупљање у Амбасади Србије у Мексику
Презентација Србије на Форуму европских култура на универзитету Tecnologico de Monterrey, Campus DF
Predavanje o Srbiji na TEC Monterrey, Campus Norte
Objavljen prevod poezije Vaska Pope u Meksiku
Saopštenje za štampu povodom obeležavanja 9 godina od pogroma nad srpskim stanovništvom na KiM
Informacija o obeležavanju 1700 godina od donošenja Milanskog edikta u Republici Srbiji
Gostovanje doktoranta Filipa Brkovića na ITAM-u
Prijem u Ambasadi Republike Srbije u čast srpskog dirigenta Srboljuba Dinića
Arhiva vesti